4. yüzyılda inşa edilen, yeni Ahit'te adı geçen manastıra İsa'nın 12 Havarisinden biri olan Aziz Bartalmayın defnedildiğine inanılan Van’ın Başkale ilçesindeki Aziz Bartholomeus Ermeni Manastırı, 1990’lı yıllardan 2013’e kadar karakol olarak kullanıldı. Definecilerin tahrip ettiği manastır, şu anda ahır ve samanlık olarak kullanılıyor. Restore edilmeyen, bakımsızlık yüzünden tahrip olan tarihi manastır yok olma riskiyle karşı karşıya. Başkale ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan manastırın 1. Dünya Savaşı'na kadar bölgede yaşayan Ermeniler tarafından kullanıldığı bilinen manastırın defalarca restorasyon sözü verilmesine rağmen bir türlü restore edilmediği ve bölgedeki diğer bütün tarihi yapılarda olduğu gibi bu tarihi yapının da kaderine terk edilmesi bölge halkı tarafından tepkiye neden oldu.

Defineciler tarafından defalarca tahrip edildi

Yıllardır kaderine terk edilen ve defineciler tarafından tahrip edilen Aziz Bartholomeus Manastırı, 1990’dan itibaren Özel Hareket Timleri tarafından üs olarak kullanıldı. Albayrak Karakolu sınırları içinde kaldığı için yıllarca kapalı kaldı. 2013 yılına kadar karakol olarak kullanılan manastır, kapalı olduğu süre boyunca ağır tahribata uğradı. Karakolun, 2013 yılında yeni yapılan karakola taşınmasının ardından tarihi yapı halka açılabildi. Karakol taşındı ancak izleri hâlâ duruyor. Tarihi manastırın önünde askerlerin mevzi için oluşturduğu kum torbaları var. Uzaktan karakolu andıran tarihi yapıda oluşturulan tahribat göze çarpıyor. Yapıların bulunduğu bölgenin bir bölümü Kültür Bakanlığı'na, bir bölümü ise Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Ancak tarihi manastırın durumu değişmedi. Manastır ile ilgili herhangi bir işlem yapılmaması dikkat çekti.

Ahır ve samanlık olarak kullanılıyor

Aradan 10 yıl geçmesine rağmen manastırın restorasyonu için adım atılmadı. Aziz Bartholomeus Manastırı günden güne yok olurken, Kültür ve Turizm Bakanlığı koruma, önlem veya restorasyon için adım atmıyor. Tarihi yapının günden güne yok olmasına Albayrak köyü halkı da tepkili. Zaman zaman çevre köylerden gelen hayvanların manastır içerisine girip otlandıkları ve oradaki yapılara zarar verdiklerini anlatan köy halkı, bazı hayvan sahipleri tarafından manastırın ahır veya samanlık olarak da kullanıldığını dile getirdi. Köy halkı, bu durumdan duydukları rahatsızlığı dile getirerek, manastırın bir an önce koruma altına alınmasını istedi.

Yeni Doğu Gazetesi / Yeşim Aşan

Kaynak: Haber Merkezi