Van Haber

Van’da Rekor Bal Hasadı: Tanıtım Eksikliği Üreticiyi Zorluyor

Van’da, bu yıl arıcılar son yılların en verimli bal hasadını gerçekleştiriyor.

Van’da, bu yıl arıcılar son yılların en verimli bal hasadını gerçekleştiriyor. 14 bin arı kovanıyla yıllık ortalama 2 bin ton bal üretilen kentte, İpekyolu ilçesindeki Erek Dağı eteklerinde yapılan hasat, üreticileri sevindirdi.

Verimli Hasat Dönemi: Yağışlar Bal Kalitesini Artırdı

Van Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Halil Tandoğan, bu yılki bal hasadının özellikle mevsim yağışlarının olumlu etkisiyle çok verimli geçtiğini vurguladı. Van’da bin 400 arıcının yaklaşık 14 bin kovanla faaliyet gösterdiğini belirten Tandoğan, “Yağışlar istediğimiz gibi gerçekleşti, arıcılarımızın yüzü gülüyor,” dedi. Eylül başında başlayan bal hasadının, havanın soğumasıyla birlikte daha da kalite kazandığını ekleyen Tandoğan, "Soğuyan hava balın lezzetini artırır, bu yüzden bal hasadı eylül sonu ve ekim ayına kadar sürer," diye konuştu.

Dünyanın En Kaliteli Balı Van’da Üretiliyor

Van’da üretilen balın dünyanın en kaliteli balı olduğunu belirten Halil Tandoğan, bölgenin yüksek rakımı, zengin bitki örtüsü ve çiçek florasının balın kalitesine doğrudan etki ettiğini söyledi. Tandoğan, “Sepet balı hiçbir müdahale olmadan tamamen doğal bir süreçte üretilir. Ağızda eriyen, kendine has aromasıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir baldır. Pazar sorunumuz yok, çünkü kalitesi her geçen gün daha çok biliniyor,” dedi.

Tanıtım Eksikliği Üreticiyi Zorluyor

Van balının dünyanın en kaliteli balı olmasına rağmen yeterince tanıtılmadığına dikkat çeken Tandoğan, coğrafi ürün tescili çalışmasının üç yıldır sürdüğünü ve bu tescille balın kalitesinin bilimsel olarak ispatlanacağını ifade etti. Tandoğan, “Başta yerel yönetimler olmak üzere Valilik ve ilgili kurumlar tanıtım çalışmalarına daha fazla destek vermeli. Düzenli bal hasatları ve bal festivalleri düzenlenmeli. Bu tanıtım eksikliği giderilirse, balın fiyatı katlanarak artabilir,” dedi.

Kaliteli Hasat Ancak Düşük Fiyatlar

15 yıldır Van’da arıcılık yapan Abdülmecit Dündar, bu yıl bölgedeki en kaliteli bal hasadını yaptıklarını söyledi. Ancak yüksek kaliteye rağmen, balın beklenen değeri bulmadığından yakınan Dündar, “Geçen sene karakovan balını 700 TL’den satıyorduk, bu sene bin TL’ye satmayı planlıyoruz. Ama yine de balımız hak ettiği değeri bulamıyor,” diye konuştu.