Van’ın ekonomik kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biri, demiryolu bağlantısının kesintiye uğraması ve feribot taşımacılığının verimsizliği. Özellikle Tatvan-Van arasında işleyen feribotlar, hem yük hem de yolcu taşımacılığı anlamında büyük sıkıntılar yaşarken Feribotlarla taşınabilecek 3 milyon ton kapasiteye karşın, sadece %15’lik bir doluluk oranı yakalanıyor ve ton başına maliyetlerin çok yüksek olması bu hizmeti cazip kılmıyor. Yolcu taşımacılığı ise tam bir hayal kırıklığı; 700 yolcu kapasitesine sahip gemiler, günde sadece iki yolcu taşıyor.
Feribotların neden olduğu verimsizlik, Van’ın İran’a açılan demiryolu kapısında büyük gecikmelere yol açıyor. 48 millik mesafe, demiryolu üzerinden 4-5 saat gibi aşırı bir süreyi alıyor, bu da hem zaman hem de ekonomik kayıplara neden oluyor. Kesintisiz bir demiryolu hattının devreye girmesi, Van’ın ekonomik büyümesinin önündeki bu büyük engelin kaldırılmasını sağlayarak, devletin de yıllar boyu süren zararları sonlandırabilir. Van’daki bu ulaşım sorunu çözülmediği sürece, bölgenin kalkınma potansiyeli büyük oranda sekteye uğruyor. Van Gölü üzerindeki bu sıkıntının çözümü, hem yerel hem de ulusal ekonomiye büyük katkılar sunabilir.
"DEVASA BOYUTTA ZARAR SÖZ KONUSU"
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Vanlı İş İnsanı Feridun Irak, “ Van’ın ekonomik gelişmesinin önündeki büyük engellerden biri Demiryolunun kesintili olmasıdır. Zaman kaybı, yüksek ücret, ve hareket saatlerinin belli olmaması nedeniyle tercih edilmiyor.48 mil (90 Km) yol 4-5 saat sürüyor. Ton başına taşıma ücreti 379 lira. Yıllık 3 000 000 ton taşıma kapasitesi olan 2 adet feribot yılda ortalama 450 bin ton yük taşıyorlar. (%15) 700 yolcu taşıma kapasitesi olan feribotlar günde sadece 2 yolcu taşıyorlar. Devasa boyutlarda zarar söz konusudur. Yaptığı birkaç yıl zararı ile karadan bağlantı yapılabilir. Demiryolumuz kesintisiz hale getirilirse ilimizin kalkınması önündeki büyük engellerden biri kaldırılmış olurken devlet yıllar boyu sürecek zarardan kurtulmuş olur” dedi. Van Haber