Van’da Arıcılık Turizmi: Yerli Turistler Kendi Ballarını Hasat Etti! Van’da Arıcılık Turizmi: Yerli Turistler Kendi Ballarını Hasat Etti!

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit,Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan önerge ile iklim krizinin yarattığı tehditler ve çevresel sorunlarla ilgili kaygılarını dile getirdi. Sayyiğit, Erciş ilçesindeki Morgedik Barajı dipsavağında tespit edilen hidrojen siyanür iddialarına ilişkin olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan yanıt bekledi.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit’in önergesinde, 27 Eylül 2024 tarihinde Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sonrası gerçekleştirilen incelemede siyanür tespit edildiği bilgisi yer aldı. Bu bağlamda, Sayyiğit, “AFAD’ın ‘yüksek düzeyde kan zehirleyici Hidrojen Siyanür’ tespit ettiği yönündeki saptaması ne anlama gelmektedir? Erciş Kaymakamlığı ve DSİ’nin bu durumu neden hafife aldığı” gibi sorular yöneltti.

Sayyigit G K

Sayyiğit, ayrıca, Morgedik Barajı dipsavağındaki suyun son durumu hakkında halkın şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Önergesinde şu sorulara da yanıt istedi:

Van’ın Erciş ilçesindeki Morgedik Barajı dipsavağında siyanür tespit edildiği iddiası hakkında Bakanlıkta hangi bilgiler bulunmaktadır? Morgedik Barajı dipsavağında siyanüre rastlandığına dair Bakanlıkça inceleme başlatılmış mıdır? AFAD’ın saptadığı yüksek düzeyde siyanür durumu, neden Erciş Kaymakamlığı ve DSİ tarafından hafife alınmıştır? Morgedik Barajı’na su sağlayan dipsavağı tünelinin en son temizliği ne zaman yapılmıştır? Yurttaşların siyanür gazlarına maruz kaldığı süre araştırılacak mı? Van Haber

Muhabir: Yeşim Aşan