Van Gölü çevresinde yaşayan endemik canlıların korunması ve bölgenin ekolojik dengesinin sürdürülebilirliği için mücadele eden "Dirençli Kentler Topluluğu," Van Gölü'nün can damarı olarak kabul edilen Bendi Mahi Çayı'yla ilgili endişelerini dile getirdi. Çayın akışının kesilmesi ve İnci Kefali balığının üreme yolunun tehlikede olduğuna dikkat çeken topluluk, bu durumun sadece bir çevre sorunu olmadığını, aynı zamanda insanlık suçu olduğunu vurguluyor.

Bendi Mahi çayının özellikle 15 Nisan ile 15 Temmuz arasında, Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali Balığı için hayati önem taşıdığını belirten rapor, İnci Kefali'nin tatlı sularda üreme evresini bu çay aracılığıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. Üreme, Van Gölü'nden başlayıp akarsu kaptajına doğru göçle başlıyor ve balıklar zorlu bir yolculuğun ardından larvalarını tatlı su kaynağına bırakıyorlar. Ardından larvaların gelişimi tamamlandığında, Van Gölü'ne geri dönüşleri ile üreme evresi tamamlanmış oluyor. Raporda, endemik canlıların korunması amacıyla hayati bir öneme sahip olan bu çayın akışının, bilinçsiz tarla sulama faaliyetleri nedeniyle tehlikede olduğu belirtiliyor. Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü tarafından çaya kurulan sulama regülatörlerinin tüm kapaklarının kapatılması sonucu çayın kuruduğu ve balık larvalarının Van Gölü'ne ulaşabilme yolunun kesildiği gözlemleniyor.

Dirençli Kentler Topluluğu, bu durumun DSİ Genel Müdürlüğü 3094 sayılı 'Su Tahsisleri Hakkındaki Yönetmelik'e aykırı olduğunu belirterek, tarlaların sulanmasının elbette önemli olduğunu ancak suyun tamamen kesilmesinin, İnci Kefali balığı ve diğer endemik türlerin üreme ve göç evrelerini tehdit ettiğini ifade ediyor.

Van haber

Muhabir: Hikmet Pülat