Van Haber

Van'da 15 gün boyunca hava nasıl olacak, Meteoroloji açıkladı

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi (BTUM) Hava Tahmin Raporunu açıkladı. Açıklanan 15 günlük verilere göre Van'da sıcaklıklar yerini zaman zaman hava sıcaklıklarına bırakıyor.

Abone Ol

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre Van için 5 günlük hava durumu tahmini: Bugün için Van hava durumu Gök Gürültülü Sağanak Yağış, sıcaklık 25°. Yarın için Van hava durumu Gök Gürültülü Sağanak Yağış, sıcaklık 25°. 4 Temmuz 2024 Perşembe Van hava durumu Bulutlu, sıcaklık 28°. 5 Temmuz 2024 Cuma Van hava durumu Az Bulutlu, sıcaklık 28°. 6 Temmuz 2024 Cumartesi Van hava durumu Az Bulutlu, sıcaklık 29°.

Artan sıcaklıklarla birlikte piknik yapacak vatandaşlara çağrıda bulunan uzmanlar olası yangın felaketine karşı uyarıda bulunuyor, cam şişe, mangal ve semaver ateşi başta olmak üzere sigara tüketen vatandaşların sigaralarını tamamen söndürdükten sonra sonra çöpe atması gerektiğini belirten uzmanlar, hava sıcaklıkları nedeniyle çıkacak anız yangınlarının söndürülme çalışmalarının iki kat zorlu olduğunu ifade ediyor. 

ÇOCUKLARI GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUMANIN YOLLARI

Artan sıcaklıklarla birlikte hafta sonu tatilini Van Gölünde geçirmek isteyen ailelere uyarıda bulunan uzmanlar güneş ışınlarının çocuklar da rahatsızlıklara yol açtığını belirtiyor. Özellikle hava sıcaklıkların daha fazla artacağı Van'da piknik hayali kuran ebeveynilerin dikkate alacağı Önerleri siz okurlarımız için toparladık.  

Açık renk kıyafetler giydirin
Çocuğunuzu güneşin zararlı ışınlarından korumanızın bir yolu ona sıkı dokunmuş, yaz mevsimine uygun, pamuklu giysiler giydirmektir. Çünkü sentetik ve teri hapseden naylon içerikli kumaşlardan hazırlanmış kıyafetler terleme ile pişik gibi cilt döküntülerine yol açıyor. Islak giysilerin kuru giysilere ve açık renkli giysilerin koyu renkli giysilere nazaran güneşten daha az koruduğunu da unutmayın


-Güneş gözlüğü olmadan dışarı çıkarmayın!
Güneşin zararlı ışınları miniklerin gözlerine de zarar verebilir. Çocuğunuzun hem UVA hem de UVB ışınlarından koruyan güneş gözlüğü takmasını sağlayın. Bu alışkanlığı ileride zararlı UV ışınlardan dolayı oluşabilecek kataraktı engelleyecektir.


-11.00-15.00 saatleri arasına dikkat edin
Güneş ışınlarının dik olarak geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında bebekleri ve çocuğunuzu dışarıya çıkarmayın ya da çıkmanız gerekiyorsa, güneşten koruyucu önlemlere mutlaka dikkat edin. Yaz aylarında bu saatlerde hava bulutlu olsa bile korunma önlemlerini aksatmayın, çünkü bulutlar arkasında saklanmış olan "görünmez güneş ışını" da cilt hasarına yol açabiliyor.


-Şapkası geniş siperli olsun
Zararlı ultraviyole ışınlarından korumak için öğlen saatlerinde plaj ve park gibi yerlerde ağaç, tente ya da şemsiye altında oturun. Çocuğunuza geniş siperli şapka takmayı ihmal etmeyin.

-Bol bol su içirin
Çocukların da tansiyonu düşebilir. Onların da yaz sıcağında en çok ihtiyaç duyacağı şey elbette sudur. Çocuklar güneş altında susuz kaldıklarında tansiyon düşüklüğü ve senkop (bayılma atakları) gibi tablolar oluşabiliyor. 6 aya kadar olan bebekler sadece anne sütü ve mamayla beslendikleri için bunları verme sıklığını artırılabilirsiniz. Bir buçuk yaşına kadar olan çocuklarda günlük almaları gereken sıvıya anne sütü ve mama da dahil edilebiliyor. 7-12 ay arası bebeklerin günde en az 3,5 su bardağı (800 ml), 1-3 yaş arası çocukların 5 buçuk bardak, 4-8 yaş arası çocukların 7 buçuk bardak sıvı tüketmeleri gerekiyor. Bu miktarı kısa sürede içmek zorunda değiller. Güneş ışınlarının yoğun olduğu ve dışarıda geçirdikleri zamanlarda sıklığı artırılabilirsiniz.


-Güneş koruyucuyu 2 saatte bir sürün
Güneşten koruyucu kremi çocuğunuz dışarı çıkmadan yarım saat önce sürün. Kremi vücudunun her yerine eşit olarak uygulayın, elleri, kulakları, ayakları, dizleri ve enseyi unutmayın. Dışarıda olduğunuz sürece 2 saat aralıklarla da tekrarlayın. Yüzme ve terlemeli yoğun egzersizlerden sonra yenileyin.


En az 40 dakika suya dayanmalı, 50 faktör olmalı
Güneş koruyucu kremlerin GRASE (Generally Recognized As Safe and Effective: Genel Olarak Güvenli ve Etkili Olarak Tanınan) özellikte olması çok önemlidir. Bazı kimyasal bileşenlere sahip ürünler çocuklarda kullanım için onaylanmamıştır. En az SPF 30 ve tercihen 50 olan, en az 40 dakika suya karşı dayanıklı olan güneş koruyucu kremlerin GRASE (Genel Olarak Güvenli ve Etkili Olarak Tanınan) özellikte olması çok önemlidir.

Bebekler için sağlıklı değil
6 aylıktan küçük bebeklerde güneş koruyucu kremler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Güneş kremi kullanmak yerine güneş ışınlarına maruz bırakmaktan kaçınılmalıdır. Bebekler için özel olarak pazarlanan güneş koruyucu ürünler vardır, ancak FDA bunların altı aylıktan büyük bebeklerde kullanmasını önermektedir.

METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRÜLÜĞÜ TARAFINDAN YAYINLANACAN 15 GÜNLÜK HAVA TAHMİN RAPORU İSE ŞÖYLE;

2 Tem SalParçalı bulutlu Saatlik26°16°
3 Tem ÇarGüneşli Saatlik27°17°
4 Tem PerGüneşli Saatlik28°20°
5 Tem CumGüneşli31°20°
6 Tem CmtHafif yağmurlu ve açık hava32°18°
7 Tem PazHafif yağmurlu ve açık hava31°16°
8 Tem PztHafif yağmurlu ve açık hava28°16°
9 Tem SalBölgenin bazı kesimlerinde gök gürültülü sağanak yağış26°12°
10 Tem ÇarÇoğunlukla güneşli26°15°
11 Tem PerYer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar30°16°
12 Tem CumÇoğunlukla güneşli33°16°
13 Tem CmtÇoğunlukla güneşli32°17°
14 Tem PazÇoğunlukla güneşli29°15°
15 Tem PztGüneşli29°16°
16 Tem SalÇoğunlukla güneşli29°16°