Van’da tekstil sektörü alarm veriyor. Artan enerji ve üretim maliyetlerinin etkisiyle kentteki tekstil fabrikaları birer birer kapanıyor. Son haftalarda 11 fabrikanın faaliyetlerine son verdiği bildirildi. Van Organize Sanayi Bölgesi’nde 6. Bölge teşviklerinden yararlanarak kurulan birçok işletme, üretimlerini Mısır gibi daha düşük maliyetli ülkelere taşıma kararı aldı. LC Waikiki ve DeFacto gibi önde gelen firmaların da üretimlerini durdurması veya yurt dışına taşıması, kent ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Özellikle Kurubaş mevkiinde kurulan ve büyük umutlarla hayata geçirilen Tekstil Kent projesi, 10’uncu yılında büyük bir hayal kırıklığına dönüşmüş durumda. Çalışanların bize ilettiği bilgilere göre, teşvik süresinin sona ermesinin ardından bazı işletmelerde çalışanların 2 ila 4 aydır maaşlarını alamadığı iddia ediliyor. Ayrıca bazı fabrikalarda banka üzerinden yatırılan asgari ücretin elden geri alındığı yönünde iddialar var. Batı illerinde tekstil işçilerine asgari ücretin üzerinde maaş, yemek ve servis gibi olanaklar sunulurken, Van’daki çalışanlar düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. Erkeklerin başka illerde inşaatlarda çalışmak için göç ettiği, kadınların ise düşük ücretlere rağmen tekstil kentte çalışmaya devam ettiği ifade ediliyor.
"kaynaklarımız israf ediliyor"
Konuyla İlgili Yeni Doğu Gazetesine konuşan Vanlı İş İnsanı Feridun Irak, “15 bin kişinin istihdam edileceği söylenerek gündeme getirilen Gürpınar tekstilkent projesinin tartışıldığı o günlerde bunun “Doğru Yerde Doğru Yatırım” ilkesine” ters olduğunu yanlış yatırım olacağını defalarca dile getirdim. Amma velakin bu itirazımız dikkate alınmadı ve o zamanın parasıyla 52 milyon lira (bugünkü kurlarla yaklaşık 500 milyon lira) harcanarak kuruldu. 15 bin kişi istihdam edilecek denmişti oysaki bu rakamın beşte birine bile ulaşılamadı. Çünkü dediğim gibi yanlış yatırımdı. Ayrıca orada imalat yapan iş insanlarıda çalışanlarda yaşanan alt yapı sorunlarıylada baş başa kaldılar. Gürpınar Tekstilkent’te bu sorunlar yaşanırken aradan bunca yıl geçtiği halde hedeflenen istihdamın beşte birine bile ulaşılamamışken işlerin iyi gitmediği ortadayken bu defa 50 bin kişinin istihdam edileceği söylenerek OSB’de Tekstilkent kuruldu. O zamanda ben sosyal medyadan Gürpınar Tekstilkent’e dikkatleri çektim ama dikkate alınmadı. Bu ve benzeri yanlış yatırımlar yapılırken ne ilgili meslek kuruluşunun ne de biri sektörden olan iki iş insanı iktidar milletvekilininde itirazları olmamıştır. Olmadığı gibi kendileri küçükte olsa bir atölye kurmamışlardır. Kaynaklarımız maalesef bu tip projelerle israf edilmektedir.’’ Dedi.