Türkiye’nin önemli tren güzergahlarından bir tanesi olan ve seyahat edenlere eşsiz bir deneyim sunan Van Gölü Ekspresi, istenilen ilgiyi görmüyor. Kesintisiz demiryolu hattının yapılmaması, sefer sayılarının artırılmamalı ve yüksek bilet fiyatları nedeniyle Van Gölü Ekspresi cazibesini kaybediyor.

 

Son yılların en trend yolcuğu ve seyahati olan trenli turlar dünya genelinde yoğun ilgi görürken, Türkiye’de de Doğu Ekspresi ile Van Gölü Ekspresi bu anlamda iyi bir ivme yakaladı. Son yıllarda yoğun ilgi gören Van Gölü Ekspresi, önemli tren yolculuğu güzergahlarından bir tanesi olmuş durumda. Özellikle kış aylarının vazgeçilmesi olan Van Gölü Ekspresi, yolcularına eşsiz güzellikteki manzaralar eşliğinde seyahat yapma fırsatı veriyor. Ancak buna rağmen Doğu Ekspresi’nin gölgesinde kalmaya devam ediyor. Ankara’da başlayıp Bitlis’in Tatvan ilçesinde son bulan Van Gölü Ekspresi’nin Van’dan geçmemesi yıllardır sıkça dile getirilen konuların başında yer alıyor. Tren seferiyle bölgenin güzelliklerine tanık olan seyahat severler, Van’a gitmek isterse feribot ya da karayolunu kullanmak zorunda kalıyor. Bunun için de kesintisiz demiryolu hattına ihtiyaç var. Gazete olarak görüştüğümüz isimler hem kesintisiz demiryolu hattı talep ediyor hem de sefer sayılarının artırılması ve bilet fiyatlarının düşürülmesini istiyor.

 

BEYAZ: ASLA TURİZME YÖNELİK SEFER OLMADI

 

Yeni Doğu Gazetesi’ne konuşan Turizmci Murat Beyaz Van Gölü Ekspresi’nin hiçbir zaman turizme yönelik olmadığını söyledi. Beyaz şöyle konuştu: “Van Gölü Ekspresi uzun yıllardır dile getirdiğimiz gibi asla ve asla turizme yönelik bir ekspres olmadı. Olunmadı ya da oldurulmadı. İşin açıkçası Türkiye’de trenler ilk planlandığında ucuz ulaşım araçları olarak planlandı. Uçağa ve otobüse binemeyenler trenle seyahat etsinler diye trenler çıktı. Sonrasında Doğu Ekspresiyle birlikte bir turistik hal almaya başladı. Bu sefer de turistik sefer yapanların ilgisini görmeye başladı. Türkiye’deki en iyi uygulaması Kars’tan Ankara’ya yapılan Doğu Ekspresi oldu. Orada bir turizm patlaması yaşandı. Bu patlamanın olmasında Vanlı turizmcilerin de büyük etkisi oldu.”

 

“SEFER SAYILARI ARTIRILMALI, FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ”

 

Sefer sayılarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Beyaz, “Van Gölü Ekspresi’nin de aynı şekilde değerlendirilmesi noktasında çok sayıda taleplerimiz oldu. Ancak Van Gölü Ekspresi’nin turistik amaçla rağbet görmesi mümkün olmayacaktı. Bunun da sebepleri var. Öncelikle haftada sadece 2 kez sefer yapılan trenden turizm faaliyeti beklenemez. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde yok. Ankara’dan gelen biri 4 gün sonra dönmeyi beklemez. Bu yüzden Van Gölü Ekspresi sefer sayısının haftada 7 güne çıkarılması gerektiğini her platformda dile getirdik. Bu ne yazık ki yapılmadı. Bununla birlikte ucuz ulaşım aracı olan trenlerde halkta mağdur edilmemeli. Hem turistik hem de halkın mağdur edilmemesi ancak sefer sayısının (özellikle yataklı vagon) artırılmasıyla mümkün olabilecektir. Şu an sadece 2 tane yataklı vagon var. Onlara da yataklı vagon demek mümkün değil. Var olan bu sorunlar hiçbir şekilde düzeltilmedi.” Dedi.

 

BEYAZ: ZAMANLAMA YANLIŞ!

 

Başlatılan turistik tren seferleri hakkında da konuşan Beyaz şu ifadeleri kullandı: “Sürekli olarak turistik trenlerin hayata geçirilmesi noktasında taleplerimiz oldu. Bu da karşılık buldu. Bu sefer de ne yazık ki tarih yanlış seçildi. Yaz aylarında (Haziran) turistik tren seferleri başladı. Turistik trene yaz aylarında hiç kimse binmez. Turistik tren kışın yapılmalıdır. Güzelim coğrafyadan geçerken insanlar dağların ve ovaların karlı halini çekmek ister. Bu anlamda bir talep var. Dolayısıyla Haziran ayında başlatılmasını doğru bulmuyoruz. Bu tarihte başlatılması rağbet görmeyecektir. Bundan dolayı da karar vericiler ‘biz Van’a turistik tren koyduk ancak sahiplenilmedi ve maliyetini çıkarmadı. Biz de mecburen treni çektik’ diyecekler. Bunun yaşanmaması ve önüne geçilmesi için doğru bir planlama yapılmalıdır. Bunun hikayesi, espirisi kış aylarıdır. 15 Aralık’ta başlayacak, 15 Mart’ta son bulacak. Ulaştırma ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu anlamda bir çalışması olduğunu biliyorum. Sadece seferlerin konulması da yeterli olmayacaktır. Bunun için bilet fiyatları da gözden geçirilmelidir. Ankara’dan Tatvan’a kişi başı 9 bin 500 liraya biletler satılıyor. Gidiş-geliş bu rakam 18 bin TL’ye çıkıyor. Konaklama ile birlikte bu rakam 50-60 bin liraya çıkacak. Bu da gerçek anlamda çok fazladır.”

 

“BU BİR LÜTUF DEĞİL, İHTİYAÇTIR”

 

Van’da Trafik Kazası: Bu Kez Geliyorum Dedi Van’da Trafik Kazası: Bu Kez Geliyorum Dedi

Kesintisiz demiryolu hattının ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Beyaz, “Kesintisiz demiryolu hattının mutlaka Van’a ulaştırılması gerekiyor. Bunu zaten büyük şehir dile getiriyor. Her kesim bu anlamda bir beklentisi var. Denizden tren vagonlarının taşınması doğru değil. Zaten turistik amaçlı gelenler denizden taşınmıyor. Gelenler Tatvan’da iniyor ve karayolunu kullanıyor. Turizmin yanı sıra ticaret açısında da bu çok önem arz ediyor. Kesintisiz Van Gölü Demiryolu Hattı mutlaka hayata geçirilmeli ve projelendirilmelidir. Bu bir ihtiyaçtır. Lüks fazlası bir durum değildir. Şehrin buna ihtiyacı var. Güzergah üzerinde yer alan ilçelerin buna ihtiyacı var. Bunu bir lütufmuş gibi görmek doğru değil. Bu şehirde yaşayan insanları ihtiyacı olarak ele alınmalı ve hayata geçirilmelidir.” İfadelerini kullandı.

 

FİYATA DİKKAT ÇEKTİ, BAKANLIĞA ÇAĞRIDA BULUNDU

 

Turistik trenin önemli olduğunu vurgulayan Beyaz, Ulaştırma Bakanlığı’na fiyat konusunda çağrıda bulundu. Beyaz son olarak şunları söyledi: “Turistik tren bizim beklentimiz ve olması gereken bir trendir. Kaliteli bir hizmet ve biraz da uygun olacak şekilde hayata geçirilmelidir. Turistik tren için söylüyorum; Çok fazla ucuzda değil ancak alınabilecek şekilde fiyatlar belirlenmeli. Bölge turizmine kış aylarında çok ciddi katkı sunacağını öngörüyorum. Ancak bilet fiyatları çok yüksek. Kaldı ki kimse trene tek başına binmiyor. Ailecek ya da arkadaşlarla birlikte tercih ediyor. 2 Kişilik bir ailenin 40 bin lira tutan bilet fiyatları ile seyahat etmesi çok güç olacaktır. Bu parayı verecek ailelerin sayısı da oldukça azdır. Bu nedenle fiyatların yeniden değerlendirmesi elzemdir. Bir turizmci ve seyahat acentesi yetkilisi olarak sizlerin aracılığıyla Ulaştırma Bakanlığı sesleniyorum. Bu fiyatlar ile satışlar çok mümkün olmayacaktır. Bunun için alıcı bulmak zor olacaktır.”

 

IRAK: VAN’A BİR HAYRI OLMAMIŞTIR

 

Konuyla ilgili görüştüğümüz iş insanı Feridun Irak da kesintisiz demiryolu hattının yapılması gerektiğini belirtti. Irak, “Van’ın demiryolu meselesi başlı başına işlenmesi gereken bir konu. Van’ın devlet demir yolları kesintili Tatvan’a kadar gelir Tatvan’da feribota yüklenir feribot Van’a getirir. Bağlantı İran’a devam eder. Bu kesintili bir demiryoludur ve Van’a 50 yıldır 50 kuruşluk hayrı olmamıştır. Bu böyle kesintili devam ettiği sürece hiç faydası olmaz. İsterseniz güzergâh değişsin isterseniz Tatvan turistik ekspresi olsun. Bize faydası olmasının tek yolu kuzeyden ya da güneyden mutlaka karadan demir yolu sağlanmalı. O zaman Van’ın sosyoekonomik hayatına, turizmine, tacirine, tüccarına çok büyük katkısı olur. Kars’ın Doğu Ekspresine bir yıl önceden yer bulamazsınız. Van’ın böyle bir şansının olması için ilk önce demir yolunun kesintisi olması lazım. Sivas hızlı trene kavuştu. Sivas’ta ki bir Sivaslı trene bindiğinde iki saat sonra Ankara’ya ulaşıyor. Şimdi aynı hat Kars’a devam etti. Önümüzdeki yıl Kars hızlı trene kavuşacak. Bir Karslı trene bindiği zaman beş saatte Ankara’da olacak biz 5 saatte feribotla Van’dan Tatvan’a gidiyoruz. Bu olacak bir şey mi? 4 bin ton feribotun bir yılda yapmış olduğu taşımacılık topu topu bir aylık kapasiteye tekabül eder. 11 aylık kapasite boş yakıtı boşa tüketiyor. Bakım onarım boşuna personel giderleri boşuna gölü kirletmesi ayrıca boşuna. Hiçbir tacir esnaf bu pahalı ve zaman kaybı olan taşımayı tercih etmiyor.” Şeklinde konuştu.

Muhabir: Adil Harmancı