Van Haber

Ücretli öğretmen Van’da intihar etti; konu meclise taşındı

Van’da geçtiğimiz günlerde iskele sahilinde kendini bisiklet zinciri ile asarak intihar eden atama bekleyen Ücretli Öğretmen olayı sonrası yaşanan sorunlar Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı.

Van’da geçtiğimiz günlerde iskele sahilinde kendini bisiklet zinciri ile asarak intihar eden atama bekleyen Ücretli Öğretmen olayı sonrası yaşanan sorunlar Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı.

Van’da geçtiğimiz günler atanamadığı için ücretli öğretmenlik yapan vatandaşın kendi hayatına son vermesiyle öğretmenlerin yaşadığı sorunlar meclis gündemine taşındı. DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit Eğitim emekçilerinin karşı karşıya olduğu sosyo-ekonomik sıkıntıları gündeme taşıyarak öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

NE OLMUŞTU

Van’ın Tuşba ilçesi İskele mahallesine bağlı, iskele sahilinde 27 yaşındaki bir genç intihar etti. Gencin sözleşmeli öğretmen olduğu öğrenildi. Olay yerinde yaşamını yitiren öğretmenin cenazesi otopsi yapılmak üzere hastane morguna kaldırıldı. İddiaya göre, atama bekleyen ücretli öğretmen evlilik planları yaparken, sevdiği kişinin atanması sonucu ayrılık yaşadı. Kendi atanamadığı için ücretli öğretmenlik yapmak zorunda kalan genç, ekonomik sorunlar ve ayrılık acısının etkisiyle umutsuzluk yaşadı ve hayatına son verdi.

ÖĞRETMENLERİN SIKINTILARI MECLİS GÜNDEMİNDE

2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken, Van Milletvekili Gülcan KAÇMAZ SAYYİĞİT öğretmenlerin ve öğrencilerin güncel sorunlarına dikkat çekerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) önemli bir soru önergesi sundu. Eğitim emekçilerinin karşı karşıya olduğu sosyo-ekonomik sıkıntıları gündeme taşıyan vekil, öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

ÖĞRETMENLERİN SIKINTILARI KATLANARAK BÜYÜYOR

 Sayyiğit, özellikle ataması yapılmayan öğretmen sayısının 500 bini aştığına dikkat çekti. Bu durumun yanı sıra öğretmenlerin ücretli ve sözleşmeli olarak çalışmaya zorlanmasının, öğretmenlik mesleğinin onurunu zedelediğini belirtti. Özel sektör öğretmenlerinin ise patronların insafına bırakıldığına dikkat çeken vekil, öğretmenlerin esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının bizzat bir hükümet politikası olarak uygulandığını ifade etti.

"EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN ONURU KORUMALIDIR"

Sunduğu soru önergesinde, öğretmenlerin ekonomik sıkıntıları, güvencesiz çalışma şartları, mülakat uygulamaları ve atama sorunlarının çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Van Milletvekili, eğitim emekçilerinin karşılaştığı bu sorunların araştırılarak öğretmenlik mesleğinin onuruna yaraşır bir şekilde gerekli adımların atılmasının zorunlu olduğunu belirtti.

MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

Milletvekili, öğretmenlerin yaşadığı bu zorlukların çözülmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması talebinde bulundu. Van Milletvekili, eğitim sisteminin temel taşı olan öğretmenlerin sorunlarının çözülmesi için somut adımlar atılmadıkça, eğitimin kalitesinin de olumsuz etkileneceğini dile getirdi.