Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu bir dizi ziyaret ve açılışlara katılmak üzere Van’a geldi. Önceki gün Hakkâri il merkezi ve Yüksekova ilçesine yaptığı ziyaretlerin ardından Van'a geçen Bakan Uraloğlu, kentteki programlarına hız kesmeden devam etti. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı'na katılarak bölgedeki altyapı projelerini değerlendiren Bakan Uraloğlu, daha sonra Van'ın geleceğini aydınlatacak olan GES (Güneş Enerji Sistemleri) açılış törenine katıldı.
Doğu Anadolu'nun gözde şehri Van, enerji sektöründe adından söz ettiren bir açılış törenine ev sahipliği yaptı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Seyit Fehim Arvasi'nin eşsiz sözüyle Van'ın önemine dikkat çekerek, Türkiye'nin altyapı ve ulaştırma alanındaki büyük hamlelerini paylaştı. Bakan Uraloğlu'nun liderliğinde hayata geçirilen Türkiye'deki ilk Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle yapılan Güneş Enerji Santrali açılışı, Van'ın sürdürülebilir ve sağlıklı bir geleceğe olan katkısını gözler önüne serdi.
VAN'IN ENERJİSİ GÜNEŞLE BULUŞUYOR!
Bakan Uraloğlu, Van'da düzenlenen GES açılış töreninde, bölgenin doğal güzellikleri ve tarihi medeniyetlerine vurgu yaparak, Van'ın Türkiye'nin parlayan yıldızları arasında yer aldığını ifade etti. Güneş enerjisi santrali açılışının Van'ın enerji potansiyelini en üst düzeyde değerlendireceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, böylece çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağına kavuşulacağını belirtti.
DOĞU İLE BATIYI BİRLEŞTİREN YATIRIMLAR!
Bakan Uraloğlu, 21 yıldır Doğu ile Batıyı birbirinden ayırmadan Türkiye'nin altyapı ve haberleşme alanında pek çok yatırıma imza atıldığını dile getirdi. Marmaray'dan Avrasya Tüneli'ne, İstanbul Havalimanı'ndan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'na, Filyos Limanı'ndan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne birçok dev ulaştırma projesinin başarıyla tamamlandığını ve hizmete açıldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, Türkiye'yi yarı asırlık hayallerin ötesine taşıdıklarını belirtti.
ENERJİDE DEVRİM YAPAN TÜRKİYE!
Bakan Uraloğlu'nun dikkat çektiği bir diğer önemli ayrıntı, Güneş Enerji Santrali'nin Türkiye'de Enerji Performans Sözleşmesi modeliyle hayata geçirilen ilk güneş enerjisi santrali olmasıydı. Sözleşme kapsamında sağlanacak enerji ve maliyet tasarruflarıyla tüm maliyetlerin garanti altına alındığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, kamu bütçesine hiçbir yük getirmeden önemli bir projeyi başarıyla hayata geçirdiklerini belirtti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE TEMİZ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ!
Bakan Uraloğlu, Van'daki enerji açılış töreninde, Türkiye'nin sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için çevre dostu yatırımlarına vurgu yaptı. Doğa ve insan odaklı AR-Ge çalışmalarıyla çevre dostu yol boyalarından, ılık asfalt teknolojisine, çevre dostu buz çözücü ve önleyici sıvılara kadar pek çok projenin hayata geçirildiğini dile getiren Bakan Uraloğlu, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefleri doğrultusunda ulaştırma alanındaki çevreci çalışmaların süreceğini söyledi.
37 MİLYAR 660 MİLYON TL VAN'IN GELECEĞİNE YATIRILDI!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van'da katıldığı GES açılış töreninde yaptığı konuşmayla, Van'ın ulaşım ve iletişim altyapısına yönelik yapılan yatırımların toplamda 37 milyar 660 milyon Türk Lirası'nı aştığını açıkladı. Bakan Uraloğlu,
“Elbette gösterdiğimiz bu özeni, Van ilimiz için de gösteriyoruz. Bugüne kadar Van'ın ulaşım ve iletişim altyapısına yatırımları için 37 milyar 660 milyon liranın üzerinde harcama yaptık. 2003 yılında 36 kilometre olan bölünmüş yolu, 583 kilometreye çıkardık. İlimizde 2003'e kadar bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol bulunmazken, biz tam 320 kilometre bitümlü sıcak karışım standardında yol yaptık. Van'ı Bitlis'e bölünmüş yollarla bağladık. Daha dün Yüksekova'yı Van-Hakkari Devlet Yolu'na bağlayan, Yeniköprü-Yüksekova Yolu üzerinde 3 bin 965 metrelik T-1 Tüneli'nde ve yine Van-Hakkari kara yolunda ‘32 virajlar' olarak bilinen Güzeldere Geçidi’nde 3 bin 150 metrelik Güzeldere Tüneli'nde ışık görme törenleri gerçekleştirdik. Van Edremit-Gevaş-Bitlis Yolu, Erciş-Muradiye Çaldıran Yolu, Van-Özalp-Saray-Kapıköy Yolunu bölünmüş yol standardında tamamladık. Bin 400 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde Karabet Kar Tünelini, 2 bin 306 metrelik Kuskıran Tüneli ve 250 metrelik Çatak Çığ Tünelini trafiğe açtık. İlimiz sınırlarında 131 kilometrelik demiryolu ağımız mevcuttur. 50 vagon taşıma kapasiteli Sultan Alparslan ile İdris-i Bitlisi feribotlarını işletmeye aldık. Tatvan ve Van liman sahasını taradık. 131 kilometrelik mevcut konvansiyonel hattın yenileme ve komple bakımını yaptık.” Dedi.
Van Ferit Melen Havalimanı'ndaki yolcu trafiğinin 2022 yılında 1 milyon 311 bine ulaştığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, Türkiye için hizmet üretmeye aralıksız devam ettiklerini ifade etti. Bakan Uraloğlu, Van'daki hizmet projelerine dair önemli bilgileri de açıkladı. Edremit Küçük Tekne Barınağı inşaatının tamamlandığını ve Gevaş Barınağı ile Gevaş Akdamar İskelesi'nin onarıldığını belirten Bakan Uraloğlu, Van'da halen devam eden 10 adet karayolu projesi ve 2 adet denizcilik projesi olduğunu söyledi. Gelecek nesiller için sürdürülebilir ve temiz bir çevre oluşturma hedefiyle çalıştıklarının altını çizen Bakan Uraloğlu, bu vizyonla yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine vurgu yaptı.
VAN'DA İKİNCİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ FAALİYETE GEÇTİ!
Günümüzde çevre dostu ve ekonomik yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi giderek artıyor. Bu bilinçle Türkiye'nin önde gelen altyapı projelerine imza atan Bakan Uraloğlu, 2017 yılında İzmir'de Türkiye'nin ilk güneş enerjisi santralini kullanıma aldıklarını hatırlattı. Bugün ise, Van'ın ulaştırma ve altyapı faaliyetlerini yürüten 11. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki ikinci güneş enerjisi santrali projesinin tamamlandığını ve hizmete sunulduğunu duyurdu. Van'da kurulan ikinci güneş enerjisi santrali, 100 bin metrekarelik bir alanda hayata geçirildi. Santralde 5 adet trafo, 45 adet inverter ve 10 bin 400 adet panel bulunuyor. Ayrıca 5 bin 600 kilovatlık kurulu güce sahip olan bu dev santral, işletme süresince minimum yüzde 70 verimle çalışacak ve sözleşme süresinin sonunda en az yüzde 70 verimle çalışır hale getirilerek idareye devredilecek.
GELECEĞE YATIRIM!
Bakan Uraloğlu'nun Van'da hizmete açılan ikinci güneş enerjisi santrali, Türkiye'nin enerji geleceğine önemli bir katkı sağlamayı hedefliyor. Sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarının artan önemi göz önüne alındığında, bu tür yatırımların ülkenin enerji bağımsızlığı ve çevre dostu politikaları açısından büyük değeri bulunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van'daki enerji atılımıyla bölgenin ve ülkenin enerji potansiyeline vurgu yaparak, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakma hedeflerinin her daim ön planda olduğunu dile getirdi. Van'daki bu önemli adım, Türkiye'nin yenilenebilir enerji dönüşümüne ve altyapı sektöründeki güçlü vizyonuna büyük bir katkı sağlıyor.
Van haber