Milli Eğitim Bakanlığı’nın taşımalı eğitim sistemi de tasarruf tedbirlerine takıldı. Ağustos ayında açılan taşımalı eğitim sistemi servis ihalelerinden 56’sı iptal edildi. Bakanlığın 1 Ağustos’ta yayımladığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği sonrasında birçok kırsal bölgede servisler kaldırıldı.

Van’da taşımalı eğitim sistemi ile uzak bölgelerden okula gitmek zorunda kalan öğrenciler tasarruf tedbirlerine takıldı. Peki, Van’da taşımalı eğitim sistemi devam edecek mi? Okula uzak olan öğrenciler için alternatif bir yol var mı? Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili Yeni Doğu Gazetesine açıklamalarda bulunan Uca son yıllarda israfın arttığını ifade ederek taşımalı eğitim için alternatiflerin de olduğunu söyledi.

TAŞIMALI EĞİTİMDE İSRAF VE MAĞDURİYET

Taşımalı eğitimde savurganlıkların ve devlet kaynaklarının israf edildiği için kısıtlama getirildiğini söyleyen Uca, “Son birkaç yıldır taşımalı eğitimi dikkatlice gözlemliyorum ve özellikle geçen yıla kadar bu alanda ciddi bir savurganlık olduğunu fark ettim. İlimizde, devletin kaynaklarının israf edildiği durumlarla karşılaştık ve bu savurganlık, tasarruf tedbirlerinin uygulanmasıyla daha da net bir şekilde görüldü. Bu tedbirlerin uygulanmasının bir nedeni, ortadaki israfı önlemekti. Ancak gelinen noktada, israfın önüne geçmekle kalınmadı, gerçekten ihtiyacı olan kişilerin taşımalı eğitim ihtiyaçları da göz ardı edilmeye başlandı. Yani, tasarruf adı altında mağduriyetler yaşanıyor. Önceki yıllarda, devlet taşımalı eğitim için kim talep etmişse, komisyon kararlarıyla bu talepler dikkate alınarak ihtiyaçlar fazlasıyla karşılandı. Normal şartlarda 2 kilometre mesafede olan öğrenciler taşınması gerekirken, 1 kilometre mesafedeki öğrenciler bile taşındı. Bazı minibüsler, 14-15 öğrenci taşımak yerine sadece 3-4 öğrenci taşıdı. Bu durum, devletin büyük bir destek sağladığını gösteriyor ama aynı zamanda bu desteğin, israfı artırdığını da ortaya koyuyor. Ancak, bu israfı ortadan kaldırmak amacıyla yapılan tasarruf tedbirleri, ihtiyaç sahiplerini mağdur etmemeli. Bakanlığın bu anlamda komisyonlara, israfı önlemek amacıyla talimatlar verdiğini biliyoruz. Fakat aynı zamanda, gerçekten ihtiyacı olan öğrencilerin mağdur olmaması için gerekli yönlendirmelerin de yapıldığını görüyoruz. Komisyonlar, bu mağduriyetleri yerinde tespit ederek sorunları çözmelidir” dedi.

Hüseyin Çelik, Üniversitelerimiz Rezil Durumda Hüseyin Çelik, Üniversitelerimiz Rezil Durumda

I M G 0948

“ÇÖZÜM VAR, GÖREV MUHTARLIKLARDA”

Taşımalı eğitimin tamamen yürüklükten kaldırılmadığını ihtiyacı olan öğrenciler için tekrar hizmet verebileceğini aktaran Uca, “Kalecik bölgesinde yaşayan öğrenciler, yakın mesafede okul bulunmadığı için aileleri özel servis tutarak çocuklarını okula göndermek zorunda kalıyorlar. Bu da ciddi bir mağduriyet oluşturuyor. Kırsal kesimlerde benzer durumlarla karşılaşılabiliyor. Biz bu durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleriyle görüştük.  Vatandaşlarımıza da çağrım şu; eğer benzer mağduriyetler yaşıyorsanız, muhtarlar aracılığıyla bu konuyu İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine iletin ve komisyonlar, bu mağduriyetlerin giderilmesi için harekete geçsin. Zaman zaman devlet tüm imkânları sağlasa da sorunlar yerinde tespit edilemediği için çözülemiyor. Bu yüzden, sorunların doğru yerlere iletilmesi büyük önem taşıyor. Muhtarlarımızın bu konuda daha etkin rol alarak, sürecin hızlanmasını sağlaması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Muhabir: Kemal Çamlı