Van’da mahsur kalan yavru kediler kurtarıldı Van’da mahsur kalan yavru kediler kurtarıldı

Et fiyatlarındaki artışa ve hayvancılıktaki verim kaybına karşı harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, “Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi”ni hayata geçirdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, projede 3 ana hedef belirlendiğini belirterek hem üreticiyi hem de tüketiciyi destekleyeceklerini açıkladı. Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısında birinci sırada olan Van’ın son yıllarda kötü etkilendiği yüksek et fiyatlarına bu proje ne denli katkı sunacak? Yeni doğu Gazetesi olarak yaşanan sorunu ve projeyi Saadet Partisi İl Başkanı aynı zamanda Veteriner Hekim Özay İlhan ile konuştu. İlhan, “Hayvancılığı karlı hale getirmek için, önce vatandaşımızı köyünde tutmamız lazım. Üretici sayısını artırmalıyız. Ancak Türkiye, her geçen gün üretici sayısını azaltıyor. Bugün kasaplarda et fiyatları ortalama 450-650 lira arasında değişiyor. Bonfile, kıyma, kemikli et gibi etlerin fiyatları bu bandın içinde değişiyor. Ancak bu fiyatlar bile üreticinin yeterli bir kazanç elde etmesine yetmiyor.” Dedi.

KIRMIZI ET FİYATLARINI DÜŞÜRECEK PROJE

Tarım ve Orman Bakanlığı, kırmızı et fiyatlarını düşürmek ve hayvancılığı geliştirmek için Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi'ni devreye aldı. Projenin 3 ana hedefi olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şunları söyledi: “İlk olarak üreticilerimizin uygun maliyetle sürdürebilir şekilde hayvan teminini sağlamak. İkincisi de tüketicimizin uygun maliyetle kırmızı ete ulaşmasını sağlamak ve nihayetinde de Türkiye'nin çok küçük bir oran bile olsa, et ya da hayvan ithalatını kapatmak.”

AİLE İŞLETMELERİNE DESTEK

Projenin yol haritasını şubat ayında açıkladıklarını hatırlatan Yumaklı, “Hayvansal üretimle ilgili planlama kapsamında, Türkiye'nin hangi bölgelerinde, hangi tür hayvansal üretimin yapılacağına dair planlamalar yaptık. Detaylarını her fırsatta dile getirdiğimiz hayvansal üretimde, yeni destekleme modelinde ilk defa kadın ve genç çiftçilere desteklemelerde pozitif ayrımcılık yaptık. Hayvancılığın temel taşı ve sigortası olarak gördüğümüz aile işletmelerine daha fazla destek veriyoruz. Iğdır'ın da içinde bulunduğu 19 ilimizi Besilik Materyal Üretim Bölgesi olarak planladık. Bu illerde planlı üretim yapanlara ilave destekler veriyoruz.” Diye belirtti.

DAMIZLIK MERKEZİ AÇILACAK

Anaç hayvan sayısını artırmanın, 'Hayvancılık Yol Haritası'nın en önemli başlığı olduğunu vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti: “Biz anaç hayvanlarımızı hayvansal üretimin fabrikası olarak görüyoruz. Anaç hayvan sayınız ne kadar fazla ise üretiminiz de o kadar fazla olacaktır. Bugün sizlere anaç hayvan sayısını artırmakla ilgili TİGEM ile Et ve Süt Kurumu işbirliğinde hayata geçirdiğimiz projeyi anlatacağız. Bu projemizde Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliklerimiz damızlık merkezlerimiz olacak. Buralardaki anaç hayvan sayısı peyderpey artacak. Iğdır'daki işletmemize ilk anaç hayvanlarımız geldi. Peki bu hayvanları ne yapacağız? Burada bulunan hayvanlardan doğan buzağıları aile işletmelerimize uygun maliyetle vereceğiz. Besi olarak verdiğimiz hayvanlarla aile işletmelerimiz aracılığıyla et üretimimizi yerli imkanlarla artıracağız. Dişi doğan buzağılar da yine aile işletmelerine uygun maliyetle verilerek anaç hayvan sayısını artırmış olacağız.”

İLHAN: ENFLASYONDAN KAYNAKLANIYOR

Bakanın açıklamalarını ve hayata geçirilen projeyi Yeni Doğu Gazetesi olarak Saadet Partisi İl Başkanı aynı zamanda Veteriner Hekim Özay İlhan’a sorduk. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan İlhan, et üreticilerinin karşılaştığı zorlukların, yüksek enflasyon ve artan üretim maliyetleri ile doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. İlhan, “Et fiyatlarındaki artış, ülkemizdeki yüksek enflasyondan kaynaklanıyor. Sonuç olarak, et üreticisi, yani hayvan yetiştiricisi, ister istemez bir bakıcı tutmak zorunda kalıyor. Yem maliyetleri, en büyük maliyet kalemini oluşturuyor. Yonca, korunga gibi yem bitkilerinin yanı sıra, bunları yetiştirmek için traktör, mazot ve tarlaların kira bedelleri de her geçen gün artıyor. Bu nedenle, et fiyatları da normal bir şekilde yükseliyor.” İfadelerini kullandı.

“GÖÇ, HAYVANCILIĞI AZALTIYOR”

Bugün kasaplarda et fiyatlarının ortalama 450 ile 650 lira arasında değiştiğini belirten İlhan şöyle konuştu: “Bonfile, kıyma, kemik eti gibi etlerin fiyatları bu bandın içinde değişiyor. Ancak bu fiyatlar bile üreticinin yeterli bir kazanç elde etmesine yetmiyor. Artan maliyetler nedeniyle insanlar hayvancılıktan elini ayağını çekiyor. Hayvancılığı karlı hale getirmek için, önce vatandaşımızı köyünde tutmamız lazım. Üretici sayısını artırmalıyız. Ancak Türkiye, her geçen gün üretici sayısını azaltıyor. Köyden şehre, şehirden büyük şehirlere göç, hayvancılığın azalmasına sebep oluyor.”

PROJELER ÖNEMLİ ANCAK...

Ülkenin, sürekli hayvan ve et ithalatı yaptığını kaydeden İlhan, “Türkiye, bir zamanlar kendi kendine yetecek yedi ülkeden biriydi. Ancak mevcut ekonomik koşullarda ithalat, bu sorunu çözmüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan projeler önemli. Ancak mevcut ekonomik koşullarda, üreticinin girdi maliyetlerini düşürmediğimiz müddetçe hayvanların karlılığını artırmak mümkün değil.” Dedi.

İLHAN: ENGELLEMEMİZ GEREKİYOR

Başkan Özay İlhan, et fiyatlarının ülke koşullarında diğer gıdalarla kıyaslandığında makul olduğunu ifade ederek son olarak şunları kaydetti: “Ancak insanların geçim koşullarının zor olması nedeniyle ete ulaşımda zorluklar yaşanıyor. Bizim mutlaka üreticiyi desteklememiz lazım. Ülke ekonomisini paralel olarak düzeltebilirsek, et fiyatları da normal seviyelere çekilebilir. Bu projelerin sorunu tamamen çözeceğine inanmıyoruz. Köyden şehre, küçük şehirlerden büyük şehirlere göçü engellememiz gerekiyor. İnsanları köylerinde tutmalı, hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimi konusunda desteklemeliyiz. Aksi takdirde, hayvancılık sorunu her geçen yıl artarak devam edecek.

Muhabir: Yeşim Aşan