Gündem

"Van mahrum bırakıldı”

Abone Ol

Van’da bitmek bilmeyen sorunlar vatandaşları çileden çıkardı. 18. Maddeye mahkûm edilen çevre yolundan trafiğine sorunlar günden güne artarken çözüm önerileri olmasına rağmen sorunların devam etmesi tepkiye neden oldu. Van’da yaşanan sorunlarla ilgili gazetemize konuşan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan yerel seçimleri işaret ederek yönetimin değişmesi gerektiğini ve Van’a artık gerekli yatırım ve hizmetlerin yapılması gerektiğini söyledi.

“VAN YOL YAPIMINDAN MAHRUM BIRAKILDI”

SP Van İl Başkanı Özay İlhan, kentin hizmetten mahrum bırakıldığı belirtti. İlhan,

“Şunu net olarak ifade edeyim Van’ın sorunları konusunda Saadet Partisi olarak yıllardır çalışmalar yapıyoruz. Bütün sorunlarına çözümleriyle birlikte ortaya koyuyoruz. Bugün Van hakikaten 2012 yılı Ağustos ayı sonu ile birlikte hizmetten mahrum edilmiş bir şehirdir. Van’da son 11 yılda taş üstüne konmamış desek adeta yeridir, Van’da biliyorsunuz çevre yolunu, trafik sorununu yıllarca dile getirdik. Türkiye’ de yıllardır yol yapmakla övünen iktidar Van’ı bu yoldan da mahrum bırakmıştır. Karadeniz ‘de tüneller açan iktidar Van’da apaçık dümdüz bir arazide 43 kilometrelik bir yolu ne yazık ki yapamamıştır, yapmak gibi bir niyetleri de yoktur” dedi.

“VANLILAR İNŞAATLARDA HAYATINI KAYBEDİYOR”

Kentteki artan işsizlikle ilgili konuşan İlhan batı illerine giden vatandaşların inşaatlarda hayatını kaybettiğini söyledi. İlhan,

“Her seçim öncesi 3 ayda bitiriyoruz,5 ayda bitiriyoruz, 6 ayda bitiriyoruz diye halkı aldatan halkı kandıran bir iktidar söz konusudur. Tabi Van sadece çevre yolundan ibaret değil, Van Türkiye ‘de işsizliğin yüksek olduğu şehirlerin başında gelmektedir. Van’ın birçok insanı biliyorsunuz, batı illerinde inşaatlarda çalışmaktadır, son iki yılda inşaatlarda hayatını kaybeden Vanlı sayısı 100’ün üzerindedir bu da ciddi bir sıkıntıdır. Ne yazık ki birçok kardeşimizin cenazesi inşattan düştü gibi şeklinde Van’a gelmektedir. Bu da dolayısıyla hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz. İlimiz ne yazık ki sınır yanı başındadır, sınır ticaretinden mahrumdur, bunun yanında son üç yıldır ciddi bir nüfus göç etmektedir. 30 binin üzerinde bir nüfus resmi kayıtlara göre göç etmiştir. Emin olun gerçekte bu nüfus 50 binin üzerindedir. Bunların çoğu nüfuslarını hala başka illere taşımamış olanlardır. İlimiz nüfus artışı olması gereken, en çok doğum oranının olduğu beş ilden biridir, buna rağmen nüfusu artmamaktadır. Çevre illerden de ilimize göç geldiği halde her geçen gün nüfus kaybı yaşanma ilimizin nüfusu azalmaktadır. Aslında bu ilin iflas ettiğinin insanların artık burada doymadığının, geçinemediğinin en büyük belirtisidir. Nüfus bir nevi intihardır, yani ben bu şehre dair bütün umudumu tükettim, artık ben evimi, barkımı başka bir şehre götürüyorum demektir. Geldiğimiz noktada özellikle son üç buçuk yıldır ilimiz ciddi bir göç vermektedir. Yaşanıla bilirlik anlamında son sıralarda yer almaktadır” diye konuştu.

“VAN’DA ÜRETİM YOK, İŞSLİZLİK ÇOK”

Coğrafya olarak ülke genelinin en güzel kentlerinden biri olmasına, bir sınır şehri olmasına rağmen Van’ın bütün bu avantajlarını kullanılmadığını anımsatan İlhan,

“Ana geçim kaynağı bu şehrin tarım, hayvancılık, turizm ve sınır ticareti üzerinedir. Bugün sınır ticareti, turizm, tarım ve hayvancılık istenilen seviyelerde değildir. Van’ın eti depremden önce Malatya’dan şuan Kayseri’den ve farklı illerden gelmektedir. Van’ın ne yazık ki ürettiği süt, süt ürünleri ilimizin bugünkü ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Turizm potansiyeli olarak geçmişte farklı ülkelerden ilimize turistler gelirken bugün, İran konusunda bile ciddi zafiyetler yaşanmaktadır. İran’dan buraya gelen turist bir gece burada konaklayıp farklı şehirlere gitmektedir. Bu anlamda da bir sıkıntı yaşanmaktadır. Zaten Avrupa’dan ve diğer ülkelerden ne yazık ki istendiği gibi bir turist gelmemektedir. 30-40 gün önce gelen turist şuan gelmemektedir. Sınır ticareti konusunda ciddi bir sıkıntı söz konusudur, insanlar günübirlik gidip ihtiyaçlarını bile karşılayamamaktadır sınırdan. Hâlbuki sınır bu kent için çok önemli, çok değerlidir. Legal olan her türlü ürünün giriş çıkışında bir serbesti olması gerekir, böyle bir durum söz konusu bile değildir. Bu nedenle ilde adet insanların ana gelirleri yok edilmiştir. Birçok kişi kıt kanaat geçinmekte, ilimizin nüfusunun yüzde 60’ının üzerindeki bir kitle ya sürekli sosyal yardım alıyor ya da zaman zaman sosyal yardım alır durumdadır. Aslında bu insanların geçinemediğinin en büyük resmidir. Eğer bir insan bir şekilde sosyal yardım almaya muhtaç hale gelmişse, getirilmişse orada ciddi bir yara, ciddi bir hüzün var demektir. Çünkü hepimiz biliriz ki veren el, alan elden üstündür” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞİM ŞART”

Yeni bir düzen için kentte değişim şart olduğunu söyleyerek yerel seçimleri işaret eden İlhan,

“Bugün ne yazık ki şehrimizdeki büyük bir kitle alan el konumuna düşmüştür. Oysa müreffeh toplumlarda sosyal yardıma ihtiyaç duyulmayacak şekilde bir yaşamın olması gerekir. Bu ciddi bir zafiyettir, bugün bir öğrenci okula giderken beslenmesini düşünüyorsa, bir aile biz bu akşam evimize, soframıza ekmek koyabilecek miyiz, bir kap yemek koyabilecek miyiz derdine düşüyorsa bu ciddi bir sıkıntıdır. Üç beş arkadaş kafede oturup çay içtiğinde bunun parasını hesap eder duruma gelmişse o ülkede artık yaşamın zorluğunun her alana yayıldığının göstergesidir. İnsanlarımızın çok büyük şeyleri değiştirmek ellerinde bugün itibarıyla olmayabilir, ama yerel seçimler önümüze çıkan büyük bir fırsat olacaktır. Bu yerel seçimlerde eğer doğru bir hareket yaparsak, mevcut iktidara iyi bir ders verirsek, belki ülkenin toparlanmasına katkı sunmuş oluruz, belki de en kısa zamanda ülkemizin başından el çekmelerine vesile olmuş oluruz. Önümüze fırsat yeniden geliyor, yerel seçim büyük bir fırsat olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

“UÇAK YOK, BİLET FİYATI ÇOK”

Kentte son yıllarda yaşanan uçak sefer sayıları ve bilet fiyatlarına değinen İlhan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Van’ın temel sorunlarına gelecek olursak, Van Türkiye’nin her yere en uzak şehridir. Sağlık hizmeti alacaksak batıya gideceğiz iş imkânları için batıya gideceğiz. Ülkenin en doğusundayız, uçak seferlerimiz yetersiz, uçak olunca bilet yok, bilet olunca para olmuyor. Bugün bir vatandaş buradan İstanbul ‘a gelip gitmek için Trabzon aktarmalı uçak bileti 4-5 bin liraya alıyor. İlimiz hakikaten bu anlamda da çok mağdur ediliyor, yıllardır bu ülkenin hava alanı, uçak sorunu olduğunu söyledik ve söylemeye de devam ediyoruz ama ne yazık ki yetkililerimiz bu konuda duyarsız. Van’ın nüfusunun yarısından daha az nüfusa sahip olan iller Van ‘a gelen uçak sayısının iki katı uçak gelirken, Van gerek İstanbul gerek Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Trabzon gibi yerlere yeterli uçak imkânına sahip değildir. Otobüs seferleri de Van’dan bir yere ortalama 24-25 saat sürmektedir. Hem yorucudur, bugün otobüs fiyatları da malum bin lira civarlarındadır. Uçak seferlerinin yanında hava alanımız da bir sıkıntıdır. En basit bir şeyde özellikle kış aylarında uçağın inemediğine şahit oluruz. Erzurum’a, Diyarbakır’a, Elazığ’a ya da başka şehirlere inmek zorunda kaldığına defalarca şahit oluyoruz. Van her alanda mağdur edilmiş bir şehirdir,”

“ÜRETİM MERKEZLERİ BİR BİR SATILDI”

20-25 yıl geriye gittiğimizde burada markalar vardı diyen İlhan,

“Van eti, sucuğu vardı. Ülke genelinde bir markaydı, bugün bu marka nerdeyse yok edildi. Van spor 25 yıl önce birincilikteydi bir markaydı bu marka üzeri tartışılan, hala büyük sıkıntılarla boğuşan bir durumdadır. Bu şehrin bir stadyumu bile yoktur, kaldı ki bazı illerde, ilçelerde 3-5 stat varken Van’da yoktur. Fabrika konusuna zaten girmek bile istemiyorum, bu iktidarın fabrika yapmak gibi bir derdi yoktur. Geçmişte Nisan Ahmet partisi tarafından, Erbakan hocamız tarafından kurulmuş olan Van süt, Van yem, kundura fabrikası yok edilmiştir. Bunun yanında et balık kurumu yok edilmiştir. Yıllar sonra et, süt kurumu kurulsa da hala vatandaşa hizmet vermemektedir. Verdiği hizmet çok çok sınırlıdır, bu konuda da ciddi bir zafiyet söz konusudur. Erciş’teki şeker fabrikasını da satmak için gayret gösteren bir iktidar söz konusudur. Satılmasın diye mücadele eden bir Saadet partisi vardır, geldiğimiz noktada Van sanayi anlamında yok durumundadır, organize sanayide bugün çağrı merkezlerinin, çağrı merkezlerinin personellerini çıkarırsak Organize sanayi bölgesinin çalışanları 1000 –1500 bandındadır” dedi.

“VAN’IN MADDİ VE MANEVİ SORUNLARI VAR”

Van’ın yıllardır yanlış yönetildiğini maddi ve manevi sorunların olduğunu belirten İlhan,

“Van işi olanaklarının olmadığı, geçim kapılarının sınırlandırıldığı, insanların artık her geçen gün köyden şehre, şehirden daha büyük şehirlere göç ettiği bir noktaya gelmiştir. Bugün yaşadığımız en büyük zafiyetin, en büyük sıkıntının göstergesi de daha önceden belirttiğim gibi göçtür. Van’ın işsizlik sorunu çözülmeden, altyapı sorunları çözülmeden. Van’ın maddi ve manevi problemleri var, bu maddi problem işsizlik problemidir, işsizliğin getirdiği maddi problem; gençlerin evlenememesi, gençlerin evini barkını bırakıp başka illere gitmeleri, bir kişinin evlenip bir hafta sonra evlilikten gelen borçları kapatmak için farklı şehirlere gitmesi büyük bir manevi sorundur. Ve bu sorun ülkemizin her yerinde vardır. Başka şehirlerde bu sorun 1 ise bizim şehrimizde 3’tür. Bütün bu sorunların çözümü için el birliğiyle hareket etmeye mecburuz, artık yeni bir döneme, yeni bir anlayışa ihtiyaç vardır İktidar ülkemizi günden güne kötüye götürmektedir. Buna dur demek için gayret etmeye mecburuz” şeklinde konuştu.

Yeni Doğu Gazetesi / Adil Harmancı