Van Haber

Van’da tarım sempozyumu

DEM Parti’nin Ekmek ve Adalet Buluşmaları kapsamında “Tarımda ve Gıdada Geleceği Kurma Sempozyumu” Van’da yapıldı.

DEM Parti’nin Ekmek ve Adalet Buluşmaları kapsamında “Tarımda ve Gıdada Geleceği Kurma Sempozyumu” Van’da yapıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’nın da bir konuşma yaptığı sempozyumda, “Başka bir tarım ekonomisi mümkün mü?” başlığıyla düzenlenen oturumda, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal ve Ziraat Mühendisi Şahin Karakoyun birer sunum yaptı.

Moderatörlüğünü Melis Tantan’ın yaptığı oturumda “Neoliberal politikalar ve ekokırım gölgesinde ekolojik tarım” başlığında sunum yapan Eşbaşkan Neslihan Şedal, demokratik komünal ekonomiyi inşa etmenin artık elzem olduğunu ifade ederek, “Bunun için tarım çok önemlidir. İlk tohumun kadın eliyle ekildiği, ilk tarımın yapıldığı Mezopotamya’da bunu yeniden başarmak mümkün” diye konuştu.

Öğleden sonra farklı bir oturumla devam eden sempozyum, bugün yapılacak sunumlarla sona erecek. “Tarımda ve Gıdada Geleceği Kurma Sempozyumu”nda konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, tarım alanında bölgede özel politika uygulandığını belirterek, alternatif politika, örgütlenme modelleri ve birleşik mücadeleyle mutlaka kazanacaklarını ifade etti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından düzenlenen Ekmek ve Adalet Buluşmaları kapsamında, “Tarımda ve Gıdada Geleceği Kurma” sempozyumu Van’da başladı. İki gün sürecek olan sempozyumda, tarım politikaları ve geleceğe yönelik çözüm önerileri tartışılıyor. Başlıklar arasında “Tarımın ekonomi-politiği”, “Sömürü politikaları bağlamında bölgede tarım politikaları” ve “Tarım ve gıdada nasıl bir gelecek” gibi konular yer alıyor.

Tarım ve üretimden kopuş eleştirisi

Açılış konuşmasını yapan DEM Parti Van İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt, katılımcılara teşekkür etti. Ardından söz alan DEM Parti Tarım Komisyonu Eşsözcüsü Rıdvan Turan, son 21 yılda uygulanan politikaların hem Türkiye’de hem de bölgede tarımın çökmesine neden olduğunu belirtti. Turan, “Türkiye’nin batısında kırsal hızla boşalırken, bölgede bu süreç daha hızlı yaşanıyor. Güvenlikçi politikalar, köy yasakları, göç ettirme ve yayla yasakları nedeniyle bölge tarımdan koparıldı” dedi.

‘Türkiye ihracatçı bir ülke haline geldi

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, konuşmasında Türkiye’de uygulanan neoliberal politikaların tarımı bitirme noktasına getirdiğini belirterek, “Küçük üreticiler yok ediliyor, gıdaya erişim zorlaşıyor. Yoksulluk derinleşiyor ve milyonlarca insan temel ihtiyaçlarına bile ulaşamıyor” ifadelerini kullandı. tarım tamamen noktasına geldiğini söyleyen Hatimoğulları, “Tarımı yok eden bu politikaların sonucunda Türkiye ithalatçı bir ülke haline geldi” dedi.

OVP eleştirisi

Hatimoğulları, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Sulama suyu, elektrik, tohum, gübre gibi destekler sağlanmalı, kırsal bölgelere yönelik güçlü yatırımlar yapılmalıdır” dedi. Ayrıca hükümetin Orta Vadeli Programı’na (OVP) eleştiriler getiren Hatimoğulları, “Açıklanan OVP’ler gerçek hayatta bir karşılık bulmuyor. Çiftçiler borç içinde ve ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kalıyor” diye ekledi.

Çocuk ve kadın işçiler

Tarımda kadın işçilerin sömürüldüğünü belirten Hatimoğulları, “Kadın işçiler güvenli çalışma koşullarına sahip olmalı. Ayrıca çocuk işçiliği mutlaka yasaklanmalı” dedi. Hatimoğulları, kooperatifçiliğin geliştirilmesi gerektiğini ve aracılar nedeniyle yaşanan emek sömürüsünün önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Bu cendereden kurtulmak mümkün’

Son olarak Hatimoğulları, “Ekmek ve Adalet Buluşmaları sıradan bir kampanya değil. Tarım üreticilerinin örgütlenmesi ve sendikal mücadeleyi güçlendirmek için önemli adımlar atacağız. Birleşik mücadele ile bu zor durumdan kurtulmak mümkün” diyerek konuşmasını sonlandırdı.