Van’da uzun yıllardır yapılması planlanan ve daha önce Adliye Binası’nın yanına yapılacak denilen Valilik Binası için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya müjdeyi verdi. Yerlikaya’nın açıklamalarından sonra kent geneline çevreci aktivistler alınan kararın yanlış olduğunu belirtirken Valilik binası için yeni alanlar önerdi.

Van’da geçtiğimiz yıl yeni hizmet binasını tamamlayarak Van Gölü kıyısından ayrılan Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürlüğü yerinin ne yapılacağı merak konusu olurken aktivist ve çevreciler alanın Millet Bahçesi olması gerektiğini gündeme getirmiş ve kent genelinde kamuoyu oluşturulmuştu. Bakanlık talimatıyla alanın millet bahçesi olması talebi olumlu karşılanırken bir dizi temaslarda bulunmak üzere Van’a gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya millet bahçesi yapılacak alanda bir de Valilik binası yapılacağını söyledi.

Konuyla ilgili Konuşan ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık ve vatandaşlar Van Gölü kıyılarının yıllardır resmî kurumlar tarafından kapatıldığını ve ek olarak Valilik binasının da kıyıda yer almasının alınmış yanlış bir karar olduğunu söyledi.

“HAVAALANI CİVARINDA VALİLİK BİNASI OLMAMALI”

Sakine Turan, Eski DSİ’nin yerine valilik taşınacağına yeşil alan olarak değerlendirilmesi daha uygundur. Valiliğin havaalanı civarı gibi merkezi bir yerde olması uygun değil” dedi.

“YİKOB BİNASI YERİ VALİLİK İÇİN UYGUN”

Diğer bir vatandaş ise, “Van Valiliği için adalet binasının yanındaki YİKOB binasının bulunduğu alan uygundur. İpekyolu boyunca onca yeşil alan yeri kayyımlarca müteahhitlere peşkeş çekildi. Şimdi ise yeşil alan olması gereken sadece DSİ’nin yeri kaldı. Oraya da valiliğin beton binası mı yapılacak” şeklinde konuştu.

BAKAN YERLİ KAYA NE DEMİŞTİ?

Önceki gün Van’da bir takım ziyaret, program ve toplantıya katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Van Valiliği’nin hizmet binası için şu açıklamayı yaptı: “Bu vilayetimiz yerine İpekyolu Caddesi üzerinde biliyorsunuz 184 dönüm Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzden alınıp da millet bahçesi yapılması ile ilgili milletvekillerimizin, özellikle teşkilatımızın, valimizin ve şehrimizin de büyük bir beklentisiydi. Burayla ilgili hem millet bahçesi, sadece o 184 dönümün 4 dönümüne gerçekten geçmişinin, bugünü ve geleceğin hepsini özümseyen modern bir mimariyle Van'ımıza yakışan bir hükümet binası, yani Valilik binasını önümüzdeki yılın ilk aylarında yapmakta Allah'ın izniyle kararlıyız. Bu da bizi takip eden Vanlı kardeşlerimize müjdemiz olsun.”

Van'da Aşiret Düğününde Takı Rekoru: Geline 4 Kilo Altın, Damada 10 Milyon TL Van'da Aşiret Düğününde Takı Rekoru: Geline 4 Kilo Altın, Damada 10 Milyon TL

KALÇIK: YEŞİL ALAN YOK!

Van’ın en büyük eksikliklerinden birinin yeşil alan olduğunu söyleyen Ali Kalçık, “Şu anda ilimizin en temel sorunlarından biri, yeşil alanların azlığı. Normalde bir kişinin yaşayabileceği minimum yeşil alan 10 metre kare olmalıdır. Ancak, maalesef bu oran 1 metre kareye bile düşmüş durumda. Şu an yeşil alan miktarımız 0,60-0,70 metre kare civarındadır. Bu ciddi yeşil alan sorunu yaşadığımız şehirde, DSİ’nin eski yeri ve yerleşkesi olağanüstü bir coğrafyadır. Hem yeşil bir köy, sulak bir alan, hem de müthiş bir ormanlıktı. Van’ın en önemli yeşil alanı, ağaçlık ve orman niteliğindeki bir bölgesidir. Daha önce deprem sonrası da, tüm yetkililere ve kurumlara, bu alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylemiştik. Özellikle okullar, hastaneler ve valilik gibi kurumların şehir dışına çıkarak, bu alanın yeşil olarak korunması gerektiğini belirtmiştik” dedi.

“VALİLİK ŞEHİR MERKEZİNDEN ÇIKMALI AMA…”

Valilik binasının şehir merkezinden çıkarılmasını doğru bir karar DSİ bölgesine ise yapılmasının yanlış bir karar olduğunu ifade eden Kalçık, “Valiliğin bu alandan çıkması önemli bir adım olsa da, yerine mutlaka yeşil bir alan yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Betona dönüşmemesi gereken bu alan, ağaçlara ve yeşil alana zarar vermemelidir. Valiliğin bu alandan çıkması doğru bir karar, ancak bu bölgeye başka bir yerleşim yerine ağaç ve yeşil alanları koruyacak şekilde bir yapılaşma yapılmalıdır. Bu alanın park veya bahçe olarak tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Lütfen, orada yapılanma olmasın. O bölge, insanların keyif alabileceği bir park olarak kalmalıdır” diye konuştu.

KALÇIK: KURUMLAR ENGELLİYOR

Van Gölü kıyılarının resmi kurumlar tarafından vatandaşın girişine engellendiğini kaydeden Kalçık, “Diğer taraftan, Van Gölü kıyılarında zaten yeterince kurum var ve bu da Vanlıların gölde yüzmesini engelliyor. Şimdi üstüne bir de valiliğin eklenmesi, tüm bu sorunları artıracaktır. Van'da çocukluğumda iskelede herkes fidanlıkta yüzüyordu. O dönem çok güzel bir sahilimiz vardı. Şimdi ise üniversiteye yakın bölgelerde denize girilebilecek alanlar yok. Ya iskele işgal edilmiş ya kapatılmış ya da çok kirli. Bu anlamda, kıyı kanunlarına uyulması gerekiyor. Deniz herkesin ortak değeridir ve herkesin ulaşabileceği bir alan olmalıdır” şeklinde konuştu.

Muhabir: Kader Çelik