Bölge

Van Depremi Yardım Uçağı Hurdaya Ayrıldı

Van'da 2011'de meydana gelen depremde Gürcistan'dan yardım malzemesi getiren ancak Erzurum Havalimanı'nda apronda geçirdiği kazada kokpiti hasar gördüğü için yıllardır havalanamayan uçak, parçalanarak hurdaya ayrıldı.

Van'da 2011 yılında meydana gelen büyük deprem sonrası yardım malzemeleri taşımak üzere kullanılan Gürcistan'a ait bir nakliye uçağı, Erzurum Havalimanı’nda geçirdiği kazanın ardından uzun yıllar kullanılamaz halde bekledi. Nihayetinde, uçağın parçalanarak hurdaya ayrıldığı bildirildi.

Depremden sonra, bölgeye ulaşan yardım malzemelerinin taşınması için Erzurum Havalimanı’ndan bir "hava köprüsü" kuruldu. Bu kapsamda, 30 Ekim 2011 tarihinde Gürcistan’dan çadır yüküyle havalanan ve Erzurum’a iniş yapan SKY Georgia Airlines’a ait “Ilyushin Il-76TD” tipi nakliye uçağı, yükünü boşaltmasının ardından park alanına çekildi. Ancak, park halindeyken aprondaki bir Kırgızistan uçağının kanadına çarpması sonucu uçağın kokpit bölümü hasar gördü.

Kazanın ardından uçağın kokpit kısmındaki hasarın onarılması ve uçağın Gürcistan’a gönderilmesi için gerekli işlemler yapılması planlandı. Ancak, hasar nedeniyle uçağın onarılamaması sonucu, uzun yıllar park alanında bekletildi. Bu süre zarfında, yardım uçağı statüsünde olduğu için park ücreti de alınmadı.

Sonunda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile uçağın satışı gerçekleştirildi. 28 yaşındaki geri dönüşüm uzmanı Olcay Alagaş’a satılan uçak, bu yılın başında parçalanarak havalimanı dışındaki bir boş araziye taşındı. Burada iş makinesi yardımıyla tamamen parçalanarak hurdaya dönüştürüldü.

Van depremi sonrası bölgeye yardım getiren bu tarihi uçak, artık geçmişin bir parçası olarak hafızalarda kalacak.