Van Haber

Van’da Çığ Felaketinin Üzerinden Yıllar Geçti, Tünel Sözü Hâlâ Tutulmadı

Van’ın Bahçesaray ilçesinde 2020 yılında 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi sonrası kalıcı bir önlem alınmaması, bölge halkını ve yetkilileri endişelendirmeye devam ediyor.

Abone Ol

Van’da kasım ayının başlamasıyla yüksek kesimler ve rakımı yüksek ilçelerde kar yağışı başladı. 2020 yılında yaşanan çığ felaketi sonrası 42 kişinin hayatını kaybettiği Van’ın Bahçesaray ilçesi (9’uncu Gezegen) de yıllar geçmesine rağmen çığ olayına karşı herhangi bir önlem alınmazken kar yağışıyla birlikte ilçeye giriş çıkışlar olası risklere kapatılıyor.

Van’ın Bahçesaray ilçesinde 2020 yılında 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi sonrası kalıcı bir önlem alınmaması, bölge halkını ve yetkilileri endişelendirmeye devam ediyor. Yüksek rakımlı yollar kar yağışıyla tekrar kapanma riski altında. Bahçesaray halkı, yıllardır talep ettikleri kar tünelinin bir an önce yapılmasını bekliyor.

Kasım ayının başlamasıyla Van’da yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı yeniden etkili olmaya başladı. Özellikle Bahçesaray ilçesinde yolların kapanması ve çığ riski kış aylarının en büyük sorunları arasında yer alıyor. 2020 yılında yaşanan çığ felaketi sonrası 42 kişinin hayatını kaybettiği bölgede, halk kalıcı önlemler alınmamasından şikâyetçi. Kar tünelinin olmaması nedeniyle kış aylarında yol sık sık kapandığı için ilçeye ulaşım büyük riskler taşıyor.

2020 Van çığ felaketi, ilk çığın ardından kurtarma ekiplerinin üzerine düşen ikinci çığla birlikte 42 can kaybına neden olmuştu. Bu acı olay, Bahçesaray halkının çığ tehlikesine karşı kalıcı bir çözüm talebini tekrar gündeme getirmişti. Ancak, aradan geçen zamana rağmen, henüz kapsamlı bir önlem alınmadı.

ÇIĞ RİSKİ VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Çığ düşen bölgenin Van-Bahçesaray yolunun ana güzergâhında bulunması, özellikle kış aylarında riskleri artırıyor. Halk, uzun yıllardır seçim vaatleri arasında yer alan kar tünellerinin yapılmasını bekliyor. Çığ riski yüksek olan bu bölgelerde kışın yollar kapanıyor, alternatif güzergâh olarak bazı vatandaşlar hizan yolu üzerinden gitmek zorunda kalıyor. Van ile Bahçesaray arasındaki 130 kilometrelik mesafenin yaklaşık 25 kilometresi çığ riskiyle kaplı. Bu riskleri azaltmak için bölgede daha fazla kar tüneline ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

BAHÇESARAYLILARIN TALEPLERİ YILLARDIR CEVAP BEKLİYOR

Van Karabet Tüneli 2016’da hizmete açılmış olsa da, tünel ilçeye olan 25 kilometrelik uzaklığı nedeniyle yetersiz kalıyor. Bahçesaray’da kış aylarında sürekli kapanan yollar, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlara erişimi engelliyor. İstanbul’daki Bahçesaray dernekleri de geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunarak, Van, Gevaş, Arpit güzergâhına kar tüneli yapılmasını talep etti.

İstanbul’daki birçok Bahçesaray derneği başkanı ve iş insanları, her yıl devletin Bahçesaray yollarında karla mücadeleye büyük bütçeler ayırdığını, oysa kar tünelinin yapılması durumunda bu harcamaların azalacağını belirtti. Açıklamada, tünelin yapılması halinde Van-Tatvan-Hizan arasındaki yolun 258 kilometreden 76 kilometreye ineceği, 7-8 saat süren yolun 45 dakikaya düşeceği ifade edildi. Bahçesaraylılar, bu çileden kurtulmak için en kısa zamanda tünelin yapılmasını bekliyor.

KARABET TÜNELİ VE GELECEK UMUDU

Türkiye’nin ilk prefabrik tüneli olan Karabet Tüneli’nin açılışında büyük beklentiler oluşmuştu. Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü, çığ riski olan bölgelere kar tünellerinin yapılmasının gerekliliğine dikkat çekmişti. Bahçesaray halkı, tek çarenin kar tüneli olduğunu belirterek, tünelin artık bir seçim vaadi olmaktan çıkarılmasını ve kalıcı bir çözüm için somut adımlar atılmasını istiyor.