Van Haber

Van TB Başkanı Süer, “Ürünlerimizi daha geniş bir pazara ulaştıracağız”

Van Ticaret Borsası (Van TB) Yönetim Kurulu Başkanı Naif Süer tescili yapılan Erciş Lahanası ile ilgili açıklamada bulunarak Van’da üretimi yapılan ürünleri daha geniş bir pazara ulaştırabilmek için çalıştıklarını söyledi.

Abone Ol

Van Ticaret Borsası (VANTB), Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuru neticesinde Erciş lahanasına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

Van’ın Erciş ilçesinde üretilen ve lezzetiyle ön plana çıkan "Erciş Lahanası", bin 700 dekar alanda 500 çiftçinin emeğiyle üretiliyor. Bin bir emek ile üretilen bu özel lahana, Coğrafi İşaret Tesciliyle artık koruma altında. Van Ticaret Borsası’nın girişimleriyle 2022 yılında başlatılan süreç, Patent ve Marka Kurumu tarafından tamamlanarak tescil belgesiyle taçlandırıldı. Hakkari’den İstanbul’a geniş bir pazarda alıcı bulan Erciş lahanası, bölge ekonomisine de büyük katkı sunuyor. Erciş lahanasının tescillenmesi, bölgenin tarım potansiyeline sunacağı katkının yanı sıra yerel üreticilere yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor. Tescil süreci ile ilgili konuşan VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, bu gelişmeyi büyük bir mutlulukla karşıladıklarını, tescilin Van’ın yerel değerlerini sahiplenme yolunda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

“ÇİFTÇİLERİN BÜYÜK BİR KISMINI KADINLAR OLUŞTURUYOR”

Bir radyo programına konuk olan Süer, “Erciş lahanası daha büyüktür, yaprağı daha serttir. Bu da bozulmaya ve herhangi bir hastalığa karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Tadı da farklıdır, yani tat açısından daha lezzetlidir. Bu özellikler, iklimin yanı sıra su ve hava koşullarından kaynaklanmaktadır. Bu süreç iki yıl sürdü. Geçen ay tescil belgemizi aldık ve böylece ürünümüz daha fazla koruma altına alınmış oldu. Bu durum hepimizi gerçekten çok mutlu etti. Erciş lahanası, yaklaşık 2000 dekarlık bir alanda üretiliyor ve bu iş ile ilgilenen yaklaşık 500 çiftçimiz var. Bu çiftçilerin büyük bir kısmını kadınlar oluşturuyor. Aileleriyle birlikte çalışan kadınlarımızın emeği bu süreçte çok değerli” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE GÜVENCE VERMEK İSTİYORUZ”

Alım garantisi sağlayarak çiftçilere güvence vermek istediklerini söyleyen Süer, “Bundan sonra, diğer ürünlerimizde olduğu gibi, üreticilerimizi yerinde ziyaret ederek destek olacağız. Çiftçilerimizi bilinçlendirmek için çalışmalar yapacağız. Ayrıca pazar konusunda da ciddi adımlar atmayı planlıyoruz. Ürünlerimizin pazarlama süreçlerini diğer kurumlarla iş birliği içinde geliştireceğiz. Çiftçilerimiz zor şartlarda üretim yapıyor ve bu konuda diğer bölgeler kadar şanslı değiliz. Alım garantisi sağlayarak çiftçilerimize güvence vermek istiyoruz. Bunun için gerekli kurumlarla iş birliği yaparak projeler geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“VAN’IN TÜM DEĞERLERİNİ BELİRLEYİP TESPİT ETTİK”

Farklı kalemlerde tescil girişimlerinin devam ettiğini belirten Süer, “Evet, başka ürünler için de başvurularımız var. Bölgemizin değerlerini daha fazla tanıtmak ve korumak için çalışmalarımız devam ediyor. İnsanlarımızın bu değerlerden faydalanmasını, bu ürünlerin bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını istiyoruz. Van’ın tüm değerlerini belirleyip tespit ettik. Tanıtımını artırarak, ürünlerimizi daha geniş bir pazara ulaştıracağız. Ekip olarak sahada olmaya, çiftçilerimize dokunmaya devam ediyoruz. Tarım ve hayvancılık gibi bitmeyecek sektörlerde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu süreçte hem devletimizden hem de diğer yetkililerden destek almayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.