Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Van İŞKUR İl Müdürlüğü, Van Organize Sanayi Bölgesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenen “İşgücü Piyasasının İhtiyaç Duyduğu Ara Eleman ve Nitelikli İşgücünün Karşılanması” bilgilendirme toplantısında önemli bir protokole imza attı. Toplantı sırasında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Narkon Tekstil arasında, istihdam garantili “Üniversite İşbirliği ile Mesleki Eğitim Kursları” protokolü imzalandı.
Şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasında kritik bir rol üstlenen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, nitelikli işgücünün yetiştirilmesine yönelik projeleriyle yalnızca akademik alanda değil aynı zamanda bölgesel kalkınmada da önemli katkılar sağlıyor. Bu kapsamda imzalanan bu protokol, yerel istihdamı güçlendirmeyi ve sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmeyi hedeflemekle kalmayıp özellikle ara eleman açığının kapatılması adına atılan önemli bir adım olma özelliği taşıyor. Bu süreç, üniversitenin sanayiyle olan işbirliğini daha da pekiştirerek sektöre kalifiye iş gücü kazandırmayı amaçlıyor.
Toplantıda konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, 2023 yılında Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile üniversiteleri arasında imzalanan “Nitelikli İşgücünün Yetiştirilmesine Yönelik Mesleki Eğitim Kurslarının Düzenlenmesine İlişkin Protokol” kapsamında, üniversitemiz ile Narkon Tekstil arasında “Üniversite İşbirliği ile Mesleki Eğitim Kursları” protokolünün imzalandığını belirtti. Prof. Dr. Hamdullah Şevli, protokolün ilimize, kursiyerlerimize ve Narkon Tekstil firmasına hayırlı olmasını temenni etti. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu istihdam garantili kursun, ilimizdeki iş gücü piyasasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Üniversitemiz ile sanayicilerimiz, ilimizin ara eleman ihtiyacına yönelik çözüm odaklı projeler geliştirmeye devam ediyor ve bu süreçle ilgili adımlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”
Rektör Şevli, üniversite olarak ildeki ara eleman ihtiyacının farkında olduklarını belirterek, şunları söyledi; “Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Organize Sanayi Bölgesi ve ilimizin sanayicileriyle sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu sorunu çözebilmek adına çözüm önerileri üretiyor ve gelen talepleri önemseyerek üniversitemiz ile sanayi arasındaki işbirliğini güçlendirmek için çaba sarf ediyoruz. Üniversite-sanayi işbirliği projelerinin geliştirilmesi konusunda büyük bir gayret içerisindeyiz ve bu çabamız devam edecek.”
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Sürekli Eğitim Merkezi ve İnnovan Girişimcilik Merkezi’nin, iş insanları ile yapılacak işbirlikleri için önemli bir platform sunduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “İnnovan Girişimcilik Merkezimiz, iş dünyasına yönelik önemli fırsatlar sunuyor ve üniversitemiz olarak iş insanlarımızla birlikte ilimize değer katacak projelere imza atacağımıza olan inancım tamdır” dedi.
Rektör Şevli, üniversite olarak iş dünyasına her zaman açık olduklarını da sözlerine ekleyerek, “Sanayicilerimiz ve işverenlerimiz burada iken, şunu da belirtmek isterim ki, üniversite olarak kapılarımız size sonuna kadar açıktır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak kentle olan işbirliklerimizi geliştirmek, şehrimizin kalkınmasına katkı sağlamak bizim en önemli hedeflerimizden biridir.” ifadelerini kullandı.
Toplantının devamında, İŞKUR ve DAKA’nın sanayicilere yönelik sunduğu desteklerin de anlatılacağını ifade eden Rektör Şevli, bu tür bilgilendirme toplantılarının iş insanları için hem güzel bir başlangıcın ilk adımı hem de destek mekanizmalarının tanıtıldığı önemli bir fırsat olduğuna vurgu yaptı.
Rektör Şevli, konuşmasının sonunda bu önemli programı düzenleyen Van İŞKUR İl Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Organize Sanayi Bölgesi ve üniversitenin Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne teşekkür ederek, programın başarılı bir şekilde yürütülmesini ve tamamlanmasını temenni etti.
Toplantının açılışında konuşan İŞKUR İl Müdürü Selma Biçek, “İlimizdeki işsizliğin azaltılması, istihdam sayısının artırılması ve geliştirilmesine yönelik başlattığımız program kapsamında bugün bir aradayız” dedi. Van İş Kurumu olarak 81 il arasında iş yerleştirmede ve işverenlere destek verme anlamında ilk 10 il içerisinde olduklarını belirten Biçek, aynı şekilde işbaşı eğitim programı kapsamında genç nüfusun iş yerleştirilmesinde Türkiye geneli 2’nci sırada olduklarını vurguladı.
Açılış konuşması yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’ın en büyük sorunlarından birinin istihdam olduğunu ve Van’ın bu konuda önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. Ülkemizin gelişmiş ülkeler düzeyinde sürdürülebilir bir ekonomik düzeye ulaşabilmesi için iş arayanlardan çok, iş kuranların sayısının çokluğuna ihtiyaç olduğunu söyleyerek istihdam sorununun topyekûn bir şekilde çözüme kavuşturulabileceğini ifade etti. Toplantı, Van YYÜ, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Narkon Tekstil arasında imzalanan “Üniversite İşbirliği ile Mesleki Eğitim Kursları” protokolüyle sonlandı.