Van Haber

Van’da havaların ısınmasıyla birlikte biriken çöpler kötü koku yaymaya başladı

Van’da yaz aylarında çöplerden yayılan koku vatandaşı isyan ettirdi. Vatandaş, Belediye temizlik personellerin zamanında çöpleri toplaması gerektiğini belirtirken atılan çöpler konusunda herkesin daha duyarlı olması ve gün içinde sokağa çöp bırakılmaması gerektiğini söyledi. 

Van’da yaz aylarında çöplerden yayılan koku vatandaşı isyan ettirdi. Vatandaş, Belediye temizlik personellerin zamanında çöpleri toplaması gerektiğini belirtirken atılan çöpler konusunda herkesin daha duyarlı olması ve gün içinde sokağa çöp bırakılmaması gerektiğini söyledi. 


Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla çöplere atılan atıklar koku yaymaya başladı. Çöp kutularına atılan ve çürümeye kokmaya meyilli atıkların yaydığı koku vatandaşı isyan ettirdi. Sorumsuz vatandaşların koku yapan çöpleri poşetlemeden atması sebebiyle gün boyunca çöplerin kaldırım kenarında Belediye tarafından toplatılmamasıyla ilgili tepki gösterdi. Yayılan kokunun ve çöp sularının insan sağlığını tehdit ettiğini belirten bir vatandaş, "Her yaz aynı tabloyla karşılaşıyoruz. Yayılan ağır koku yüzünden insan çöp kutularının yakınından geçmeye korkuyor. Belediye çalışmaları bir yana vatandaşlar sorumluluk alıp attıkları çöpleri sağlam torbalara koymalılar. Kimse sorumsuzluklarının kokusunu çekmek zorunda değil. Belediye temizlik ekipleri gece atılan çöpleri toplamalı, gün boyunca bu sıcak havada çöpler kaldırım kenarında durmamalı” dedi.


“BİR YANDAN ÇÖP BİR YANDAN GASP”


Şehir merkezinde gün içinde çöplerin biriktiğini ve akşam saatlerinde halka açık alanların seyyar satıcılar tarafından işgal edildiğini söyleyen bir vatandaş, “Çarşıdaki parklara saat 17.00'den sonra semaverciler masa sandalye, odun, semaver bırakıyor. Şehir iyice zıvanadan çıktı. Dabbağoğlu, Fekiye Teyran, Ahmedi Hani parkları açık çayevine döndü. Nereye giderseniz çöp var. Çarşıdaki onlarca cadde ve sokak kaldırımında çöp kovaları yok. Her yerde çöp ve izmarit var. Seyyar satıcı arabaları, dilenciler, açıkta sigara satan gençlerin tezgahları, esnafın kaldırım işgalleri derken her yıl daha kötüye gidiyor. Bayramda dolaşan yüze yakın zabıta nereye kayboldu, ne iş yapıyor? Bu şehri dört mevsim, on iki ay, 365 gün akşam ve gündüz temizleyin. Çarşıyı düzene sokun. Şehri bakımlı hale getirin. Parkları yenileyin, bakımlı hale getirin, temizleyin, düzenleyin, yeşillendirin, sulayın, koruyun, bakın. Temel hizmetler bu kadar kötü olmamalı. Yıllardır bu şehir hep kötüye gidiyor. Vatandaşların bir kısmı bilinçsiz, kurumlar ve birimler ilgisiz. Ne olacak Van'ın ve bu üç merkez ilçesinin hali?” diye konuştu.


ŞEHRİNİ KİRLETEN, ŞEHRİNE DÜŞMANDIR


Van’da vatandaşların çöp konusunda bilinçsiz hareket ettiğini söyleyen Ali Arslan isimli vatandaş, “Parklar çok kirli. Caddeler çok kirli. Sokaklar çok kirli. Ara sokaklar çok kirli. Kaldırımlar çok kirli. Ağaç altları çok kirli. Semtler çok kirli. Mahalleler çok kirli. Mahalle araları çok kirli. Nereye gezseniz, nereye baksanız izmarit, çöp, atık, toz ve kirlilik var. Bu şehir, işini yarım yamalak yapan yüz personelle temizlenmez. Esnaf, çöpünü kaldırım dibine, ağaç altına, oluklara döküyor. Bazı vatandaşlar, çöp kovası da görse çöpünü çevreye atacak kadar cahil ve sorumsuz. İnsanlarımızın bir kısmında, şehir temizliği, çevre temizliği ve doğa temizliği adına zerre kadar kültür ve anlayış yok. En hafif tabiriyle, "çöp kent" haline dönmüş bu şehrin üç merkez ilçesinin her yerine dağılıp işini severek, aşkla ve titizlikle yapan 3000 temizlik personeli gerekiyor. Vatandaşlar da bilinçli ve duyarlı olmalı. Şehrini kirleten, şehrine düşmandır. Şehrini hakkını vererek temizlemeyen de şehrine düşmandır. Kendine ve kentine ihanet etme ey Van halkı. Şehrin tertemiz, pırıl pırıl, ferah ve bakımlı olsun” ifadelerine yer verdi.


BUNU YAPMAK İNSAN İŞİ Mİ?


Vatandaşların çöplerini gelişi güzel etrafa atmaması gerektiğini söyleyen Ahmet Tunç isimli vatandaş ise, “Herkes çöpünü, artığını, atığını poşetleyip çöpe atsın veya çöp yoksa aracına koyup en yakın çöp konteynerine atsın. En ufak atığı, en ufak çöpü, bir izmariti bile etrafa atmayın. Unutmayın şehrini sevenler, çevresini sevenler, doğasını sevenler, kendini sevenler, ailesine ve geleceğine değer verenler asla çevreyi kirletmezler, aksine çevrelerini temizler ve korurlar. Allah rızası için temizliğe önem verelim. Van'ın çarşılarına, kaldırımlarına, caddelerine, sokaklarına, ağaç altlarına, refüjlere, dükkanlarının önüne, parklara, açık alanlara, kıyılara, sahillere, derelere, kanallara izmaritleri, su petlerini, sigara paketlerini, yiyecek artıklarını, ambalajları, kağıtları, kartonları, naylonları, her türlü çöp ve atık maddeyi kim atıyor? Allah aşkınıza bunu yapmak insan işi mi? İnsan olan, bilinçli olan, ahlaklı olan, duyarlı olan, medeni olan, kendini ve şehrini seven insan çöpünü etrafa atmaz, sadece ve sadece çöp kovalarına bırakır. Temizlik bir kültür meselesidir. Herkes, her çocuk, her genç, her esnaf, her aile, her yaya, her sürücü, her kadın, her erkek bu konularda duyarlı ve titiz olsun. Biliyoruz ki temizlik insanların işidir. Temizlemek görevimiz olmasa da, kirletmemek sorumluluğumuzdur. Şehrimiz, çevremiz ve doğamız bizlerin aynasıdır” şeklinde konuştu.