Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşımalı eğitim sistemi de tasarruf tedbirlerine takıldı. Ağustos ayında açılan taşımalı eğitim sistemi servis ihalelerinden 56’sı iptal edildi. Bakanlığın 1 Ağustos’ta yayımladığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği sonrasında birçok kırsal bölgede servisler kaldırıldı.
Van’ın İpekyolu, Edremit, Gürpınar, Erciş, Özalp, Saray, ve Tuşba ilçelerinde uygulanan tasarruf tedbirleri nedeniyle eğitim, büyük zorluklarla devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde okula gitmek için yola çıkan öğrenciler, kilometrelerce yürümek zorunda kalırken, yollarda karşılaştıkları başıboş köpekler ve diğer tehlikeler karşısında çaresiz kalıyor. Veliler, yetkililere çağrıda bulunarak, taşımalı eğitim sisteminin bir an önce hayata geçirilmesini talep ederken yetkililerden destek bekliyor.
Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’nde yaşayan öğrenciler ve veliler, kış mevsimi yaklaşırken okula ulaşım konusunda büyük endişe yaşıyor. 3 kilometre uzaklıkta bulunan okula gitmek için sabahın erken saatlerinde yola çıkan öğrenciler, saatlerce yürümek zorunda kalıyor. Veliler ise defalarca servis hizmeti için yetkililere başvurduklarını, ancak bu taleplerin karşılıksız kaldığını belirtti.
KAYMAKAMLIĞA BAŞVURU CEVAPSIZ KALDI
Edremit İlçe Kaymakamlığı’na servis sorunu için başvuruda bulunan veliler, sorunlarına çözüm beklerken, maruz kaldıkları ilgisizlik ve tepki ile hayal kırıklığına uğradıklarını ifade ettiler. Çocuklarının eğitimi için yetkililerden acil çözüm bekleyen aileler, taşımalı eğitim sisteminin hayata geçirilmesini talep ederek, kış öncesi bu mağduriyetin son bulması gerektiğini belirtti.
“OKUL YOLUNDA BAŞIBOŞ KÖPEKLER, KÖTÜ NİYETLİ İNSANLAR VAR”
Öğrenci velisi Zekiye Demir "Devletin yeni çıkardığı bir kanun nedeniyle servisler iptal edilmiş. Biz de mağdur durumda kaldık ve yetkililere başvurduk. İki okul da bize aynı uzaklıkta ve bu mesafeyi yürümek çocuklar için çok zor. Yardım talebinde bulunduk, ama bize net bir cevap verilmedi. Çocuklarımız okula gidemiyor. Kış yaklaşıyor, küçük çocuklar karda, soğukta nasıl yürüyerek gidecek? Yolda başıboş köpekler, kötü niyetli insanlar var, yol da zaten çok tehlikeli. Biz mağduruz ve çocuklarımızı okula gönderemiyoruz” dedi.
“ÖZEL SERVİS TUTMA İMKANIMIZ YOK”
Yetkililerin soruna bir an önce müdahale etmesi ve kış öncesi öğrencilerin daha büyük mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Demir, “Kaymakamlıkta sadece bir yetkilinin yardımcısıyla konuştuk. O da 'Bakacağız, belki yardımcı olurlar' dedi, ama kesin bir şey söylemedi. Dün yanlarına gittik ama hâlâ net bir çözüm alamadık. Kaymakamla görüşemedik bile. Mahallemizin sorunlarını anlatmaya çalışıyoruz ama kimse anlamıyor. Edremit'e bağlı olmamıza rağmen çok geride kalmış bir mahalle burası. Oysa Edremit gelişmiş bir yer ama bizim mahallemiz çok geri kalmış. Ne servis var ne doğalgaz ne de düzgün bir yol. Araç sorunu da var. Buradan ana caddeye kadar yürüyüp oradan binmemiz gerekiyor, ya da caddeden inip 2 kilometre yürümek zorunda kalıyoruz. Biz bu sorunlara bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Gerçekten devletimizden yardım bekliyoruz. Tek başına 2 kilometre yürümek zorunda kalan çocuklarımızın başına bir şey gelir mi diye sürekli endişe içindeyiz. Servis sıkıntımız büyük, yol sıkıntımız büyük. Özel servis tutma imkânımız yok. Zaten birçok aile mağdur. Devletimizden bu konuda yardım talep ediyoruz. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
“İKİ OKUL ARASINDA KALDIK, İKİSİ DE BİRBİRİNDEN UZAK”
İsmet Acar isimli vatandaş, “Şimdi Kurubaş okulu var. Bir de Kinyas Kartal var. İkisi aynı mesafedir. Biz tam ortada kalmışız. Şu anda bizim öğrencilerimiz Kurubaş muhtarlığına bağlıdır. Yalnız Milli Eğitim'e gittiğimiz zaman bizi Kinyas Kartal'a yönlendiriyor. Biz öğrencilerimizi Kinyas Kartal okuluna göndermek istemiyoruz. Bize bu konuda Yetkilerin yardımcı olmasını istiyoruz servis her şekilde sorundur. Çünkü 7 yaşındaki bir çocuk bugün tek başına okula gitmeye imkânı yoktur. Şu an her iki okul arasında da 2 km var yani şu an öğrencilerimiz yaya okula gitmek zorunda kalıyor. İkincisi servis yani yolcu taşıtlarını bahane ediyorlar, öğrencilerinizi yolcu taşıtları ile okula gönderin diye. Onlar da 2-3 saatte bir geliyor. Öğrencilerimiz de okula geç kalıyor. Bir an önce işte okul servisi gönderilmesini bu mağduriyetin çözülmesini talep ediyoruz. Yetkililerden, şimdi bizim Kurubaş okulumuz var. Bir de Kinyas Kartal okulumuz var. Biz şu anda ikisinin ortasında kalmışız. Yaklaşık ikisi de aynı mesafede 2 km falan bu toplu taşıt araçlarının olduğu güzergahlar olduğu için bize Milli Eğitim bu sene servisleri kesmiş öğrencilerimizi götürme durumumuz yoktur. Bu konuda yetkililerin bize yardımcı olmasını istiyoruz hepsi bu” ifadelerini kullandı.
“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK”
Okul servisi olmadığı için eğitimden geri kaldığını söyleyen Öğrenci, Esmer Kısa, “Benim ne yolum var. Ne okulum var yakın bir okulum yok. Öncelikle en önemlisi zaten eğitim biz eğitimin yani daha çok yaygın olduğu bir çağdayız Fakat biz okul okuyamıyoruz. Mahallemize yakın İki okul, yollar O kadar uzak servislerimiz yok. Küçük çocuklarımız sabah saat 6.00'da Okula gidiyorlar. Biz okula gidiyoruz. Köpek saldırısına uğruyoruz. Zaten ben çoğu zaman herkes burada zaten şahit köpek saldırısına bayağı bir uğradım ve sabah saat 6'da benim can güvenliğim yok. Yolcu servisi bekliyorum da geç geliyor ve derslerime geç kalıyorum. Ben bir kız çocuğu olarak gerçekten çok korkuyorum. Dün ikbal'e yaptıkları Ayşenur'a yaptıkları biliyoruz. Şu an bize yapacakları belli değil. Ben bir kız çocuğu olarak yarın öbür gün nereye gideceğimi bilmiyorum. Korkuyorum ben aşağı 10 dakika bile gitsem Korkuyorum ben bir can güvenliğim yok” ifadelerine yer verdi.
KIZ ÇOCUĞU: “YAYA GELDİĞİM İÇİN TAKİP EDİLDİM”
Nisa İlter İsimli öğrenci ise, “Ben bir Dün bir olay yaşadım. Dün öğlen okuldan geliyordum baktım arkamda bir tane araba Okulda da önüme çıktı. Daha doğrusu içinde bir sürü adam Orada bir bahçenin kapısı açıktı ve araba orada arkamdan geliyordu. Ben kendimi bir bahçenin içine attım ve biraz gizlenmek zorunda kaldım. Kendimi orada sakladım sonra araba artık gitti korkudan plakasını da alamadım. Yani servis verseler belki de böyle olmazdı. Okula gidip gelmekten korkuyorum, böyle giderse ki kış geldi okulu bırakmak zorunda kalacağım” şeklinde konuştu.
Van Edremit’te eğitimde ulaşım sorunları devam ederken veli ve öğrencilerden yardım talep etti. Taşımalı eğitim sistemi öğrenci ve aileleri mağdur etmeye devam ediyor. Edremit’te öğrencilerin okul yolunda ki sorunları devam ederken aynı sorunlar Erciş ve Gürpınar gibi ilçelerde de artarak devam ediyor. Veliler çocuklarının okuyabilmesi için mücadele ederken taşımalı eğitim ortadan kaldırılması ciddi mağduriyetler oluşturdu. Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “tasarruf tedbirleri” kapsamında bazı ücretsiz okul servislerini kaldırması, öğrencilerin okulla bağlarını kopardı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, velilerin maddi imkânı olmadığı için binlerce öğrenci okula gidemiyor. Van’da, şehirlerarası karayolu üzerindeki okullarda eğitim gören çocuklar, otostop çekiyor ve saatlerce otobüs bekliyor. Okula gelmeyen kız arkadaşlarının evlendirildiğini anlatan öğrenciler, kendilerini araçlara zorla bindirmeye çalışan kişilerin olduğunu söylüyor.
OTOSTOP ÇEKEN ÖĞRENCİLER, EVLENDİRİLEN ÇOCUKLAR
Geçtiğimiz günlerde Erciş ilçesinde okula gidemediği için evlendirilen çocuk iddiaları gündemi sarsarken Bu durum nedeniyle özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde binlerce öğrenci okuldan koptu. Aileler, yoksulluk nedeniyle yol parası veremediği için çocuklarını okula gönderemiyor. Cinsel istismar, madde bağımlılığı, şiddet gibi olaylar nedeniyle aileler çocuklarını pansiyona da göndermek istemiyor. Van’da veliler ve muhtarlar, servislerin tekrar hizmet vermesi için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvuruyor ancak sonuç alamıyor.
Van-Erciş Karayolu üzerindeki Van Spor Lisesi, Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi ve Tuşba Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde okuyan yaklaşık 2 bin öğrenci mağdur oluyor. Geçen sene 30 kilometreden uzak bölgelere öğrenci taşıyan servisler kaldırılınca çocuklar artık otostop çekerek eve gidiyor. Saatlerce otobüs beklediklerini anlatan öğrenciler, üst geçit olmayan yolda hızlı geçen araçlardan endişe duyarak karşıya geçiyor ve yol boyunca yürüyerek bir aracın onları almasını bekliyor.
Bu durum kız öğrenciler için daha tehlikeli bir hâl aldı. Bazı velilerin, servisleri bahane ederek arkadaşlarını okula göndermediğini anlatan liseliler, birçok kız öğrencinin evlendirildiğini belirtti. Yolda beklerken bazı araçların durduğunu ve kendilerini araca binmeye zorladıklarını söyleyen öğrenciler, kabul etmediklerinde bu kişilerin tekrar geldiklerini aktardı. Liseliler, belinde silah olan kişilerle karşılaştıklarını, bir kişinin kız arkadaşlarını zorla yolda duran bir araca bindirmeye çalıştığını endişeyle anlattı.
Van’ın Kevenli Köyü’nde yaşayan Hamit Gülser, maddi imkânsızlıklar içinde çocuklarını okutmaya çalışıyor. Gülser’in Recep, Tayyip ve Erdoğan isimli üçüz çocukları, yerde ders çalışarak eğitimlerini sürdürmek zorunda kalıyor. Çalışma masası bile alamayan Gülser, çocuklarını düzenli olarak okula gönderemediğini ve kış aylarında hiç gönderemeyeceğini dile getiriyor.
“RECEP TAYYİP ERDOĞAN OKULAEĞİTİM ALAMIYOR”
Ayda 3 bin TL emekli maaşı alan Gülser, eşinin ve diğer çocuklarının engelli olduğunu, ailede kimsenin çalışamadığını belirtti. Zor şartlar altında yaşadıklarını ifade eden Gülser, “Her çocuk için 4-5 milyar masraf oluyor. Benim gücüm yok ki. Bakanlar, herkes duysun; yaşlıların maaşıyla ancak üç kilo patates alabiliyoruz” dedi.
“ÇOCUKLARIMI OKUTMAK İSTİYORUM”
Gülser, çocuklarının geleceği için duyduğu endişeyi şu sözlerle dile getirdi: “Ben bu çocuklarımı okula gönderiyorum, yarın göndermezsem onların günahını ben çekeceğim. Biz cahil kaldık, çocuklarımız cahil olmasın istiyorum.” Büyük oğlunun da zor şartlar altında yaşadığını belirten Gülser, oğlunun derme çatma bir evde eşiyle birlikte yaşadığını söyledi.
“DESTEK GÖREMİYORUZ”
Evde bir sandalye ve masa bile olmadan çocuklarını okutmaya çalışan Gülser, torununa ilaç alamadığını da ifade etti. Siyasetçilere sitem eden Gülser, “Kimse bize destek vermiyor. Herkes 500-600 bin lira maaş alıyor, seçim zamanı fakir fukarayı hatırlıyorlar. Seçim bitti mi vatandaşlıktan çıkıyoruz.” diye konuştu.