Kadın aktivist Zozan Özgökçe, Van’ın Başkale ilçesinde akrabası tarafından işkenceye maruz kalan Sebahat Tayan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde kaybolan ve arama çalışmaları halen süren Rojin Kabaiş ile İpekyolu ilçesinde 12 gün önce kaybolan Sümeyye Aziz hakkında açıklamalarda bulundu.

Son zamanlarda ülke genelinde artan vakalarla birlikte Van'da da benzer olayların çoğaldığını ifade eden kadın aktivist Zozan Özgökçe, ciddi ve caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini vurguladı. Özgökçe, "Yargı sisteminin tekrar gözden geçirilmesi, ciddi ve caydırıcı cezaların verilmesi ve bunların etkin bir şekilde uygulanması şart" dedi.

Son Dakika! Çaldıran'da Öğrenci Servisi Şarampole Devrildi Son Dakika! Çaldıran'da Öğrenci Servisi Şarampole Devrildi

Ekran Alıntısı

“CAYDIRICI CEZALAR VERİLMİYOR”

Şiddet, işkence, taciz ve kaçırılma olaylarında gerekli cezaların verilmediğini söyleyen Özgökçe, “Ne yazık ki, failler genellikle kurbanların en yakınındakiler oluyor. Özellikle genç kadınlar, çocuklar ve genel olarak kadınlar üzerinde şiddet uygulayanlar, çoğunlukla aile içerisindeki kişiler. Herkes şu soruyu soruyor: 'Bir amca oğlu, nasıl olur da birini kaçırıp işkence yapabilir?' Bu cesareti nereden alıyorlar? Cevap basit: cezasızlıktan. Yargı sistemi faillere yeterli cezayı vermiyor. Verdiği cezalar da kısa bir süre sonra serbest kalmalarına neden oluyor. Ülkemiz bu duruma geldi; kişilere yönelik şiddet ve cinayet gibi suçlar cezasız kalıyor. Cezasızlık sürdükçe, bu tür suçlar da devam ediyor” diye konuştu. Van Haber

Whatsapp Image 2024 09 30 At 14.45.30-3

“ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMÜYOR”

Olaylar sonrası etkin bir soruşturma çalışmasının yapılmadığının altını çizen Özgökçe, “Bir hafta içinde iki kişi kayıp, ne olduğu belli değil. Etkin bir soruşturma yürütülmüyor. Halkın ve toplumun yaşadığı ihlallerin sürekli tekrarlanıyor olması kabul edilemez. Artık bu durumun değişmesi gerekiyor. Yargı sisteminin kendisini gözden geçirip, ciddi ve caydırıcı cezalar vermesi ve bunları etkin bir şekilde uygulaması şart." Şeklinde konuştu.

A W297390 01

Muhabir: Halit Aydın