SP Van İl Başkanından Kayyum Açıklaması SP Van İl Başkanından Kayyum Açıklaması

Van’da konut fiyatları Türkiye’nin büyük kentleri ile yarışır hale geldi. Van’da ev almak artık hayal oldu. Yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olma hayalini erteleyen Vanlılar, artan maliyetler karşısında çözüm arıyor.

Van’da son dönemde hızla artan konut fiyatları, ev sahibi olmak isteyen vatandaşları zor durumda bırakıyor. Özellikle orta gelirli aileler, ev almanın artık bir lüks haline geldiğini belirterek fiyatlardan şikayetçi. Fiyatlardaki bu yükseliş, birçok Düzceliyi kiracı olarak kalmaya zorladı.

Van’da güncel fiyatlar şöyle: 3+1 eşyasız daireler ortalama 3.000.000 TL ile 4.390.000 TL arasında değişiyor. 2+1 eşyasız daireler ise 1.325.000 TL ile 1.800.000 TL arasında alıcı buluyor. 1+1 eşyasız daireler ise 875.000 TL ile 1.050.000 TL arasında fiyatlandırılıyor. Fiyatların bu seviyelere ulaşması, ev sahibi olmayı hedefleyen birçok vatandaş için hayalleri erteleme anlamına geliyor. Vatandaşlar, kira fiyatlarının da artmasıyla birlikte konut sektöründeki bu dalgalanmanın günlük hayatlarına olan etkisinden endişe duyuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü konut satış istatistiklerine göre Türkiye genelinde 140 bin 919 konut satıldı. Bu kapsamda TRB2 bölgesinde yer alan Van’da 887 konut, Muş’ta 359 konut, Bitlis’te 447, Hakkari’de 2024 Eylül ayında 74 konut satıldı. Van’da her ay 700 ila 900 arasında konut satışı sağlanırken artan fiyatlar nedeniyle bu TÜİK verilerinde düşüş yaşanması bekleniyor.

Toki

KİRA SÖZLEŞMELERİ ARTIK E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacağına ilişkin çalışmaların tamamlandığını duyurmuştu. Uygulamadan ilk aşamada, 18 yaş üzerinde olan e-Devlet kullanıcıları faydalanabiliyor. Hizmetin ilk kısmında, taşınmaz sahibi gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı "Kira Sözleşmesi İşlemleri" üzerinden hazırlanan sözleşme, kiracı tarafından yine e-Devlet Kapısı üzerinden onaylanması şeklinde ilerleniyor. Ayrıca 10 hissedara kadar sahipliği olan taşınmazlar da bu hizmetten kiraya verilebiliyor. Hizmet üzerinden oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı "barkodlu belge" oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi yapılabiliyor.

İKİNCİ AŞAMA YIL SONUNDA

Hizmetin ikinci aşaması ise yıl sonunda kullanıma sunulacak. Düzenlemenin devamında, emlak danışmanları ve yetki verilen kişiler, sözleşme hazırlama ve tarafların (taşınmaz sahibi ve kiracı) onayına sunma rolü ile sürece dahil olacak. Sözleşmelerin e-Devlet üzerinden düzenlenmesine ilişkin çalışma, vatandaşların bu yöndeki uyuşmazlıkların çözülmesine ilişkin talepleri üzerine başlatılmıştı. Söz konusu hizmetle tüketicilerin kurumlara kira sözleşmelerini iletme yükünden kurtarılması amaçlanıyor. Ayrıca sözleşmeler aracılığıyla Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'nın oluşturulması için de veri temin edilmesi planlanıyor. Bakan Şimşek, bu hizmetin tüm kesimler için fayda sağlayacağını, sözleşmelerin hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabileceğini belirtmişti.

Muhabir: Kamuran Demir