DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van ve Türkiye genelinde taşımalı eğitimde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Sayyiğit, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yazılı bir soru önergesi sunarak, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasına rağmen okullardaki eksikliklerin hala giderilmediğini belirtti. Öğrenci ve velilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

Öğrenciler İki Haftadır Okula Gidemiyor

Okulların açılmasından bu yana iki hafta geçmesine rağmen birçok öğrencinin hala okula başlayamadığını vurgulayan Sayyiğit, taşımalı eğitim sisteminin uygulandığı bölgelerde bu sorunun ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. Van’ın Başkale ve Çaldıran ilçelerinde her yıl aynı problemin yaşandığını belirten Sayyiğit, öğrencilerin aylarca okula gidemediğini söyledi. Ayrıca, siyasi iktidarın köy okullarını kapatarak taşımalı eğitimi yaygınlaştırdığını ancak bu sistemin sağlıklı işlemesi için gerekli koşulların oluşturulmadığını belirtti. 1 Ağustos 2024 tarihinde Taşımalı Eğitim Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin, öğrencilerin temel haklarını “ekonomik tasarruf” adı altında kısıtladığını ifade etti.

Van’da Öğrenciler Eğitime Erişim Sorunu Yaşıyor

Sayyiğit, Van’da bir velinin şikayetini paylaşarak, Spor Lisesi’ne gitmek için her gün 30 kilometre yol kat eden bir öğrencinin okul servis hakkının ve ücretsiz yemek hakkının iptal edildiğini aktardı. Velilere yapılan açıklamada, devletin bütçesinin yetersizliği nedeniyle bu önlemlerin alındığı bildirildi. Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Beydoğan Mahallesi’nden gelen bir mesajda ise, okul servisi verilmediği için 60 öğrencinin okula gidemediği dile getirildi.

Zorlu Kış Koşulları Öğrencileri Bekliyor

Van gibi zorlu kış koşullarının hüküm sürdüğü bölgelerde, yolların kapanması ve taşımalı eğitim sisteminin yetersizlikleri, öğrenci güvenliğini de tehdit ediyor. Sayyiğit, birçok lisede okuyan öğrencinin uzak pansiyonlara yerleştirildiğini, bu öğrencilerin öğle yemeğinden yararlanamadıklarını ve yol güvenliği sorunları yaşadıklarını belirtti.

Bucaspor Vanspor maçını yönetecek hakem kadrosu belli oldu Bucaspor Vanspor maçını yönetecek hakem kadrosu belli oldu

Kız Çocukları En Çok Etkileniyor

Yönetmelik değişiklikleri ile okullarına 30 kilometreden daha uzak mesafede oturan öğrencilerin pansiyonlara yerleştirilmesi kararı alındığını ifade eden Sayyiğit, bu durumun Kürt coğrafyasında geçmişteki asimilasyon politikalarını hatırlattığını ve ailelerin kız çocuklarını bu okullara göndermek istemeyeceğini söyledi. Bu durumun, öğrencilerin eğitimden kopmasına yol açabileceğini vurguladı.

Köy Okulları Yeniden Açılmalı

Sayyiğit, eğitimde tasarrufun başlaması yerine köy okullarının yeniden açılması gerektiğini belirtti. Yerinde eğitim ilkesinin uygulanması ve köylerde eğitimin devam etmesi için adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Mevcut taşımalı eğitim sisteminin sağlıklı işlemediğini, kış aylarında kapanan yollar, geç yapılan servis ihaleleri ve yol güvenliği risklerinin sisteme zarar verdiğini ifade etti.

Son olarak, Sayyiğit, yapılan yönetmelik değişiklikleri ile öğrenci ve velilerin daha da zor şartlar altında bırakıldığını belirterek, hükümetin bu duruma acilen çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

Bakan Tekin’e Yöneltilen Sorular:

2024-2025 eğitim ve öğretim döneminde taşımalı eğitim kapsamında olan öğrenci sayısı nedir? Taşımalı eğitimde hizmet veren toplam okul servisi sayısı kaçtır?
2024-2025 eğitim ve öğretim dönemi başlarken taşımalı eğitimde yaşanan sorunların tespit edilmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Bu kapsamda yapılan çalışmalar nelerdir?
Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasının temel sebebi nedir? Öğrencilerin okul servisi ile ücretsiz yemek hakkının tasarruf tedbirleri kapsamında kaldırıldığı doğru mudur?
Taşımalı Eğitim Yönetmeliğinde yapılan değişiklikten etkilenen toplam öğrenci sayısı kaçtır? Kaç öğrencinin okul servisi ve ücretsiz yemek hakkı iptal edilmiştir?
Van’da 2023-2024 ile 2024-2025 eğitim ve öğretim dönemlerinde taşımalı eğitim kapsamında olan öğrenci sayısı kaçtır? Bunun ilçelere göre dağılımı nedir?
Van’da 2023-2024 ve 2024-2025 eğitim ve öğretim dönemlerinde taşımalı eğitimde kullanılan okul servisi sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nedir?
Van’da ortaokul ve lise öğrencilerinin kaldığı pansiyon sayısı kaçtır? 2023-2024 ve 2024-2025 dönemlerinde pansiyonlarda kalan öğrenci sayısı kaçtır? Bunun ilçelere göre dağılımı nedir?
Van’da taşımalı eğitimde kullanılacak servislerin ihalesi yapılmış mıdır? İhaleler hangi tarihte ve hangi şekilde yapılmıştır? Okul servislerinin denetimi hangi sıklıkla ve nasıl yapılmaktadır?

Muhabir: Kamuran Demir