Van Haber

Van’da kaybolan Rojin meclis gündeminde

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş için Van Gölü'nde arama çalışmaları dördüncü gününde devam ediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş için Van Gölü'nde arama çalışmaları dördüncü gününde devam ediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, 27 Eylül akşamı kaldığı yurtta akşam yemeğini yedikten sonra dışarı çıktı. Rojin Kabaiş, geri dönmeyince, telefonla da ulaşamayan arkadaşları, 28 Eylül Cumartesi günü saat 12.00 sıralarında polise haber verdi.

Polisin araştırmasında Kabaiş'in 27 Eylül'de saat 18.30'da Van Gölü sahiline çakıl taşı toplamaya gideceğini söylediği, birlikte gitmeyi teklif ettiği arkadaşının ise olumsuz yanıt verdiği tespit edildi. 28 Eylül'de Kabaiş'in arkadaşlarının, Van Gölü sahilinde yaptığı aramada Rojin'e ait cep telefonu, kulaklık, kek ve su bulundu; telefon incelenmek üzere polis ekiplerine teslim edildi. Yaklaşık dört gündür arama çalışmaları aralıksız devam ederken Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, arama çalışmaları ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi sundu. Gerekli arama çalışmalarının daha kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Sayyiğit şeffaf ve etkili adımlar atılması gerektiğini belirtti.

“KAMUOYU ŞEFFAF VE ETKİLİ ADIMLAR BEKLİYOR”

Tüm kamuoyunun arama çalışmaları konusunda şeffaf ve etkili adımlar beklediğini ifade eden Sayyiğit, “Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.  Ülkenin önemli sorunlarının başında derinleştirilen toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile kadına yönelik şiddet gelmektedir. Aynı şekilde cezasızlık politikalarıyla artan kadın cinayetleri ile özel savaş politikalarının neden olduğu şüpheli ölümlerde de ciddi bir artış görülmektedir. Van’da da son üç günde yaşanan üç olay, sorunun lokal düzeyde vardığı noktayı göstermektedir. Başkale’de 17 yaşındaki Sebahat Tayan erkek şiddetine uğrarken Çaldıran’da 21 yaşındaki bir kadının şüpheli ölümü basına yansımıştır. Yine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in kaybolduğu/kaybettirildiği haberi kamuoyunda yer almıştır. Seyyid Fehim Arvasi Kız Öğrenci Yurdundan 27 Eylül’de ayrılan Kabaiş’e ait olan telefon, kulaklık ve cüzdan sahilde bulunsa da kendisinden 5 gündür haber alınmamaktadır. Kabaiş’in ailesi, kendilerine bir gün sonra haber verildiğini, ihmallerin yaşandığını ifade etmektedirler. Bunun yanında arama faaliyetlerinin yeterli olmadığı, aramaların tek bir şüpheye odaklandığı yönünde de eleştiriler bulunmaktadır. Diyarbakır’da Narin Güran’ın arama – tarama çalışmalarında yaşananlar ile 5 yıla yakındır bulunamayan Gülistan Doku vakası göz önüne alındığında Kabaiş’in kaybolması / kaybettirilmesi olayı daha da önemli bir hal almaktadır. Çünkü kadınlar başta olmak üzere, tüm kamuoyu şeffaf ve etkili adımlar beklemektedir” dedi.

ROJİN OLAYINDA İHMALMİ VAR?

Sayyiğit açıklamasının devamında, “Bu bağlamda; Van’da kaybolan/kaybettirilen 21 yaşındaki Rojin Kabaiş hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’ten haber alınamadığı bilgisi ne zaman alınmıştır? Arama çalışmaları ne zaman başlatılmıştır? Van’da 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in kaybolması/kaybettirilmesinde herhangi bir ihmal olup olmadığı araştırılmış mıdır? Buna ilişkin neler yapılmıştır?  Güvenlik kameralarının yaygın olduğu bir alanda 21 yaşındaki Rojin Kabaiş’in aramalarında 5 gündür neden sonuç alınamamaktadır?  Van’da Rojin Kabaiş’in bulunması amacıyla her türlü imkân kullanılmakta mıdır? Bu kapsamda hangi adımlar atılmıştır?” ifadelerine yer verdi.