Yıllar önce Almanya, Avrupa, Irak, Gürcistan, İran gibi ülkelerden Van’a akın eden turistler Türkiye’nin farklı illerine yönelince Van İranlı turistlerin getirdiği ekonomik güç ile ayakta durmaya çalıştı, öyle ki pandemi öncesi ve sonrası Otellere sığmayan İranlı turistler için öğretmen evi misafirler haneleri, öğrenci yurtlarına yerleştirdi. Bununla birlikte iştahlar kabardı ve iş merkezleri, öğrenci yurtları otele dönüştürüldü, Kent genelinde sayısız otel inşaatı yükselmeye devam ederken ruhsatsız bir şekilde otel işleten işletme sayısı da arttı. Her sene yeni yılı Türkiye’de eğelenerek geçirmek isteyen binlerce İranlı turist Van’ı tercih ediyordu, son yıllarda artan maliyetler, yetkililer tarafından yapılmayan tanıtım ve çalışmalar ile birlikte otellerin fahiş fiyat artışı bu yıl turistlerin farklı illere akın etmesine neden oldu.
Van’da sorunlar yerinde saymaya devam ederken lobi eksikliği nedeniyle hiçbir yatırımın yapılmadığı kentte var olan çalışmalar ise sekteye uğruyor. Van’da yapılan çalışmalar ve Yıl Başı öncesi otel doluluk oranlarını Yeni Doğu Gazetesine konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, otel fiyatları ve siyasi lobinin eksikliği nedeniyle turistlerin yıl başını geçirmek için farklı illeri tercih ettiğini söyledi.
“OTEL DOLULUK ORANLARI YÜZDE 30 SEVİYELERİNDE”
Her yıl otel doluluk oranlarının yüz yüz olduğunu bu yıl ise yüzde 30 doluluk oranı bulunduğunu söyleyen Özgökçe, “Bu yılın, yeni yılın gelişiyle ilimizde bir yoğunluk yaşanmıyor. Eskiye nazaran bir yoğunluk yok, yine turist var ama eskisi gibi değil. Eski günleri arar olduk. Otel doluluk oranları yüzde 30 seviyelerinde maalesef. Geçmiş yıllarda, özellikle İran'dan gelen misafirlerimiz sayesinde, otel doluluk oranları yüzde 100'e ulaşıyordu. Bu durum pandeminin etkisi ve İran'da yaşanan ciddi krizden kaynaklanıyor. İsrail-İran gerilimleri dönemsel olarak ortaya çıkıyor ve bu durum haliyle İran ekonomisini de etkiliyor. Bu nedenle otel doluluk oranlarımız yüzde 30-35 seviyelerinde seyrediyor. Türkiye turizmine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bana göre pek bir katkısı yok. Bakanlık sadece uluslararası fuarlarda boy gösteriyor ama birçok ülkede stant bile açmıyor. Ulusal basında ülkenin reklamı yapılıyor ancak bölgenin reklamı yok denecek kadar az. İran turizmi veya komşu Irak Kürdistan bölgesinin ülkemize ve bölgemize gelmesiyle ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın maalesef hiçbir çalışması yok. Bunu üzülerek ifade ediyorum” dedi.
“İRAN’DAKİ TURİSTLER, ROTALARINI DEĞİŞTİRDİ”
İranlı turistlerin rotayı değiştirdiğini söyleyen Özgökçe, “Bu İran pazarının son 10 yıl içinde burada gelişip büyümesi, büyük ölçüde sektörümüzün ve TÜRSAB'ın katkılarıyla mümkün oldu. İran'da iki uluslararası turizm fuarı düzenleniyor: Tebriz Turizm Fuarı ve Tahran Turizm Fuarı. Biz TÜRSAB olarak, turizm seyahat acentalarıyla birlikte bu fuarlara düzenli olarak katılım sağlıyoruz. Amacımız, bölge turizminin gelişmesi için büyük çabalar harcamak. Yakın zamanda, yaklaşık bir buçuk ay önce Tebriz Turizm Fuarı'na katıldık. Bundan 8-10 ay önce, Şubat ayında Tahran Turizm Fuarı'nda yer aldık. Önümüzdeki Şubat ayında düzenlenecek Tahran Turizm Fuarı’na da Allah nasip ederse yine katılım sağlayacağız. Biz İran pazarında, dediğim gibi, bu pandemiden sonra 2023'te oldukça iyiydik. Bölgemize 1 milyon 600 bin turist gelmişti. Bu turistlerin bir kısmı, Van'ı bir ara durak olarak kullanıp, yakın illerden gelen misafirler, buradan Antalya, İzmir ve İstanbul gibi metropollere gidip bir gece Van'da konaklıyorlardı. Dönüşte bir gece daha konaklayıp, ülkelerine geri dönüyorlardı. Bir kısmı da Van'a gelip tatillerini yapıyor, hem tatil hem alışveriş yaparak geri dönüyorlardı. Ancak bu yıl, bu konuda aslında sektörümüzün de etkisi var. İran’daki turistler, rotalarını değiştirdi ve yoğunlukla Karadeniz’e gitmeye, Dubai ve Gürcistan gibi yerlere yöneldiler” diye konuştu.
“OTEL FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”
Van’da son yıllarda otel konaklama fiyatlarının fahiş düzeyde arttığını belirten Özgökçe, “Özetle, burada otel fiyatlarımızın yüksekliği, İran’daki turistlerin ve turizm seyahat acentalarının Van’ı tercih etmeme sebebi oldu. İran’daki acentalar, örneğin Van’daki 5 yıldızlı ya da 4 yıldızlı bir otelden fiyat aldıklarında, aynı fiyatla Trabzon, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi lokasyonlardaki otellerden de fiyat alabiliyorlar. Fiyatlar, o bölgelerdeki otel fiyatlarından yüksek olunca, doğal olarak biz de Van’ı tercih etmezdik. Bunun etkisi büyük ve bu konuda çok şikayet alıyorum. Her gittiğimde, İran’dan gelen turistlerle ilgili şikayetler alıyorum. Dediğim gibi, sektörün de biraz azizliği var bu konuda” ifadelerini kullandı.