Türkiye 31 Mart 2024 Pazar gününde yerel seçimlere gidecek. Van’da yaklaşık 20 yıldır siyah beyaz siyaset arasında sıkışan vatandaşlar, artık farklı bir renk arayışında. Siyasette değişim isteyen vatandaşlar siyah ve beyaz renge bir de gri renk katarak rekabet oluşturmayı ve yatırımların önünü açmayı hedefliyor.


Van’da 14 Mayıs seçimlerinden sonra vatandaşların gözü 31 Mart 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde. Yerel seçimlerde yatırım ve hizmet odaklı çalışacak adaylara önem verilen kentte bağımsız adaylar adaylıklarını açıklamaya başlarken siyasi parti İl başkanlıkları henüz aday göstermezken verilecek isimler merak konusu oluyor. Kentin artık farklı bir renge ihtiyacı olduğunu söyleyen İpekyolu Belediyesi Bağımsız Adayı Muammer Takıs, rekabet ortamının artması, istihdam, hizmet ve yatırım odaklı çalışmalar için iki parti dışında yeni yüzlere ve farklı renklere ihtiyaç olduğunu söyledi.

“FARKLI BİR SEÇİM OLACAK”

Tam kadro ile ilçede bulunan 50 mahalleyi gezerek seçim çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Başkan Adayı Takıs,

“Seçim startı verilir verilmez siyasi partiler ve başkan adaylarıyla haklı olarak bir rekabet içerisine gireceğiz. Konuya vakıf olmayan toplumun genel altyapısını, üst yapısını bilmeyen kişileri getirdikleri zaman, geçmiş 20 yıllık seçimlerden sonraki bir sürece girdik. Artık bu farklı bir süreç olacak. Onun için onları yormayı planlıyoruz onları, belediyeciliğe vakıf değillerse, yönetmeliğine, mevzuatına, alt yapısına hatta çöpüne, yağına, ekmeğine, hayvanına vesaire esine vakıf değillerse onlar biraz yorulacak, onları yoracağız, terleteceğiz her mecrada da çalışmaları için onları teşvik edeceğiz. Yani bizimle beraber onlar da çalışacak, iyi olan kazanır ama seçim sürecinde çekişmeli olacağı için onları da kendimizle beraber koşturacağız. Bu süreç aslında bizim için biraz kolay geçecek. Yerel yönetimlerden geldiğimiz için belediyecilik geçmişimiz olduğu için bizim için biraz kolay olacak. Zorlu tarafı da var tabii ama onlar için daha zor olacak. Malum ittifakları vesaireler. Yerel yönetime de yansıyacak. Bundan dolayı iyi aday çıkarmaları lazım, iyi aday seçmeleri lazım. Yerel yönetimci olması lazım ki sonuç alabilsinler. Artık halk da bilinçli yani eski halk yok, bu adam partimiz seçtiğine koyduğu oyumuzu vereceğiz. Yerel yönetimler ayrı, partiler ayrı. 50 mahallemizde temsilcilerimiz olacak. Erkek, kadın, genç olmak üzere 3’e böleceğiz. Çalışmalarımızın hepsini 50 mahallemizle beraber yürüteceğiz. Muhtarlarımızla imamlarımızla ve kanaat önderleriyle önde gelen aile büyükleriyle, mimarlar, mühendisler odalarıyla, barolarla. Baroyla bunları görüşüp sağlıklı bir hizmet yapmayı planlayarak seçim çalışması yapmayı planlıyoruz. Yani bu süreçte hiçbir şekilde hiçbir partiyle masaya oturmayacağız alternatifler olsun diye de elimizden geleni yapacağız çünkü 2 parti arasına sıkışmasının önüne geçmek istiyoruz, zaten amacımız bu. İttifak olayına da sıcak bakmıyoruz, hiçbir şekilde son dakikaya kadar da geri çekilme gibi bir şeyimiz yok. Kazandığımız oyunumuzla kendimizi ayakta tutacağız artık bu ileriki süreç için bir yatırım mı olur? Farklı bir şey olur onu da seçime beraber girdiğimiz arkadaşlarla değerlendireceğiz” dedi.

“ADAYLAR BELEDİYECİLİKTEN ANLAMALI”

Van’ın artık üçüncü bir renge ihtiyacı olduğunu ifade eden Takıs,

“Şimdi 2 rengin de kendilerine belir belirlemiş olduğu konular var, biri Kürt kimliği altına sığınmış diğeri dini kurumsal politikalarla yol giden 2 parti arasına sıkışmış bir memleket, bununla yerel yönetimlerin arasındaki farkı da biraz ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Normalde 2 yönetimin elinde olduğu dönemde de, memlekete nasıl hizmetler yapmaları gerektiği konusunu masaya oturup istemediler. Ne partileriyle, ne yerel yöneticilerle, ne STK’larla, kanaat önderleriyle, mahalle temsilcileriyle hiç kimseyle görüşmediler, Yol yapıldı, tekrar yol yapıldı, kaldırım tekrar kaldırım. Sürekli aynı hizmetler yenilendi. Yani üstüne 1-2 tık koyma arzusu istikrarlı olmadı olmadığı için de dolayısıyla, kamu işleyişinin dışında gelişmeler oldu. Sürekli bizim partimiz kazandı, memleket kazandı deyimi oldu, onun dışına da çıkılmadı zaten, Kamu idaresini yapan. Valiler kaymakamlar vesaire, bunların da görevleri mülki idare amirliği, yerel yönetimler değil, yerel yönetimlerde çok vakfı olsalardı zaten o görevi yapacaklardı. Şimdi devletin yazılı olarak görevlendirdiği Valiyi, Kaymakama sıfırdan yerel yönetim eğitimi verilemez. Bizim de tanıtım ofisimiz yok zaten, şehre dışarıdan gelen veya partilerin seçmiş olduğu belediye başkanı adayları veya gelen kayyumlara bir tanıtım ofisinde ilan tanıtımı yapılmadı. Bu mahallemizin gençleri ismi mahallemizin yaşlı engelli sayısı ve de bu mahallemizin, altyapı hizmeti, üst yapı hizmeti, suyu, hayvan sayısı gibi bunlarla alakalı ne yapabiliriz sunumu da yapılmadı. Şimdi yapılmadığı için alaylı bir memleket oldu. İşte alaylı memlekette de ele alınabilecek çok bir şey olmuyor” diye konuştu.

“BELEDİYELERDE HİZMET YOK”

Siyasi partilerin bilinçsiz bir şekilde seçim çalışmalarını yaptıklarını belirten Takıs,

“Duyduklarıyla da mahalle ziyaretleri yapmaya giden siyasilerimiz var, yerinde tespit, yerinde bakma gidip görme, insanlarla görüşme. Şimdi seçim sürecinde bunu çok iyi yapıyorlar partiler 40 kişilik cemaatle 100 kişilik cemaatleri ziyaret edip biz Belediye Başkanı adayıyız, oylarınızı bize verin, sizlere hizmet etmeye geldik. Yani aralarından bir tanesi de kalkıp demiyor ki arkadaşım benim mahalleme gelmeden önce mahallemi sordun mu? Ne eksiğim var gibisinden? Sormadıkları için gidiyorlar parti ağzıyla konuşuyorlar. O yüzden yerel yönetimin işleyişini, mevzuatını soran kimse de olmuyor, şimdi hal böyle olunca dolayısıyla hizmette o muhabbetin dışına çıkmıyor zaten. Yani üretim yapmamız lazım, kamu idaresi yerel yönetimin farkındalığı ne, memlekete ne kattığı, şuan üretip yapabilen ilçe belediyelerimizden bir bilemediniz iki belediye var. Bu belediyelerin dışında olan 11 belediye sadece ruhsatları veriyor, vergileri alıyor, çöp vergisini topluyor, kat için ruhsat veriyor. Bunların dışında memlekete yaptıkları çok bir şey yok, ve bunlardan ciddi bir para geliyor” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞİM ŞART”

Değişimin artık şart olduğunu söyleyen Takıs siyasi partilere de çağrıda bulundu. Takıs,

“Halkın seçmiş olduğu adayın kendi memleketine hizmet etmesi uygundur, tabi parti bunu gözetmeden körü körüne giderse bunda da bir şer aranır. Gizli ittifak aranır o yerel yönetimlerin üstünde olan bir şey devlet politikasıyla ilgili bir şey, sicil kaydı bozuk olan bir insan bile bile de her dönem de seçilip bırakılmaz. Sicili temiz olan yüzlerce mimar, mühendis, avukatlar var, sicili bozuk olan yerine saydığımız sicili temiz olan insanlar aday olabilir, partiler bu adamlara adaylık verebilir. Sürekli aynı şekilde sicile bakmadan aday bırakılıyor ve her yıl aynı durum yaşanıyor, kayyım atanıyor. Yerel seçimlerde etkin bir rol alacağımızı düşüyorum hiç olmasa ilçemizde bulunan 50 mahallemize vakıfız, çalışma ofisleri yer mahallemizde yer alacak, seçim çalışmaları yapılacak, bu kente artık bir renk daha eklenmesi gerekiyor. İki parti arasında sıkışıp kaldıkça hizmet, yatırım, istihdam beklemek imkansız, değişim şart ve kentte değişimler olacak” şeklinde konuştu.

Van Haber

Muhabir: Adil Harmancı