Gıda sektöründe yeni skandal! Satılan ürünler gerçek köfte değil Gıda sektöründe yeni skandal! Satılan ürünler gerçek köfte değil

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen ve tadına doyum olmayan turşu suyu, hem çok kolay hazırlanıyor hem de vücudunuzu baştan aşağı değiştiriyor. Tam da mevsimi olan turşu suyu hastalıklardan da koruyor. Bu faydalı içecekle ilgili detaylar haberimizde!

Kış aylarında özellikle son zamanlarda artan grip salgınlarından sonra vatandaşlar bağışlıklarını güçlendirmek için turşu ve turşu suyuna yöneldi. 80 çeşit turşu üretimi yapan Selman Kozan, “Turşu veya turşu suyu gribal enfeksiyonlarda boğaz ağrılarına, ağız yaralarına, öksürüğe çok faydası olur” dedi.

Son zamanlarda salgın hastalıklarda artış yaşanıyor. Solunum yolu enfeksiyonları, başta çocuklar olmak üzere herkeste etkili olabiliyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin yakalandığı ve ağır geçirdiği hastalıklar, hastanelerde de zaman zaman yoğunluğa neden olabiliyor. Bağışıklığını güçlendirmek isteyen kimi vatandaşlar ise Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden doğal turşuya yöneliyor.

Turşunun kurulum aşamasında belirli noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen turşucu Selman Kozan, benzer şikayetle gelen kişilere önerisinin turşu ve turşu suyu olduğunu söyledi. Kozan, “Mevsim geçişleriyle beraber havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı tarzı salgınlar oluşmaya başladı. Hastanelere bakıyoruz aciller tıklım tıklım dolu. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda aşırı derecede bir salgın var. Okullar da açıldıktan sonra bu iyice artmaya başladı. Bununla beraber her zaman söylediğimiz gibi probiyotik doğal turşu suyu ve turşu çeşidi özellikle tüketilmesi gereken ürünler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlık açısından özellikle soğuk algınlığı gribal enfeksiyonlarda boğaz ağrılarına, ağız yaralarına, öksürüğe çok çok iyi gelir. Turşu, turşu suyu bunun yanında diyabetik hastalara özellikle, tabii biz bunu söylerken özellikle bu diyabetik hastalarda diyetisyen kontrolünde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Turşuların birçok faydası var. İnsan açısından turşu özellikle unutulmaya yüz tutmuş kültürlerden bir tanesi. Klasik herkes kendi evinde kuruyor zaten turşusunu. Farklı turşulara yönlendirmeye çalışıyoruz. Buraya gelen herkes ‘öksürüyorum, boğazım ağrıyor, ne yapmamız lazım' gibi söylüyor ben de turşu tüketin diyorum. Doğal turşu probiyotik, turşu suyu özellikle” dedi.

A W311483 01

“ŞEKER HASTALIĞINA, MS HASTALIĞINA, SAFRA KESELERİNDEKİ TAŞ SORUNU GİBİ ÇOK ÇOK FAYDALARI VAR”

Bazı turşuların faydalarının normal ürünlere göre daha fazla olduğunu anlatan turşucu Selman Kozan, “Klasik turşular var zaten biber, salatalık, karışık, biberlerin çeşitleri, salatalığın çeşitleri, bunlar en çok tüketilen ürün şu anda. Bunun yanında farklı turşulara yönlendirmek için bamya turşusu, acur turşusu, kapari turşusu. Kapari turşusu mesela çok faydalıdır. Şeker hastalığına, MS hastalığına, safra keselerindeki taş sorunu gibi çok çok faydaları var. Biz bunu bizzat müşterilerimizle yaşadığımız için söylüyorum, çok müşterimiz var o konuda zaten. En çok sattığımız ürünler de şu an farklı ürünlerden özellikle erik, çağla, badem; bunları çok satıyoruz mesela. Sarımsak turşusu, doğal antibiyotik diyoruz biz zaten ona. Şimdi çiğ yediğimiz zaman aşırı derecede bir kokusu oluyor. Ama biz bunu fermantasyona soktuğumuz zaman 2-3 defa suyunu değiştiriyoruz sarımsağın ve her sarımsağı biz kullanmıyoruz. Doğal sarımsak dışarıdan gelen veyahut da her ürün değil. Yerli sarımsak kullandığımız için kokusunu da biz bunu düşürüyoruz hazırlama şeklinde. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz, kesinlikle koku yapmaz ağzınızda” ifadelerini kullandı.

KARACİĞERE DOST KANSERE DÜŞMAN

Turşu suyu tavsiye edilen miktarda tüketilmeli. Turşu suyu karaciğer yağlanması gibi hastalıkların önüne geçer ve vücutta kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

FAYDALI BAKTERİLER AÇISINDAN ZENGİN

Turşu suyundaki faydalı bakteriler, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına, bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve çeşitli bağırsak sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda etkili olan antioksidanlar turşu suyunda da bol miktarda bulunur.

MİNERAL DEPOSU

Turşu suyu, probiyotik bakteriler içerir ve bu bakteriler, sindirim sistemini dengelemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Turşu suyu aynı zamanda magnezyum açısından da zengindir. Magnezyum, kas fonksiyonları, sinir sistemi ve kemik sağlığı için son derece önemli.

TURŞU SUYU NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Özellikle bacak ve eklem ağrılarını dindirerek, daha rahat bir uyku sağlayan turşu suyu, yatmadan önce 1 fincan tüketilebilir. Turşu suyu ayrıca kan şekerini düzenler. Yemeklerden sonra da bir fincan turşu suyu tüketmek sindirim sistemi için oldukça etkilidir.

SODYUM ORANINA DİKKAT!

Ev yapımı turşu zengin içeriğiyle sağlık için pek çok faydaları olan bir besindir. Ancak bol miktarda sodyum içerdiği için kontrollü olarak tüketilmesi gereken turşu suyu, içeriğindeki lif yoğunluğu ile bağırsak dostu olarak biliniyor. Turşu suyu, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle kış mevsiminde sıklıkla tüketilen bir yiyecek.

ÖDEMİ ARTIRABİLİR

Yüksek miktarda tuz içeren salamura, turşu, şalgam suyu gibi besinler, alkol ya da fazla karbonhidrat içeren besinler tükettiğinizde vücudunuzda ödem artışı olabilir. Günlük tüketmeniz gereken tuz miktarı 6 gram ve sodyum miktarı ise 2,4 gramdır.

TURŞU SUYU NASIL YAPILIR?

Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalı. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmuyor. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlamanız mümkün.

Kaynak: Haber Merkezi