Kentteki basın temsilcileriyle bir araya gelen Ak Parti Van Milletvekili Türkmenoğlu, kentin sorunları, yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkmenoğlu, Van’ın uçak sorunu için “STK’ların bize bir talebi olmadı.” dedi.

Bucaspor Vanspor maçını yönetecek hakem kadrosu belli oldu Bucaspor Vanspor maçını yönetecek hakem kadrosu belli oldu

 

AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yerel ve ulusal basın temsilcileri ile buluşan Türkmenoğlu, toplantının amacının şehrin gelişimi ve meselelerinin masaya yatırılması olduğunu söyledi. Türkmenoğlu toplantıda; Van’da yapılan çalışmalar ve yapılacak olan projeler, uçak sefer sayılarında yaşanan sorunlar ve diğer kamuoyunu meşgul eden konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda “Van’ın uçak sefer sorunu” ile ilgili soruya cevap veren Türkmenoğlu, “Van’daki uçak sefer sayılarındaki sorun ve açıklama ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) bize bir talebi olmadı. Van’da hiçbir STK bize gelip uçak sorunu var dememesine rağmen biz Ulaştırma Bakanına giderek sorunu ilettik.” Dedi.

 

“ÇÖZÜMDE GÖREV ALMAYAN SORUNUN BİR PARÇASIDIR”

 

Sorunun çözümü noktasında görev almayanların sorunun bir parçası olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Kayhan Türkmenoğlu, “2023 seçimlerinde Van’ımızı temsil etmek için kıymetli hemşehrilerimizin tercihleriyle 28. Dönem Van Milletvekili seçildim. Bu görevi bize tevdi eden ve bu görev için bize destek olan Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, AK Parti ve tüm Vanlı hemşehrilerime şükranlarımı iletiyorum. Biz üzerimize sorumluluk aldık. Benim her zaman kırmızı çizgi diye bir sözüm var. Çözümde görev almayan sorunun bir parçasıdır. Eğer bir yerde, bir koltukta, bir mevkide, bir makamda oturuyorsanız orada sorumluluk almış oluyorsunuz. Sorumluluk alan adam da çözüm üretecek. Eğer bu çözümü üretmezse sorun kendisidir. Haliyle biz bu bilinçle bu şehirde gördüğümüz aksaklıkları, eksiklikleri kendi alanımıza düşen her görevi en iyi şekilde yerine getirmek için gayret gösteriyoruz. Bu şehrin yerel yönetimleri, sivil toplum örgütleri ve basın mensuplarının görevleri farklıdır. Meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin de görevleri farklıdır. Meslek odası ile sivil toplum örgütlerini karıştırmamalıyız. Çünkü meslek odaları aynı zamanda kamu tarafından desteklenen kuruluşlardır ama sivil toplum kuruluşları tamamen hür düşünceye sahip kuruluşlardır.” Dedi.

 

TÜRKMENOĞLU: ÇOK GÜZEL İŞLERE İMZA ATTIK

 

“Herkes kendi işini yaparsa bu şehirde Allah’a şükür çok, çok daha iyi netice alırız ama herkes birbirinin işine karışırsa bu şehirde çözüm noktasında çok, çok zorlanırız” diyen Türkmenoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onun için bende milletvekili olarak görevimi en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyorum. Yasama örgütünün bir parçasıyım. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 3 gün yasama faaliyetlerine katılmak zorundayım. Bunun dışında meclis bir görev verirse onları yaparsın vermezse şehrinle ilgilenirsin. AK Parti iktidarımızın 23 yıllık bir hizmet süreci var. Bu süreç içerisinde birçok alanda binlerce projeye imza attık. AK Parti olarak Van’ımızda da çok güzel işlere imza attık.”

 

“BİR YERDE ÇÖL VARSA ORADA SEFALET VARDIR”

 

Türkiye’nin en fazla mera alanında Van’da bulunduğunu belirten Türkmenoğlu, “Malumunuz geçmişte terör olaylarından dolayı yayla, meralar kapalıydı ama çok şükür 2016-2017 yılından sonra PKK terör örgütü ile yapılan mücadele sonucunda şehirlerimizde, mezralarımızda, köylerimizde güven, huzur tesis edildikten sonra yayla meralar açıldıktan sonra Türkiye’nin en fazla merası olan bir şehirde yaşıyoruz. Meranın en önemli stratejik kaynağı sudur. Eğer bir yerde yol ve su varsa orada medeniyet vardır. Bir yerde çöl varsa orada sefalet vardır. Geçmişten bugüne baktığınızda 4 barajımızın buna bağlı olarak da 6 göletimizin olduğunu ifade etmek istiyorum. Valimize Tokat’ta ne kadar gölet var, bana 20-25 göletlerinin olduğunu söyledi. Erzurum’da sordum, 17 gölet olduğunu ifade ettiler. Demek ki bu şehirde özellikle kırsal alanda su ile ilgili ciddi bir sıkıntımız oldu ama bu yıl yağışlar iyi olduğu için Sarımehmet Barajımızı geçen sene gittim, gezdim. Doluluk oranı yüzde 19’du ama bu yıl doluluk oranı yüzde 96’ya ulaştı. Kapaklı açıp suyu veriyorlar. Şamran kanalına bakıyoruz bol bol su var.” İfadelerini kullandı.

 

GÖLET VE BARAJLAR MESELESİ

 

Gölet ve baraj projelerinin devam ettiğini aktaran Türkmenoğlu şunları söyledi: “Şu ana kadar 6 gölet bulunan ilimizde, 2024 ve 2025 yılları arasında 12 yeni gölet daha kazandırmak için çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Bu işi dertlenip bu işle ilgilenmek lazım. Ben 23. Dönem Van Milletvekiliyken Çaldıran’a gittiğimde insanlar bana Çubuklu Barajını soruyorlardı. 1972 yılından bu yana sürekli ne olacağını gelen giden sorardı. Bu dönem Allah nasip etti biz Çubuklu Barajımızı Sayın Bakanımızla birlikte yapım sözleşmesini imzaladık. 600 milyona yakın bir kaynak aktarıldı. Çalışmalarımıza başladık. Çubuklu barajımız bittiğinde 37 bin 900 dekar alan ve toplamda 5 hektar alanımızı suyla buluşturacağız. Çaldıran ve havzası tekrar bir tarım deposu olacak.”

 

“11 HASTANEMİZ, 11 BİN PERSONELİMİZ VAR”

 

Van’ın sağlık yatırımlarına değinen Türkmenoğlu, “Bu şehrin en önemli meselelerinden biri de sağlık alanında çok güzel yatırımlarımız var. Hastanelerimize baktığımızda Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde bir ek binası ihtiyacı var ama Van Eğitim ve Araştırma Hastanemizde daha iyi, daha konforlu, bölgeye hitap edebilecek, bizimde bir şehir hastanemiz olsun diye son 5 yıldan bugüne kadar Sağlık Bakanlığı yatırım planında Van’a bir şey yapmamış ama bugünden itibaren Sağlık Bakanlığımız hali hazırda 11 hastanemiz, 3 bin yatağımız, 11 bin personelimiz var.” Şeklinde konuştu.

 

TÜRKMENOĞLU: PLANLAMA ÇOK ÖNEMLİDİR

 

“Biz şehri büyüteceğiz” diyerek konuşmasını sürdüren Milletvekili Türkmenoğlu, “1071 yılından 1915 yılına kadar bu şehir Van Kalesi’nin güneyindeydi. Bin yıllık bir şehirdir. 1915’ten sonra şehir Cumhuriyet Caddesi tarafına kaydı. Buralar o zaman üzüm bağlarıydı. Buralarda şehir diye bir şey yoktu. İki Cumhuriyet dönemi sürecinin gördüğünüz Cumhuriyet Caddesi, dikkat ederseniz Cumhuriyet Caddesi, Hacıbekir Caddesi’ni baza alır, Hacıbekir Kışlasına baktığınızda Toprakkale’ye kadar ip gibi bir cadde gider. Soydan Kavşağından bakarsınız Van Kalesi’ni görürsünüz. Beşyol Meydanından baktığınız zaman İskele’yi görürsünüz. Bu kadar önemli, stratejik, simetrik caddeler yapılmış. Ancak ara sokaklar seyri sömürtüyor. Gelişmiş şehirlerde planlama çok önemlidir. Bizler binaları yapıyoruz, sonra bize yol getir diyoruz.” Diye belirtti.

 

ÇARPIK KENTLEŞMEYE DİKKAT ÇEKTİ

 

Türkmenoğlu şöyle konuştu: “Van’ın en büyük sorunlarından biri de çarpık kentleşmedir. Önce planlama yapmamız lazım. Biz 2011 yılından önce bir planlama yaptık. Dedik ki bu zeminin artık ıslak bir zemini var. Deprem riski taşıyor ve deprem riskinden dolayı çevre yolunun 41 kilometresini Erek Dağı’nın çevresinden verdik. Çünkü oranın zemini kayadır ve kaya zeminin üzerine oturmuş bir şehir düşünün, bu şehir deprem anlamında çok daha güçlü ve zemini sağlam bir yerleşim alanına sahip oldu. Kevenli, Bostaniçi, Kalecik, Sıhke konutları aynı şekilde sağlamdır. Çevre yolunu da bitirdiğimizde yeni şehri oraya kurmak istiyoruz. Bu benim hayalimdir. Yeni yollar, yeni şehirler, yeni bulvarlar getirmemiz lazım. Şehri mutlaka ama mutlaka büyütmeliyiz. Buradaki ticari zenginliği Erek Dağı yamaçlarına doğru kaydıralım. Bunun için 150 yataklı bir devlet hastanesi yapıyoruz. Bostaniçi Devlet Hastanesi projesi bu yılki hedeflerimiz arasındadır. 150 yataklı hastaneyi Bostaniçi’ne yaptığınızda oradaki sirkülasyonu düşünün, eczaneler, lokantalar, alışveriş merkezleri gibi işletmeler yapılacak ve orası hareketlenecek.”

 

“VAN ÇOK BÜYÜK BİR ŞEHİR OLACAK”

 

Eğitim yatırımlarına vurgu yapan Türkmenoğlu, “Van çok büyük bir şehir olacak. Eğitimde iyi bir yerdeyiz. 2002 yılında derslik sayımız 3 binken, şimdi 13 bine yükselmiş, başarı oranı tartışabiliriz. 20 yılda biz bunu ona katlamışız. 2002 yılından önce 6 bin öğretmenimiz vardı. Şimdi 19 bin 203 öğretmenimiz var. Van her yönüyle gün geçtikçe büyüyor. Benim öğrenciliğim zamanında 1970’li yıllarda sınıfa girdiğimde 50 kişi bir sınıftaydık ama şimdi 24 kişi, hatta ilköğretimde 16 öğrenci bulunuyor. Bu dersliğin fazlalaştığını gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

 

TÜRKMENOĞLU: TARİHİMİZİ UNUTTUK!

 

Van’ın tarihini unuttuğunu sözlerine ekleyen Türkmenoğlu şöyle konuştu: “Bizim tarihimizin 4 bin yıllık geçmişi var. Huiler, Mentler, Persler, Sasaniler, Urartular, her alanda medeniyetimiz var ama son bin yıllık medeniyetimizde eski Van şehri belki dünyada yakılmış, yıkılmış yerine inşa edilmemiş tek şehirdir. Eski Van şehri kendi kaderine terk edilmiş tek şehirdir. Ben 1975-80’li yılları hatırlarım. Oralarda birçok yapı var. Camiler o kadar harap olmamıştı, Oraya baktığınızda birçok evin silüetini veya kerpiçten temellerini görürdünüz. Zaman içinde terk edildiği için o şehir kendi kaderine terk edilmiş, karşı tarafta da sazlık vardı. Orada Edremit sahille buluştu. Tuşba’nın da sahili var. İpekyolu’nun var mıydı? Yok, demek ki biz İpekyolu’na bir sahil yapmamız gerekiyordu. Onun için biz sahil yolu projesini önemsiyorduk. Sahil yolu projemizin hep hayalini kurduk. Sayın valimizin de çok büyük gayretleri neticesinde Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları dahilinde bir buçuk yılda sahip yolunu yapıp bitirdik.”

 

İNCİ KEFALİ KONSERVE OLACAK

 

Van Gölü’nde yaşayan balığın endemik bir tür olduğuna işaret eden Kayhan Türkmenoğlu, “Dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmaz. Türkiye’de balıkçılık sorunlarını tartışan komisyon kurduk. Biz bununla ilgili Çanakkale’ye gittik ve çok büyük bir tesis gördük. Oranın sahibiyle görüşerek İnci Kefali’nin konserve olarak satılması için girişimlerimiz oldu. Ekim ayında 70 ton balık gönderdik. Onların hepsi derin dondurucularda muhafaza edildi. Tesisin teknik gıda mühendisleri bunun analizini yaptı. İnci Kefali adı altına (Van Balığı) ekim ayında artık uluslararası marketlerde konserve olarak yerini alacaktır. Eğer biz bunu başarırsak Dardanel bundan karşılık bulursa, Van Gölü’ndeki İnci Kefali’ni korumaya alacağız ve daha fazla önem vereceğiz. Çünkü şu an yılda 8 bin ton İnci Kefali tüketiliyor, rezervimiz 30 bin tondur. 30 bin ton da bu işe yetmez, daha fazla önem vereceğiz, daha çok üstüne düşeceğiz. İnci Kefali dünyada endemik tek balık türüdür.” Şeklinde konuştu.

 

“MÜJDELİ HABERLER VERECEĞİZ”

 

Van’da başlatılan petrol arama çalışmalarının son durumu hakkında bilgiler veren Türkmenoğlu yakın zamanda müjdeli haber vereceklerini söyledi. Türkmenoğlu şunları söyledi: “Başlatmış olduğumuz petrol arama fizibilite çalışmalarımız sonuçlanmış olup, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Van’da petrol arama sondaj çalışmalarına başlamış bulunmaktadır. İnşallah yakın zamanda müjdeli haberler vereceğiz.”

 

“YOĞUN BİR DİPLOMASİ TRAFİĞİ YÜRÜTÜYORUZ”

 

İran ile ilişkilerin gelişmesi noktasında çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Milletvekili Türkmenoğlu, “Van’da ticaretin ve sanayinin canlanması, İran ile olan turizm ve ticaretin daha iyi noktaya gelmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütmekteyiz. Kapıköy’ün transit geçişe açılması, Başkale Gelincik ve Çaldıran Çilli sınır kapılarının faaliyete geçmesi amacıyla, TBMM Türkiye-İran Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak İran ile yoğun görüşmeler gerçekleştirmekteyiz. İlimizde sanayinin ve ticaretin canlanması amacıyla İran ile ikili ilişkilerimizi daha iyi noktaya taşımak için yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.” Dedi.

 

Van’ın turizm şehri olması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 100 yıllık master planı yapıldığına dikkat çeken Türkmenoğlu şöyle devam etti: “Buna bağlı olarak bu yıl, Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni büyük bir coşku ve katılımla gerçekleştirdik. Van ilimizin sahip olduğu eşsiz medeniyet ve kültür mirasının yaşatılması ve tanıtılması amacıyla düzenlediğimiz bu festival, Van’ın hak ettiği kültürel değere ulaşması yolunda önemli bir adım olmuştur.”

 

“HİÇBİR STK BİZE GELİP ‘UÇAK SORUNU VAR’ DEMEDİ”

 

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Türkmenoğlu, Van’ın uçak sefer sorunuyla ilgili soruya şu cevabı verdi: “Van Ferit Melen Havalimanı, 2024 yılının ilk altı ayında dikkate değer bir yolcu trafiğine sahne oldu. Gerçekleştirilen 9 bin 170 uçuş ile 830 bin yolcunun taşındığı açıklandı. Bu rakamlar, bölgedeki hava yolu ulaşımında önemli bir artışa işaret ediyor. Van’daki uçak sefer sayılarındaki sorun ve açıklama ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) bize bir talebi olmadı. Van’da hiçbir STK bize gelip uçak sorunu var dememesine rağmen biz Ulaştırma Bakanına giderek sorunu ilettik. Van'dan başkent Ankara'ya 3 ve Türkiye'nin en büyük iki şehri İstanbul'a 6 ve İzmir'e 1, ayrıca Adana'ya 1 ve Antalya'ya 1 uçuşun yapılıyor. Van Ferit Melen Havalimanı'ndan yapılan seferler hem Van halkına hem bölge halkına hem de İranlı yolculara hizmet veriyor.”

Muhabir: Hikmet Pülat