Türkiye geneli yapılan Eğitim, gelişmişlik, yaşana bilirlik, ekonomi, işsizlik ve benzeri istatistik verilerinde liste sonu olan Van’da akıllı şehir uygulamasında 25 sırada yer aldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2020- 2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında açıklanan Ulusal Akıllı Şehir Endeksi, Van'ın akıllı şehir sıralamasındaki yerini ortaya koydu. Verilere göre, 81 il arasında 25'inci sırada yer alan Van, birçok kategoride düşük not almasına rağmen sağlık ve afet yönetimi konularında başarılı bir performans sergiliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında geliştirilen Akıllı Şehirler Olgunluk Değerlendirme Modeli, şehirlerin akıllı şehircilik alanındaki yeteneklerini değerlendiriyor. Uygulanan bu model ile şehirlerin "Akıllı Şehir" olgunluk seviyeleri belirlenerek, elde edilen sonuçlar üzerinden "Ulusal Akıllı Şehir Endeksi" oluşturuluyor. Bu kapsamda ulaşımdan çevreye, enerjiden sıfır atığa, bilişim teknolojilerinden yönetişime kadar 20'den fazla alanda yapılan değerlendirmelerle şehirlerin olgunluk seviyeleri ölçülüyor. Şehirler, elde edilen sonuçlar doğrultusunda yapılması gereken faaliyetleri ve alınması gereken tedbirleri belirleyerek akıllı şehircilik konusunda stratejik adımlar atmaya yönelik çalışmalar yapıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Türkiye'nin akıllı şehirlerini sıraladı. Verilere göre, Türkiye'nin en akıllı şehirleri sırasıyla Konya, İstanbul, Bursa, Kütahya ve Erzurum olurken, Van ise 25. sıradan kendine yer buldu. Endeks puanı, akıllı şehir yönetimi, strateji yönetimi, yönetişim, politika, bütüncül hizmet, çevre, ekonomi, enerji, insan, ulaşım, sağlık, afet yönetimi gibi kategorilerde değerlendirilen iller arasında Van'ın, önceki yıllara kıyasla akıllı şehir olma yolunda ilerleme kaydettiği ancak tam anlamıyla yeterli olmadığı görüldü.

 Van, sağlık ve afet yönetimi kategorilerinde başarılı bir performans sergileyerek olumlu bir tablo çiziyor. Ancak diğer kategorilerde henüz istenilen seviyeye ulaşamamış gibi görünüyor. Şehrin, çevre, ekonomi, enerji, ulaşım gibi alanlarda daha fazla gelişme kaydetmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde yapılacak stratejik projelerle, Van'ın akıllı şehir sıralamasında daha üst sıralara yükselmesi bekleniyor.

VAN, AKILLI ŞEHİR YÖNETİMİ SIRALAMASINDA 39. SIRADA!

Van, akıllı şehir yönetimi sıralamasında 39. sıraya yerleşerek dikkatleri üzerine çekti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda İstanbul'un zirvede olduğu akıllı şehir yönetimi sıralamasında Van, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ikinci sıraya yükseldi. Bölgedeki liderlik ise Erzurum'un oldu. Türkiye genelinde akılı şehir yönetiminde yer alan il 5 il ise İstanbul, Konya, Bursa, Kütahya ve Ordu oldu. Akıllı şehir yönetiminde en sonda ise Malatya yer aldı.

VAN’IN YAPI VE ULAŞIMDA NOTU DÜŞÜK

2011 yılında yaşanan 7.2 ve 5.9 şiddetindeki depremlerin etkisiyle Van genelinde hasar gören yapılar, geçen 12 yıla rağmen hala sorunlu bir şekilde varlığını sürdürüyor. Akıllı şehir istatistikleri, Van'ın ulaşım ve yapılar konusundaki zayıf performansını bir kez daha ortaya koydu. Van, akıllı şehir sıralamasında 24’üncü sırada yer alırken yapılar konusunda en düşük notu alarak dikkat çekti. Depremlerin yarattığı etkinin hala hissedildiği kentte, yapı sorunları ve hasarlı binaların varlığı sıralamaya olumsuz yansıdı. Aynı şekilde ulaşım konusunda da sıralamada 37. sırada yer alarak en düşük notu alan Van, günlük hayatta ulaşım ve yapı sorunlarıyla karşılaşan vatandaşların şikâyetlerine işaret ediyor. Van'ın akıllı şehir performansındaki zayıflık, yapıların hala deprem sonrası hasarlı olması ve ulaşım sorunlarının çözüme kavuşturulamamış olmasıyla öne çıkıyor.

VAN UYGULAMADA 20. SIRADA

Akıllı şehir uygulamalarında en iyi il sırasıyla Konya ve İstanbul olurken Van bu sıralamada, orta dereceli bir başarı elde etti. Van sıralamada 20’inci sırada yer aldı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk sırayı Erzurum alırken, ikinci sırada Van, üçüncü sırada Erzincan yer aldı.

VAN’IN EN İYİ OLDUĞU ALAN SAĞLIK VE AFET YÖNETİMİ

 Van sağlık üssü olma yolunda hızla ilerlerken akıllı şehirler sağlık kategorisinde en iyi olan iller arasında yer aldı.  Verilere göre Van, sağlık alanında 81 arasında 11’inci sırada yer aldı. Sağlık alanında sürekli yükseliş gösteren kentin başarısı ise takdire şayan. Kentin sağlık alanında ülkenin en iyisi olması için çalışmalar sürüyor. Ayrıca Van, afet yönetimi konusunda da oldukça başarılı. Van Afet yönetimi kategorisinde ise 19’uncu sırada.

VAN, STRATEJİ, POLİTİKA VE YÖNETİŞİM’DE KAÇINCI SIRADA?

Akıllı şehir endeksleri sıralamasında Van strateji yönetiminde 23’üncü sırada, politikada yönetiminde 40’ıncı sırada ve yönetişimde ise 53’üncü sırada yer aldı.  Üç kategoride de ilk sırada yer alan şehir ise Konya ve İstanbul oldu.

ÇEVRE, EKONOMİ VE ENERJİDE DURUM FENA DEĞİL

İstatistiklere göre Van’ın ekonomisi, enerjisi ve çevre durumu ise çok kötü olmamakla beraber iyileşme yolunda ilerliyor.  Verilere göre Van çevre konusunda 34’uncu sırada, ekonomi alanında 17’inci sırada ve enerji alanında ise 21’inci sırada yer aldı. Erzurum, üç alanda da zirveyi kaptırmadı.

AKILLI ŞEHİR NEDİR?

Akıllı şehir, veri toplamak için farklı türde elektronik nesnelerin interneti sensörlerini kullanan ve daha sonra varlıkları, kaynakları ve hizmetleri verimli bir şekilde yönetmek için bu verilerden elde edilen bilgileri kullanan bir kentsel bir alandır. Bu, trafik ve ulaşım sistemlerini, enerji santrallerini, kamu hizmetlerini, su şebekelerini, atık yönetimini, suç tespitini, bilgi sistemlerini, okulları, kütüphaneleri, hastaneleri ve diğer topluluk hizmetleri izlemek ve yönetmek için vatandaşlardan, cihazlardan ve varlıklardan toplanan verileri ve analizler içermektedir. Akıllı şehir konsepti, şehir operasyonlarının ve hizmetlerinin verimliliğini optimize etmek ve vatandaşlarla bağlantı kurmak için bilgi ve iletişim teknolojisini ve nesnelerin interneti ağına bağlı çeşitli fiziksel cihazları entegre etmektedir. Akıllı şehir teknolojisi, şehir yetkililerinin hem topluluk hem de şehir altyapısıyla doğrudan etkileşime girmesine ve şehirde neler olduğunu ve şehrin nasıl geliştiğini izlemesine olanak tanır. BİT, kentsel hizmetlerin kalitesini, performansını ve etkileşimini artırmak, maliyetleri ve kaynak tüketimini azaltmak ve vatandaşlar ile hükûmet arasındaki teması artırmak için kullanılır. Akıllı şehir uygulamaları, kentsel akışları yönetmek ve gerçek zamanlı yanıtlara izin vermek için geliştirilmiştir.

Muhabir: Yeşim Aşan