Van’ın Tuşba Belediyesi, Adır Adası çevresinde meydana gelen martı ölümleri karşısında harekete geçti. Adır Adası, Van Gölü'nün en büyük adasıdır ve bu alanda yaşanan doğal yaşam alanlarında binlerce martı telef oldu. Martı ölümlerinin ardından çevre kirliliği ve estetik sorunların önüne geçmek amacıyla Tuşba Belediyesi sahil temizliği başlattı. Belediye Başkanı Salih Akman'ın talimatları doğrultusunda çalışan ekipler, telef olan binlerce martıyı kıyıdan temizledi.

Bölgede 30 yıldır balıkçılık yapan Ahmet Çıkla, martıların yiyecek bulamaması nedeniyle sıkça öldüğünü belirtti. Martı ölümlerinin sahil bölgelerinde çevre sorunlarına yol açtığını ifade eden Çıkla, bu yıl ölümlerin önceki yıllara göre daha fazla olduğunu söyledi. Sıcak hava ve kuraklık gibi faktörlerin ölümleri artırdığına dikkat çeken Çıkla, Tuşba Belediyesi'nin çağrısının ardından sahillerin temizlenmesinin olumlu bir adım olduğunu vurguladı ve belediye ekiplerine teşekkür etti.

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, bölgede yapılan inceleme sonucunda martı ölümlerinin salgınla ilgili olmadığını açıkladı. Aslan, ölümlerin temel nedeninin açlığa bağlı stres olduğunu belirtti.

Bu çerçevede, Van’ın Tuşba Belediyesi, Adır Adası ve çevresinde yaşanan binlerce martı ölümü sonrasında çevre temizliği çalışmalarını başlatarak, sahillerdeki ölü martıları temizledi. Van Gölü'nde yaşanan bu durum, martıların beslenme koşullarının ve doğal yaşam alanlarının korunması gerekliliğini bir kez daha gösterdi.

Van haber

Muhabir: Yeşim Aşan