Van Haber

"Van'da Güvenlik ve Altyapı Hamlesi: Bakan Yerlikaya Yeni Valilik Binası ve Araç Desteğini Açıkladı"

Van’da uzun yıllardır yapılması planlanan ve daha önce Adliye’nin yanına yapılacak denilen Valilik Binası için İçişleri Bakanı Yerlikaya müjdeyi verdi. Yerlikaya yeni Valiliğin DSİ’nin yerine yapılacağını duyurdu.

Abone Ol

Van’da uzun yıllardır yapılması planlanan ve daha önce Adliye’nin yanına yapılacak denilen Valilik Binası için İçişleri Bakanı Yerlikaya müjdeyi verdi. Yerlikaya yeni Valiliğin DSİ’nin yerine yapılacağını duyurdu.

 

Bir takım ziyaret, toplantı ve görüşme için Van’a gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kentte “Huzur Toplantısı” düzenledi. Huzur Toplantısı sonrası Van Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Ali Yerlikaya ziyaret sonrası kameraların karşısına geçti. Kişilere karşı işlenen suçlar, hırsızlık, organize suçlar, terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve göçmen kaçakçılığı ile ilgili Türkiye ve Van rakamları paylaşan Yerlikaya 1 müjdeyi de basın toplantısında paylaştı. “Güvenlik hizmetlerimizle ilgili trafik ve önleyici asayiş devriye sayılarımızı arttırıyoruz. Yakında buraya 4x4 150 araç. Bunun 50 jandarmamıza 100’ünü emniyetimize vereceğiz.” Diyen Yerlikaya Van’a yeni Valilik Binası müjdesini de verdi. Peki, yeni valilik nerde yapılacak? Yerlikaya o sorunun cevabını da şöyle verdi: “Bu vilayetimiz yerine İpekyolu Caddesi üzerinde biliyorsunuz 184 dönüm Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzden alınıp da Millet Bahçesi yapılması ile ilgili milletvekillerimizin, özellikle teşkilatımızın, valimizin ve şehrimizin de büyük bir beklentisiydi. Burayla ilgili hem Millet Bahçesi, sadece o 184 dönümün 4 dönümüne de Valilik Binamızı y

apacağız.”

 

BAKAN YERLİKAYA VAN’A GELDİ

 

Öğle saatlerinde Van’a gelen güvenlik birimleriyle ‘Huzur Toplantısı’ düzenleyen Bakan Yerlikaya, daha sonra Vali Valiliğine geçti. Burada Vali Ozan Balcı ile bir süre görüşen Bakan Yerlikaya, yürütülen çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanının da katılımıyla Van’da İçişleri Ailesinin bütün mensuplarıyla “Huzur Toplantısı” yaptıklarını belirten Yerlikaya ilk olarak, “Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yapmış olduğumuz huzur toplantılarının aynısını burada da yaptık. 4 saate yakın birlikte titizlikle çalıştık. Valimizin, güvenlik birimlerimizin sunumlarını aldık. Biz göreve geldiğimizden beri bu kabine döneminde bakanlık olarak hedeflerimizi ve bu hedeflerimizin Van'da nereden nereye geldiğini tespit ediyoruz, talimatlarını veriyoruz. Burada şunu söylemek istiyorum. Bu şehrimizde valimizin koordinasyonunda tüm güvenlik birimlerinin, aynı şekilde başta başsavcılık, yani adliye olmak üzere devletin diğer tüm ilgili kurum ve kuruluşları ile birlikte bir uyum, bir ahenk içerisinde çalışıldığını, büyük bir heyecan olduğunu görmüş olmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Ben valimizin şahsında bu güzelliği, bu huzuru yakalamalarından ötürü bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

YERLİKAYA: VAN 5 PUAN ÖNDE

 

Asayişle ilgili, yani kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçlarla ilgili birkaç hususu paylaşmak istediğini de dile getiren Bakan Yerlikaya şunları söyledi: “Kişilere karşı işlenen 10 önemli suç. Yani yılbaşından 15 Ağustos’a kadar olan dönemi, geçmiş dönemle kıyasladığımız zaman kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 1 civarında bir azalmanın ama mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçta yüz 11 civarında bir düşmenin olduğunu görüyoruz. Her zaman da buna gittiğimiz her yerde ifade ediyoruz. İçişleri ailesi olarak bizim görevimiz, önce suç işlenmesini önlemek, yani suç olay sayısını düşürmek, sonra ikinci görevimizde bir suç işlenmişse bunu bir an önce aydınlatıp açıklığa kavuşturup götürüp adalete teslim etmek. Dolayısıyla olay sayılarının azalması ile ilgili rakamları paylaşarak cümlelerimi devam ettirmek istiyorum. Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta aydınlatma oranımız Van’da yüzde 98.9. Mal varlığına karşı aydınlatma olayları, Türkiye’de aydınlatma oranı yüzde 77, Van ise 5 puan önde yani yüzde 82. Tabi biz bunun daha da yukarıya çıkmasını arzu ediyoruz.”

 

Hırsızlık ile ilgili de rakamlar açıklayan Yerlikaya, “Bazı örnekler vermek isterim. Bakın aynı dönemde yani bu yılın 1 Ocak’ından bugüne kadar olan dönemi geçen yılla kıyasladığımız zaman, geçen yıl oto hırsızlığı Van'da beş günde bir oto hırsızlığı olurken şu anda öyle azalmış ki 23 günde bir oto hırsızlığı olur hale getirmişiz. Yani geçen sene 42, bu yıl sadece bu dönemde 10 oto hırsızlığı gerçekleşmiş. Aynı şekilde otodan yapılan hırsızlık geçen yıl 37, bu yıl 14, motosiklet hırsızlığı 18’den 8’e düşmüş. Evden hırsızlığı paylaşalım. Evden hırsızlık geçen yıl aynı dönemde 186’iken bu yıl aynı dönemde 132’ye düşmüş. Dolandırıcılıkla ilgili daha çok çalışmamız lazım. O da biliyorsunuz bu çevrim içi dünya ile ilgili. Sadece Van’da değil, Türkiye'nin her yerinde biz bu 15 Eylül’den itibaren dolandırıcılıkla ilgili özel bir başlık açmaya kararlıyız. Ruhsatsız silahla ilgili 831 şahıs Van’da yakalamışız. Bunlarla birlikte 609 silah yakalanmış, her biri ile ilgili işlemler devam ediyor. Tabii burada şunu söylemek istiyoruz, tüm Türkiye’de ruhsatsız silahla ilgili biz aman vermemekte kararlıyız ve bununla ilgili meclisimiz açıldığı zaman bu cezanın yani ruhsatsız silah bulundurmanın ve taşımanın caydırıcılığı ile ilgili yeni bir mevzuat çalışmamız olduğunu da tekraren hatırlatmakta yarar var.” Dedi.

 

“İÇİŞLERİ AİLESİ OLARAK BURADAYIZ”

 

“Organize suçlarla ilgili; göreve geldiğimizden beri şehir eşkıyası diye tabir ettiğimiz, yani suç işlemekte kibirlenenler diye ifade ettiğimiz ama hukuki tanımı Organize Suç Örgütleri ile ilgili tüm Türkiye'de olduğu gibi Van şehrimizde bu bunlara göz açtırmıyoruz. 16 operasyonda 10 organize suç örgütü çökertildi. 89 tutuklu 53’de adli kontrol olduğunu da burada ifade etmek istiyorum.” Diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Yerlikaya şunları kaydetti:

 

“Ben vatandaşlarıma en son söyleyeceğim şimdi söyleyeyim. Başta bu tüm suç ve suç türlerini azaltmak ve aydınlığa kavuşturup bunları yakalamakla ilgili olsa da bu organize suç örgütleri ile ilgili, uyuşturucu ile ilgili, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ile ilgili ekranları başında bizi izleyen Vanlı kardeşlerinden bakanları olarak özetle şu ricada bulunmak istiyorum. Bize haber verin. Gördüğünüz, duyduğunuz, bildiğiniz, işittiğiniz doğru olup olmadığını hiç araştırmayın. 112 elinizin altında hiç isminizi biz sormuyoruz. Şurada küçük bir suç türü olduğunu duyduk, şurada bir uyuşturucu satıcısı olduğu bahsediliyor, organize suç örgütü olduğu yani biz bundan rahatsızız, tedirginiz ne derse desin. Bakın biz İçişleri Ailesi olarak buradayız. Hep beraber devletin ve milletin iradesinden daha güçlü bir irade yok, olamaz! Halen böyle olduğunu bilip de böbürlenen, kibirlenen bir eşkıya varsa bize söyleyin. 3-4 ay biz buradaki bu büyük uyumun bereketiyle Valimiz, Jandarmamız, Emniyetimiz, Cumhuriyet Başsavcımız ve onun kıymetli arkadaşlarıyla beraber otururlar, devlet olarak hukuk devletinin gereğini bu 10 organize suç örgütüne nasıl yaptılarsa bilin ki, bilinmesini isterim ki onu da en kısa zamanda gerçekleştireceklerdir.”

 

YERLİKAYA: BERABER HALAY ÇEKTİK

 

Terör örgütleriyle ilgili rakamları da paylaşan Bakan Yerlikaya, “PKK/KCK bölücü terör örgütü ile ilgili kırsalda ve şehirde 4 bin 254 operasyon düzenledik, 24 terörist etkisiz hale getirildi. 160 tutuklu, yapılan bu göz altılardan sonra 142’de, değerli arkadaşlar adli kontrol olduğunu da söylemek istiyoruz. FETÖ ve DEAŞ ile ilgili biraz rakam vermek istersek. FETÖ ile ilgili 20 operasyon, bir tutuklu 20 adli kontrol. Yine DEAŞ ile ilgili yapılan 11 operasyonda 2 tutuklu ve bir adli kontrol olduğunu da ifade etmek istiyoruz. Tabi biz bölücü terörü başta olmak üzere terör örgütlerinin tamamıyla ilgili ülke içinde İçişleri, ülkemizin dışında hemen komşu ülkelerde Milli Savunma Bakanlığımız ve Milli İstihbarat Teşkilatımızla, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekten büyük bir kararlılık, azimle ve müthiş bir aşkla-şevkle çalışıyoruz. Dolayısıyla biz bu coğrafyada yani Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun bu güzel şehirlerinde, ilçelerinde, köylerinde artık bakın bir tane kapalı yayla ve meramız şükürler olsun yok. Daha az zaman evvel biz Van'dan hakarete geçtik ve Cilofeste katıldık. O yaylada 30 bine yakın insanımızla beraber halay çektik, türküler, şarkılar söyledik, beraber eğlendik ve aynı buna benzer Hakkari’de olduğu gibi ben biliyorum ki Van'da da, Van'ın ilçelerinde de ta Iğdır’a varıncaya kadar bu coğrafyada artık insanlar birlik, beraberlik ve kardeşliğimize pusu kuran terör örgütünü istemiyor.” Şeklinde konuştu.

 

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

 

"Zehir tacirleri, uyuşturucuyla mücadelede Van’da yine bu zaman diliminde 11.3 ton uyuşturucu madde, 180 bin adet yine uyuşturucu madde, 1.1 milyon kök, bunları güvenlik birimlerimiz aldı" ifadelerini kullanan Bakan Yerlikaya, şöyle devam etti:

 

“Kırılımının toplamı adet olarak 180 bin adet, ton olarak 11.3 ton. Peki, kaç operasyon yaptık. Bu zaman diliminde imal ve ticaretle ilgili yapmış olduğumuz 372 operasyonda 280 tutuklu 80 adli kontrol. Bir de kullanıcılık başta olmak üzere bir başlık var. Orada tabii tutuklama oranı biraz daha düşük, 25 tutuklu, 4 adli kontrol. Van'da yılbaşından bugüne geçen yıla kıyasladığımız zaman 305 tutuklama ve 84 adli kontrol olduğunu söylemek istiyorum. Bir NARVAS projemiz var. Az önce ifade ettiğim gibi uyuşturucu ile ilgili arz ve talep cephesinde millet güvenlik birimlerimizi adli birimlerle beraber seferberlik ruhuyla hareket etmesi lazım. Onun volümünü de hep beraber biz yukarıya çektiğimizde, inanıyoruz ki bu tutuklamalar hep yukarıya doğru çıkıyor. 112’ye gelen uyuşturucuyla ilgili gelen ihbarların tamamı bir yazılım sistemimiz var. Bu proje İstanbul'dan doğdu. Orada pilot çalışma yapıldı ve Türkiye'ye şamil edildi. Gelen bu ihbarların tamamı Van haritası üzerinde mahalle, sokak, cadde bunlar işleniyor ve oradan gelen ihbarların bugünden geçmişe ve geleceğe doğru bir projeksiyon yapılıyor ve bizim verimliliğimiz daha da artıyor. O yüzden ben vatandaşlarımızdan, kıymetli Vanlı kardeşlerimden ihbarla ilgili bize çok ama çok yardımcı olmalarını rica ediyorum.”

 

VAN’DA KAÇ DÜZENLİ GÖÇMEN VAR?

 

Van’da yapılan göçmen kaçaklığı operasyonlarına değinen Yerlikaya, Van’daki düzenli göçmen sayısını da açıkladı. Bakan Yerlikaya, “Göçmen kaçakçılığı organizatörleri ile ilgili biliyorsunuz göreve geldiğimizden beri düzensiz göçle istikrarlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Peki, Van’daki rakamları verelim. Önce Van’daki düzenli göçmen sayılarını verelim. 5 bin 260 kayıtlı yasal yabancı var. Bunun bin 430’u Suriyeli, bin 268’i oturum izinli olan ve 2 bin 563’ü uluslararası koruma noktasında olan yabancılar var. Düzensiz göçmen kaçakçılarına yönelik ki bizim bu noktadaki bütün ülke idare amirliğimizin, kolluğumuzun performans ölçütlerinin ilk 5’in içerisinde yer alan göçmen kaçakçılığı organizatörleri ile çalıştığım görev süresi boyunca kaç tane yakaladın? Daha önceki döneme göre sahaya sıkı basıp daha fazla ne kadar aldın? Bunu soruyoruz ve bu rakamları alıyoruz. Bakın, Van'da valimizin koordinasyonunda adli birimlerle beraber 766 operasyon yapılmış, 473 tutuklama var, 269 adli kontrol var. Sınırlarımızdan girişi engellenen düzensiz göçmen sayısını sizlerle paylaşıyoruz. 55 bin 361. 295 kilometre bizim şehrimizin İran hududu var. Bu huduttan engelleyip tespit ettiğimiz rakam bu. Yakalanan düzensiz göçmen, 5 bin 914. 3 bin 402’sini sınır dışı etmişiz.” Dedi.

 

150 ARAÇ VERİLECEK

 

Van’a 150 4x4 araç verileceğini açıklayan Yerlikaya, “Kaçakçılıkla ilgili rakam verelim. Yine Van'da bir serhat şehrimiz olduğu için 3 bin 276 operasyon yapıldı. Burada bir tutuklu, 13 adli kontrol var. Ele geçirilen malzemeleri saymayayım ama ele geçirilen malzemelerle birlikte 60 milyon lira vergi kaybını önlemiş olduk. Böyle güzel bir şehre, Doğu Anadolu’muzun kalbi böyle büyük bir şehre gelince biraz da eli boş gelmememiz lazım. Güvenlik hizmetlerimizle ilgili trafik ve önleyici asayiş devriye sayılarımızı arttırıyoruz. Yakında buraya 4x4 150 araç. Bunun 50 jandarmamıza 100’ünü emniyetimize vereceğiz. İnşallah bu araçlar getirdiğinde hemşerilerimizle birlikte bunun açılışını yapacağız.” Diye konuştu.

 

VALİLİK MÜJDESİNİ VERDİ

 

Merakla beklenen ve uzun süredir yapılması planlanan Van Valiliği Binasıyla ilgili müjdeyi veren Bakan Ali Yerlikaya, müjdeyi ve Valilik yerini paylaştı. Yerlikaya son olarak şunları söyledi: “Bu vilayetimiz yerine İpekyolu Caddesi üzerinde biliyorsunuz 184 dönüm Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzden alınıp da millet bahçesi yapılması ile ilgili milletvekillerimizin, özellikle teşkilatımızın, valimizin ve şehrimizin de büyük bir beklentisiydi. Burayla ilgili hem millet bahçesi, sadece o 184 dönümün 4 dönümüne gerçekten geçmişinin, bugünü ve geleceğin hepsini özümseyen modern bir mimariyle Van'ımıza yakışan bir hükümet binası, yani Valilik binasını önümüzdeki yılın ilk aylarında yapmakta Allah'ın izniyle kararlıyız. Bu da bizi takip eden Vanlı kardeşlerimize müjdemiz olsun.”