Van’da geçtiğimiz günlerde gazetecilerle bir araya gelen AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu Van’ın yaz ve kış turizmine katkı sağlamak amacıyla iskele feribot işletmesinin artık yük yerine turizm amaçlı vatandaşları taşıyacağına ve Van’a hiç uğramayan Van Gölü Ekspresinin ise iskeleden İran’a kadar hareket edeceğini belirtmişti. Bakanlık gündeminde turizm treninin sadece karsa kadar gelecek olması ise tepkilere neden oldu. Tarihi yapısı, coğrafi güzellikleri, Akdamar adası, Muradiye şelalesi, Başkale travertenleri, kalesi, kahvaltısı, yemeği ve yöresel bin bir çeşit ürünüyle geçmiş Urartu tarihini gün yüzüne çıkaran, Dünyanın en büyük sodalı gölüne ev sahipliği yapan Van, turizmde istediği ilgili ve tanıtımı göremiyor. Adını Van’dan Van Gölü Ekspresinin Van’a uğramaması, 50 yıl önce kurulup Van’a 50 kuruş kazandırmayan feribot işletmesi gibi eksiklikler yaşanan Van’da yetkili kurum ve bakanlıkların hiç gündeme taşımadığı güzellikleri ise yeteri tanıtım alamadığı için çevre illere uzaktan bakınmakla yetiniyor.

 Korona virüs salgını sonrası Van’a ilk defa adım atan İranlı turistler yatırımcıların iştahını kabartmış, her köşe başına bir otel ve apart kurulmuştu. Geçen yıllar içerisinde yaşanan İsrail-İran gerilimiyle kısıtlı günler içinde Van’a gelen İranlı turistler beklenilen düzeyde bir ekonomik canlılık oluşturmuyor. Son yıllarda ülke üzerinde artan kısıtlamalarla birlikte ekonomik zorluklar yaşanan İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları Van’da da meydana gelen fiyat artışları nedeniyle batı illerini tercih ediyor. Hal böyle olunca turizm rehberleri de turizm acenteleri de otelcilerde ekonomik zorluk yaşıyor. Kent turizminde yaşanan zorluklarla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Turizmci Murat Beyaz, özellikle Van’ın turist ağırlayamadığı süreçlerde ekmeğini rehberlik yaparak kazanan turizm işletmelerine destek sağlanması gerektiğini belirtti. Bakanlık tarafından hızlı tren projesine Van’ın dahil edilmediğini belirten Beyaz, turizm anlamında istenilen değer ve tanıtımın yapılmadığını söyledi.

Murat Beyaz-1

“VAN’A BAĞLANACAK BİR DEMİRYOLU HATTI HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”

Van’ın turizmini ileri düzeye taşıyabilecek demiryolu hattının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Beyaz, “Van Gölü Ekspresi, ne yazık ki Van’a ulaşmayan bir tren hattıdır. İsmi Van Gölü olsa da, bu tren Van’a gelmemekte, hattı Tatvan’da son bulmaktadır. Bunun temel nedeni, demiryolu hattının Van ile bağlantısının tamamlanmamış olmasıdır. Van Gölü’nün kuzey tarafında, Ahlat, Adilcevaz ve Erciş üzerinden Van’a bağlanacak bir demiryolu hattı hayata geçirilmelidir” dedi.

Van Golu Ekspresi

“VAN’I ÇOK CİDDİ BİR TURİSTİK ROTA HALİNE GETİREBİLİR”

Van Milletvekili Kayhan Türkmeoğlu’nun turizm treni ile ilgili yaptığı açıklamaya destek veren Beyaz, “Eğer Vekil Bey’in bahsettiği gibi bir çalışma planlanıyorsa, bu olumlu bir gelişmedir, ancak oldukça geç kalınmış bir adımdır. Bu çalışma, Van ile İran ve Türkiye’nin batısını birbirine bağlayacak şekilde hayata geçirilirse, Van’ı çok ciddi bir turistik rota haline getirebilir. Tarihi İpekyolu güzergahında bulunan Van, demiryolu ağlarından hiçbir şekilde faydalanamamaktadır. Böylesine önemli bir güzergahın demiryolu bağlantısıyla desteklenmesi, şehrin ekonomisine ve turizmine büyük katkı sağlayacaktır. Ulaştırma Bakanlığı’nın hızlı tren projelerinde Van’a yer verilmemesi de üzücüdür. Sayın vekillerin bu konuyu takip ederek, Van’ın hızlı tren projelerine dahil edilmesi için çaba göstermesi gerekmektedir. Hızlı tren hattı son dönemde Kars gibi şehirlere genişletilirken, Van hâlâ bu imkandan mahrumdur ve kara trene dahi ulaşamayan bir durumdadır” diye konuştu.

Van Ekspresi 9

Okulun tek öğrencisi Hasret karnesini aldı Okulun tek öğrencisi Hasret karnesini aldı

“KIŞ AYLARINDA VAN’IN TURİZM SEKTÖRÜ DE CİDDİ BİR SIKINTI İÇERİSİNDE”

Kış turizminin istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken Beyaz, turizm acentelerine bu süreçte destek sağlanması gerektiğini belirtti. Beyaz, “Kış aylarında Van’ın turizm sektörü de ciddi bir sıkıntı içerisindedir. Şehirde, kış şartları nedeniyle turist sayısı düşmekte, İran’dan gelen ziyaretçilerin sayısı azalmaktadır. Konaklama tesisleri, %10-15 doluluk oranıyla ayakta kalmaya çalışırken, birçok işletme personel çıkarmak, SGK primlerini ve vergilerini ödeyememek gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Turizm sezonunun zor geçtiği kış aylarında, devletin ve yerel yönetimlerin Van’daki turizm sektörüne özel bir destek sağlaması elzemdir. Bu işletmeler, şehrin değerleri ve yatırımlarıdır. Van gibi dezavantajlı bölgelerde, kıt imkanlarla turizm yapmaya çalışan sektör temsilcilerinin sürdürülebilirliklerini sağlamak için kış aylarında özel teşvik programları uygulanmalıdır. Van’ın demiryolu ağıyla Türkiye’nin diğer şehirlerine bağlanması, turizmin çeşitlendirilmesi ve sektörün desteklenmesi, şehrin ekonomik kalkınmasında kilit rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

Muhabir: Eda Akın