Van’da son yıllarda artan ev fiyatları ve yüksek kira oranları nedeniyle vatandaşlar ev bulmakta zorlanıyor. Özellikle yeni evlenen ve asgari ücretle geçimini yapan çiftler artan kiralar nedeniyle ev bulamıyor ve gurbet yolunu seçmek zorunda kalıyor.


Eğitim, Gelişmişlik, istihdam, ekonomi, işsizlik… bu gibi birçok konuda ülke sıralamasının altında bulunan Van, kira ve ev fiyatları konusunda ülke birincisi olma yolunda ilerliyor. İmar yoksunu şehirde tek bir alana sıkışan güneş yüzü görmemiş konutlar 15 ila 25 bin TL arası kiraya verilirken satılık ev fiyatları da 2 milyon TL’yi aşmış durumda. Özellikle son zamanlarda kira beklentisi yerine evini satarak faize yatırmak isteyen ev sahipleri kural tanımaz bir hal aldı. Ülke genelinde konut kredisi faizleri düşmeye başlamasıyla ev sahipleri fırsatçılık yaparak konut fiyatlarını neredeyse iki katına çıkardı.


Konut kredisinde faizler düşmeye başladı, konut fiyatlarında da yalnızca bir ayda yüzde 15'e kadar artış yaşandı. Son olarak Van’da bir dairenin fiyatının bir günde 700 bin TL artmasıyla Ticaret Bakanlığı harekete geçti. İşte ayrıntılar...


Bir süredir hareketliliği devam eden konut piyasasında yaz aylarıyla birlikte fiyat artışı yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ağustos endeksine göre, Türkiye’de ortalama konut fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 3.6 artış kaydetti.

'Sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü' raporu, son bir yılda Türkiye genelinde kira artışlarını analiz etti. Rapora göre, Van kira artışında batı illerini geride bırakarak en fazla artışın olduğu iller arasında yer aldı.

Sahibinden.com'un 'Sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü' Raporuna göre, Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde cari kira fiyatlarındaki artış, aylık enflasyondan daha yüksek gerçekleşti. Bu durum, enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatlarının arttığını gösterdi. Van ise bu raporda öne çıkan bir il oldu. Van'da kira artış oranı yüzde 124,8 olarak kaydedilerek diğer illeri geride bıraktı ve en yüksek kira artışına sahip iller sıralamasında ilk üç il konumuna yükseldi. Uzmanlar, kur korumalı mevduattan alınan paranın bir kısmının konuta gitmesi ve kiralardaki yüzde 25 sınırının kalkması sonrası kiraya vermek amacıyla yapılan alımlar nedeniyle konut fiyatlarının arttığını söylüyor.

Kredilerin düşmeye başlaması sonrası ise fiyatların daha da artacağı düşünülüyor. Halihazırda çok yüksek olan konut fiyatlarının daha da artması durumunda satışların düşeceğini ve bu kez de kiralık konut talebinin artacağını söyleyen uzmanlar; kiralık ev fiyatlarının korkunç seviyelere ulaşabileceğini belirtiyor.

BİR AYDA YÜZDE 15 ARTIŞ
İmkanı olan, vatandaşlar fiyatlar yeniden tırmanışa geçmeden konut almak için harekete geçerken, bu durumdan fayda sağlamaya çalışanlar da oluyor. İlan sitelerindeki satılık konut fiyatlarında bir ay içinde yüzde 10-15 artış gözlendi. İstanbul’daki bir dairenin fiyatı bir günde 700 bin lira arttı.

Dikkat! Van'ın 8 ilçesinde elektrikler kesilecek Dikkat! Van'ın 8 ilçesinde elektrikler kesilecek

Ticaret Bakanlığı ise şikayetlerin ardından yaptığı açıklamayla, "fırsatçılık yapana" büyük miktarda ceza yazacağını bildirdi.

Muhabir: Halit Aydin