Vanlıları bu sene karara düşündüren en önemli sorun ısınma. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların yanı sıra kur artışı ile birlikte kömür ve oduna yapılan zamlarla birlikte fiyatlar bu kış cepleri çok yakacak.

Doğalgaz Kömürü Vurdu: Talep Azaldı, Fiyatlar Yükseldi... Van’da kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte yakacak derdine düşen vatandaşlar kömürcüler sitesinin yolunu tuttu. Vatandaşlar kömürcülere gitti gitmesine de elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından, kömür ve odun fiyatlarına yapılan zamnlar ile karşı karşıya kaldı. Özellikle kur artışı ve doğalgaz altyapısının henüz gelmediği mahalle sakinlerinin kömürcülerde oluşturduğu yoğunluk fiyatların daha da artmasına sebep oldu. Nakit ödemede konusunda sorun yaşayan vatandaşlar çareyi kredi kartına başvurmakta buldu.

Uzun ve soğuk bir kış mevsiminin yaşandığı Van’da hazırlıklar sürüyor. Henüz doğalgazın girmediği bölgelerde oturan vatandaşlar, odun ve kömür almak için Van Oduncular ve Kömürcüler Sitesine uğruyor. Peki, Van’da odun ve kömür fiyatları nasıl? İlin kömür ihtiyacını karşılayan ve Van-Özalp Karayolu üzerinde bulunan kömürcüler sitesinde fiyatlar geçtiğimiz yıla oranla artarken, yaygınlaşan doğalgaz nedeniyle birçok kömürcü esnafı da kepenk kapattı.

ODUN VE KÖMÜR FİYATLARINDA SON DURUM NE?

Van’da 25 yıldır kömürcülük yapan Sait Yakut, bu yıl beklenen satış hareketliliğinin henüz başlamadığını belirterek, odun ve kömür fiyatlarına dair bilgi verdi. Yakut’un açıklamalarına göre, sobalık birinci kalite kömürün tonu 11 bin TL, ikinci kalite kömür ise 8 ila 10 bin TL arasında değişiyor. Yerli Şırnak kömürünün iyi kalitelisi 4 bin TL, düşük kalitelisi ise 3 bin 500 TL’den satılıyor. Yerli odun fiyatları ise kömüre göre daha uygun. Sobalık odunun tonu 4 bin TL, fırınlık odunun tonu ise 5 bin TL olarak belirlenmiş durumda.

Dikkat! Van’da trafik sorunu canınıza mal olabilir Dikkat! Van’da trafik sorunu canınıza mal olabilir

“KORSAN VE YARDIM KÖMÜRÜ SATICILARI ENGELLENMELİ”

Sait Yakut, işlerin durgun geçmesinin en büyük nedenlerinden birinin doğalgaz kullanımının artması olduğunu ifade ederken, bir diğer önemli sorunun ise yardım kömürlerinin piyasada satılması olduğunu belirtti. Sosyal medya ve ilan sitelerinde yardım kömürlerinin satılığa çıkarıldığını söyleyen Yakut, bununla birlikte işi odun veya kömürcülük olmayan korsan satıcıların da piyasada yer aldığını vurguladı. Bu korsan satıcıların hem halkın sağlığını tehlikeye attığını hem de vergisiz kömür satışı yaparak esnafı zor durumda bıraktığını dile getiren Yakut, belediyeye yapılan bildirimlere rağmen herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi. Valiliğin duruma müdahil olduğunu ancak belediyelerin yeterli denetimi gerçekleştirmediğini belirten Yakut, esnafın bu yüzden işçi çıkarmak zorunda kaldığını ifade etti. Beş yıl önce çalışan işçilerin yüzde 80’inin bu işi bıraktığını ve iş potansiyelinin yüzde 80 oranında düştüğünü de ekledi.

Van’da bazı vatandaşların yardım kömürlerini sosyal medya platformları ve ilan siteleri üzerinden satışa çıkardığı görülüyor. Esnaf Sait Yakut, korsan satışların ve yardım kömürü satışlarının engellenmesi gerektiğini belirterek, bu durumun esnafın işlerini ciddi şekilde etkilediğini vurguladı.

Muhabir: Kamuran Demir