Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen “İnsan ve Çevre” temalı 2. Uluslararası Avrasya İklim Değişikliği Kongresi, Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çiçekçilerde öğretmenler günü yoğunluğu Çiçekçilerde öğretmenler günü yoğunluğu

Çevrimiçi ve yüz yüze olarak toplamda yaklaşık 35 üniversiteden 70 bildirinin sunulduğu kongre, iklim değişikliği ve çevre sorunları üzerine önemli tartışmaların yapıldığı bir platform olarak öne çıktı.

 Kongrenin açılış konuşmasını yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, iklim değişikliğinin günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek, bu sorunun ülkemiz ve bölgemiz üzerindeki etkilerinin farkında olduklarını belirtti. Rektör Şevli, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak bu bölgesel sorunlarla mücadelede üzerlerine düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını vurguladı.

597 17168 66Fc39B57Ff57

Rektör Prof. Dr. Şevli, ayrıca Van Gölü’nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’nın önemine değinerek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a teşekkürlerini iletti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi çerçevesinde, 2023 yılında ulusal ve uluslararası platformlarda önemli başarılara imza attığını belirten Rektör Şevli, üniversitenin Türkiye’de 39., dünyada ise ilk 450 üniversite arasında yer aldığını ifade etti. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen projeyle, üniversite kampüsündeki atık geçici depolama alanı yapım çalışmalarının tamamlandığını ve 2025 yılının başında Sıfır Atık Projesi’ne tam entegre olmayı hedeflediklerini belirtti.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu ise açılış konuşmasında, iklim değişikliğinin insan ve çevre ilişkileri üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. Alaeddinoğlu, iklim değişikliğinin insan faaliyetleri sonucu meydana geldiğini ve bunun çevresel sorunlara yol açtığını vurguladı.

Kongrenin açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya, Genel Sekreter Cahit Tekin ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı. Davetli konuşmacı Prof. Dr. Fethi Demir ise “Edebiyat’ın Kadrajından İklim, Çevre ve Doğa Meselesine Retrospektif Bir Bakış” başlıklı sunumuyla kongreye katkı sağladı.

Kongre, iklim değişikliğiyle mücadelede bilimsel çözümler üretmenin ve toplumsal farkındalığı artırmanın önemine dikkat çekerek, bu küresel sorunun çözümünde ortak sorumluluğa vurgu yapıldı.

Editör: Yeşim Aşan