Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, okul alışverişi için harekete geçen aileler, kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyor. Geçen yıl 500 TL civarında olan okul çantalarının bu yıl bin TL'yi bulduğu görülüyor. Okulların 9 Eylül Pazartesi günü açılmasıyla birlikte kırtasiyelerde yoğunluk artarken, fiyatlardaki bu büyük artış velileri endişelendiriyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da sırt çantası, kalem kutusu, suluk, defter gibi temel okul ihtiyaçları listeleri uzayıp giderken, fiyatlar aileleri zorluyor. Kırtasiye alışverişine çıkan veliler, geçen yıla göre yüzde 100'e varan zamlarla karşılaşıyor. Sadece bir sırt çantasının fiyatı bin liraya kadar çıkarken, diğer kırtasiye ürünlerinde de benzer bir fiyat artışı söz konusu.
Konuyla İlgili Yeni Doğu Gazetesine Konuşan Hedef Kırtasiye sorumlusu Ömer Faruk Arslan Van’da başlayacak eğitim-Öğretim yılı öncesi velilerin ihtiyaçlar için kırtasiye yolunu tuttuklarını söyledi. Kırtasiye sezonunun bir hafta sonra açılacağını kaydeden Arslan geçtiğimiz yıllara oranla fiyatlarda yüzde yüz artış yaşandığını belirtirken kırtasiye malzemesi alacak velilere de önemli çağrıda bulundu. Özellikle market ve ucuzluk merkezlerinden kırtasiye ve kitap alınmaması gerektiğini belirten Arslan, sağlık açısından kırtasiye işletmelerinin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
SEZON YAVAŞ YAVAŞ HAREKETLENİYOR
Kırtasiye sezonunun önümüzde ki hafta başlayacağını söyleyen Arslan "Sezonda yavaş yavaş hareketlilik başladı. Şu anda artık yavaş yavaş bizim müşterilerimiz gelmeye başladı. Okullarda listeler verilmeye başlandı. Dolayısıyla bizde de öyle tatlı bir hareketlilik başladı. Önümüzdeki hafta daha yoğun bir süreci bekliyoruz. Daha yoğun bir sürece gireceğiz. Yaklaşık 20-28 gün devam ediyor bu yoğunluk. Sonrasında yine rutin halimize dönmüş olacağız” dedi.
MALİYET ARTIŞI VE ETKİLERİ
Geçtiğimiz yıla oranla fiyatların arttığını belirten Arslan, "Elbette büyük bir fark var. Bunun farklı nedenleri var. Maliyetlerin artışı buna en büyük etkenlerden birisidir. Özellikle enerji ve lojistik anlamındaki zamlar bizi çok etkiliyor. Lojistik özellikle bizim temel kalemlerimizden biri haline geldi. Lojistiğin yükselmesi, yakıt fiyatlarının artması bizim her bir ürünün kalem, birim fiyatındaki artışın sebebi demektir. Bunun dışında doğalgaz ve elektrikteki artışların da bize etkisi çok çoktur. Bu sadece bizde değil, sattığımız kaynaklardaki yayın evlerinin kitaplarında da bu aynı şekilde hem onlara yansıyor, dolayısıyla zincirleme olduğu için bize de yansımış oluyor” diye konuştu.
KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI
Fiyatların bu sezon istemsiz bir şekilde velilere yansıtılacağını kaydeden Arslan, "Kırtasiye ürünlerinde de yine hakeza bir ürün İstanbul'dan buraya gelene kadar o aradaki yakıt maliyeti tümünü hesaplayıp ürünün üzerine koyduğumuzda dolayısıyla ürün geçen seneden bu yana yüzde yüz, yüzde yüz yirmi civarında bir zam yemiş oluyor. Bu da elbette piyasaya ve müşterilerimize yansımış olacak. Ve sonrasında da müşterilerimizin böyle eşkimiş yüzlerini görmüş olacağız” ifadelerini kullandı.
EĞİTİME VERİLEN ÖNEM VE MÜŞTERİ PROFİLİ
Fiyatların yüzde yüz attığını söyleyen Arslan, "Şimdi bizim toplumumuzda eğitime çok önem veriliyor. Bir baba, bir veli kendi evladının, öğrencisinin eğitim masraflarından hiçbir zaman kaçmıyor. Bu gerek imkanı olsun gerek olmasın. Hemen hemen her ailede bu konuda kendi çocuklarının eğitim masraflarından kaçmayan bir veli profiliyle biz karşılaşıyoruz. Alamayan insanlar, müşterilerimiz var gerçekten, durumu kötü olanlar. Ama velilerimiz ciddi anlamda kendi çocuklarının eğitimlerine değer verdiklerinden, önemsediklerinden dolayı pek fazla bunu bize yansıtmıyorlar. Elbette maliyetler bütün velilerimizi ve müşterilerimizi etkiliyor. Geçen sene bu dönemlerde, sezon sürecinde sadece kırtasiye ürünleri 1500 civarında bir maliyet tutarken şu anda 3000 civarında bir maliyet tutuyor ve üzeri. Sadece 3000 en alt limit diyebiliriz. Ama velilerin tabi kendi çocuklarının eğitimlerini önemsediklerinden dolayı o aradaki zorluklar, mali zorluklar bize yansıtılmıyor. Aslında işin en önemli ve püf noktası burası” ifadelerine yer verdi.
KORSAN ÜRÜNLER VE SAĞLIK RİSKİ
Kırtasiye işletmeleri dışında farklı alanlarda hizmet veren iş yerlerinden alınan kırtasiye malzemelerinin sağlıklı olmadığını dile getiren Arslan kırtasiye malzemeleri ve benzeri ürünlerin kırtasiyecilerden alınması gerektiğinin altını çizdi. Arslan "Şimdi özellikle biz mesela bir markette nasıl yağ alabiliyorsak, peynir alabiliyorsak, pirinç alabiliyorsak kırtasiye de bizden alınır, kırtasiye de bizden alınır. Biz yağ satmıyoruz burada. Kırtasiye satıyoruz. Dolayısıyla onlar da kırtasiye satmasınlar, yağ satsınlar. Herkes kendi işini yapabiliyorsa daha iyi bir zaman ayırmış olacak ve daha iyi bir şekilde ürününü tanıtmış olacak. İkinci bir mevzu da bir marketin kırtasiye ürünlerini sattığını düşünün. Bu market bu kırtasiye ürününün temel yerini, çıkış yerini sağlıklı olup olmadığı konusundaki verimini nasıl elde edebilir? Şimdi günümüz dünyasında korsan ürün çoktur. Her ürünün en az 3-4 tane korsan yönü var. Sağlık açısından çok ciddi şekilde zarar veren ürünler çok var piyasada şu anda. Bununla biz çok karşılaştık. Raflarımıza şu anda hepsinin barkod numaraları var, karekod numaraları var. Bu karekodlarla, barkod numaralarla korsanın önüne bir şekilde geçilmiş oluyor. Biz bir de bunları alırken özellikle kaynaktan, yani temel yerden, ana firmadan bunları alırken özellikle sorduğumuz soru şu: 'Göremeyecek, zararlı olmayacak bir maddeyi içeren bir kırtasiye almayı daha çok tercih ediyoruz.' Bunun araştırmasını yapıyoruz, sonrasından ürününü alıyoruz. Ama bu elbette sadece bu işi yaptığımızdan dolayı bunu yapıyoruz. Eğer yanında farklı işleri yapmış olsaydık, farklı ürünler satmış olsaydık, mesela bir gıda sektörünü de yanında satmış olsaydık bunu araştırma imkanımız ve zamanımız olmayacaktı. Biz buradan şunu söylemek istiyoruz: Herkes kendi işini yaparsa daha düzgün yapar. Daha iyi yapar. Piyasada daha düzgün iş yapan bir sektör haline gelir” dedi.
KIRTASİYE SEZONUNUN ÖNEMİ VE SAĞLIK RİSKİ
Kimyasal maddelerin verdiği sağlık sorunların da dikkat çeken Arslan, "Kırtasiye sezonu sıradan bir sektör değil. İçinde özellikle boya maddeleri, çok ciddi kimyasallar, zararlı maddeler içeren bir boya grubumuz var. Ve bunu araştırmadan içine eğer girilirse, eğer buradaki satış yapılırsa, çok ciddi bir şekilde piyasadaki öğrencilere zarar vermiş olacaklar sağlık yönünden. Diğer şekilde, özellikle kitaplarda korsan ürün çok var şu anda. Kitaplarda da biz korsanın önüne geçmek için yayın evlerimizin geneli barkot sistemiyle çalışıyorlar. Bir de Kültür Bakanlığı'nın vermiş olduğu izni özellikle görüp o şekilde kitapları almış oluyoruz” şeklinde konuştu.