31 Mart yerel seçimlerinden sonra yönetime gelen DEM’li belediyeler Van’da 800’e yakın işçinin iş akdine son vermişti. İlçe belediyelerinin yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesi de seçimden önce işe alınan çok sayıda kişinin iş akdine son vermişti. Aradan 6 ay geçtikten sonra açıklama yapan Büyükşehir, geçtiğimiz günlerde “1 GÜNLÜK İLANLA” yapılan işçi alımına ise değinmedi.

“SEÇİM ÖNCESİ TORPİLLE ALIMLAR YAPILDI”

Seçimlerden kısa bir zaman önce torpille yüzlerce kişinin işe alındığını belirten Belediye, “Göreve gelişimiz ve belediyeyi yeniden halkla buluşturmamızın üzerinden 6 ay geçti. Seçimlerin hemen öncesine kadar, çoğu bürokrat ve siyasilerin yakınları olmak üzere seçim yatırımı olarak yüzlerce kişi belediye şirketi olan BELVAN LTD. ŞTİ. ve VANSU A.Ş. üzerinden işe alınmıştır. İçlerinde kayım sürecinde Belediyemiz üst kademelerinde yer alan bazı şahısların akrabaları, kentin en bilinen iş insanlarının yakınları, hükümetteki partinin üye, yönetici ve üst kademedeki yöneticilerinin akrabalarının bulunması, aslında işe alımların nasıl hakkaniyetten uzak, birilerini kayırmaya dönük gerçekleştiğini gösterir nitelikteydi. Bu kişilerin çoğunun işe gelmeden maaş aldıkları tespit edilmiştir. Bu yetmezmiş gibi seçime birkaç ay kala (Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere) tüm işçi maaşlarına yüzde 97 oranında artış öngören bir Toplu İş Sözleşmesi ile belediyenin aylık gelirlerinin çoğu personel maaşlarına harcanmaya başlanmıştır. Açık ki seçimlerde halkın iradesinin sandıklara yansıyarak belediye yönetiminin değişeceği hesabıyla bir oyun kurgulanmıştır. Kayyım sürecinde çok sayıda işçi alımı gerçekleştirilerek belediyenin ciddi manada zarara uğratılması yetmezmiş gibi, seçimlerden kısa süre önce de işçi alımları yapılarak, seçim sonrası yeni yönetim ve halk karşı karşıya getirilmek istenmiştir.” denildi.

Açıklamanın devamında “Yönetimimiz işten çıkarmaya dönük işlem kararı alırken, adalet ilkesine aykırı davranmamak adına son altı ay içerisinde yapılan tüm alımlar üzerinden sadece ilansız ve mülakatsız bir şekilde işe alınanların (engelliler hariç) iş akitlerinin sona erdirilmesine karar vermişti. Lakin bu, işe alınanların tamamının yukarıda açıklamaya çalıştığımız üzere “birilerinin yakını veya torpiliyle alınanlardır” anlamına gelmesin. Elbette bunların içerisinde gerçekten işe muhtaç ve emekleriyle, alın teriyle çalışma yürüten insanlarımız da mevcuttu. Ayrıca aynı dönemde ilan ve sınavla yapılan 17 kişilik alım işlemiyle işe giren hiç kimse işten çıkarılmamıştır. Nitekim her fırsatta dile getirdiğimiz üzere, emekçi yurttaşlarımızın emeğine her zaman saygılıyız ve bunların yeniden iş sahibi olabilmeleri için çabalarımız sürüyor. Bizler bazı çalışanların iş akitlerini sonlandırırken bir adaletsizliği ortadan kaldırmayı amaçladık. Kentimizde binlerce, hatta on binlerce muhtaç işsiz varken, birilerinin yakını veya torpillisi diye bazı kişilerin işe dahi gelmeden iş sahibi olmasını kabullenemiyoruz. Bundan sonra da böylesi adaletsizlikleri kabul etmeyeceğiz ve bunun düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Yargısal süreç sonunda bunun dışında kalan, yani gerçek manada işçi, emekçi olan ve işe muhtaç konumunda bulunan yurttaşlarımızla ilgili sürecin yeniden değerlendirmeye tabi tutulacağını bir kez daha deklare ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

SEÇİM SONRASINDA DA ADRESE TESLİM İŞÇİ ALIMI…

Ancak torpilsiz ve şeffaf işçi alımı yapacaklarına dikkati çeken Van Büyükşehir Belediyesi’nin 4 Ekim’de yayınladığı “1 GÜNLÜK İLANLA” 168 kişiyi işe alması eleştirilerin odağı oldu. Konuya ilişkin yapılan tüm eleştirilere rağmen herhangi bir açıklama yapmayan belediyenin  “Birilerinin Yakını Veya Torpillisi Diye Bazı Kişilerin İş Sahibi Olmasını Kabullenemiyoruz” demesi akıllara durgunluk verdi.

AKOM’dan Van için Kar yağışı uyarısı AKOM’dan Van için Kar yağışı uyarısı

Adrese teslim yapılan işçi alımına ilişkin haberimize yorum yapan onlarca vatandaş, işçi alımlarının şeffaflıkla yapılması gerektiğine dikkati çekerek belediyeyi eleştirdi.

Kaynak: Haber Bülteni