Van Haber

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Tosun; Meme kanserine yakalanmaktan değil Geç yakalanmaktan korkmalı!

Van’ın kırsal bölgelerinde devam eden tandır geleneği il birlikte taze tüketilen otlu peynir gibi besin ürünleri kanser riskinin de artmasına neden oluyor. Bu kapsamda hastane gidemeyen bölge kadınları için Van İl Sağlık Müdürlüğü yeni bir çalışmaya imza atarak merkeze uzak köy ve mezraları bire bir ziyaret ederek kadınlarda kanser riski taraması gerçekleştiriyor.

Van’ın kırsal bölgelerinde devam eden tandır geleneği il birlikte taze tüketilen otlu peynir gibi besin ürünleri kanser riskinin de artmasına neden oluyor. Bu kapsamda hastane gidemeyen bölge kadınları için Van İl Sağlık Müdürlüğü yeni bir çalışmaya imza atarak merkeze uzak köy ve mezraları bire bir ziyaret ederek kadınlarda kanser riski taraması gerçekleştiriyor.

Van İl Sağlık Müdürlüğünce oluşturulan ekipler, kanser taraması için aile sağlığı merkezlerine mobil tırla giderek erken teşhis ve tedavi için vatandaşları bilgilendiriyor. Sağlık Bakanlığınca özellikle kanser tarama hizmetlerine ulaşamayan kırsaldaki kadınları bilinçlendirmek amacıyla Van’da iki adet kanser tarama aracıyla hizmet veriliyor. Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında en ücra aile sağlık merkezlerine gidilerek kanser taramaları yapılıyor. Geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 119 bin hastaya hizmet verilirken; taramalarda 73 hastaya meme kanseri, 14 hastaya ise kolorektal kanseri teşhisi konuldu.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca erken tanı konulan hastaların takibi ise titizlikle yapılıyor. Konuyla ilgili konuk olduğu bir radyo programında açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Tosun yapılan çalışmalar ile önemli ölçüde ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Merkeze uzak bölgelerde ikamet eden kadınların kanserin son evreye kadar hastaneye gelmediğini ifade eden Tosun mobil araçlarla 13 ilçe, köy ve mezralarını ziyaret ederek kanser riskine karşı sağlık taraması gerçekleştirdiklerini söyledi.

“ÜCRETSİZ KANSER TARAMALARI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Sağlık alanında yapılan önemli yatırımlara değinen Tosun, “Tarım Bakanlığı’nın Türkiye genelinde ilgilendiği üç ana kanser tarama programı mevcut. Bunlar kadınlarda meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve erkek ve kadınlarda kolon kanseridir. Bu taramalar, yaş gruplarına göre belirlenir. Örneğin, meme kanseri taramaları 50-70 yaş arası bireylerle yapılır. Bu hastalar sistemlerimizde kayıtlıdır ve tarama için çalışmalara başlarız. Ayrıca ilçe sağlık müdürlüklerimiz hastaları tek tek arayıp davet eder. Bunun dışında, Van Valiliği’nin tahsis ettiği mobil kanser tarama araçlarımız var. İki adet meme kanseri tarama aracımız ve iki adet rahim kanseri tarama aracımız mevcut. Rahim kanseri tarama araçlarında, aynı zamanda yüksek riskli gruplar için HPV testleri de yapabiliyoruz. Bu araçlarla, halkın ulaşamadığı kırsal bölgelerde ücretsiz kanser taramaları gerçekleştiriyoruz” dedi.

“TAM TEŞEKKÜLLÜ MOBİL SAĞLIK TIR’I”

Tam teşekküllü mobil sağlık tırları ile 13 ilçenin en uzak köylerine ulaştıklarını ve kanser taramaları gerçekleştirdiklerini belirten Tosun, “Mobil tırımızda, mamografi cihazı gibi düşük radyasyon veren röntgen cihazları bulunuyor. Kadınların her iki memesinin filmini çekiyoruz ve radyoloji hekimlerimiz tarafından bu görüntüler inceleniyor. Şüpheli durumlarda, hastaneye yönlendirip ultrasonografi ve gerekirse biyopsi yapıyoruz. Ayrıca HPV testleri için özel kitler de mevcut. Bu kitlerle rahim ağzı kanserini tarıyoruz. Şüpheli durumlarda, kadın doğum uzmanlarına yönlendirip biyopsi işlemleri yapıyoruz. Mobil tır, kötü durumlarda hastaneye dönüştürülebilecek şekilde tasarlandı ve diş muayene, laboratuvar gibi ekipmanları da içeriyor” diye konuştu.

“100 BİN KADINA KANSER TARAMASI YAPILDI”

Hizmetin başladığı geçen yıldan bu yana bölgede 100 bin kadına kanser taraması yapıldığının altını çizen Tosun, “Bakanlık tarafından belirlenen sayılar doğrultusunda geçen yıl yaklaşık 60 bin kişiye tarama yaptık. Şu an 40 bin civarında tarama gerçekleştirdik ve çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca kırsal alanlarda kadınlara üreme sağlığı, psikolojik danışmanlık gibi eğitimler de veriyoruz. Kadınların tarama işlemlerinden önce bilgilendirilmesi ve eğitilmesi, süreçlerin daha rahat gerçekleşmesini sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

“YATIRIMLAR DEVAM EDECEK”

İki yıldır Van'da çalışıyorum ve başlangıçta kadınların tarama yapmaktan çekindiklerini gözlemledik diyen Tosun, “Ancak çevresindeki kişilerden olumlu geri dönüşler aldıklarında, kendileri de bu taramalara daha rahat katılmaya başladılar. Verdiğimiz eğitimler ve destekler sayesinde, kadınlar kendi çevrelerini bilgilendirerek daha fazla kişiye ulaşmamızı sağlıyorlar. Elimizde üç tane sağlık hizmet merkezi var. İki tanesi inşaat aşamasında. Bu merkezlerde, başlıca sağlık taramaları, diyet programları, spor odaları ve sigara bırakma politikaları gibi hizmetler sunuluyor. Ayrıca üreme sağlığı eğitimleri ve psikolojik danışmanlık da yapıyoruz. Bu merkezler, hastalanmadan sağlık hizmeti alabilmenizi sağlıyor” şeklinde konuştu.