Van'da artan yol ücretleri ve akaryakıt fiyatları, vatandaşları bisiklet kullanmaya yönlendirirken, kentte bisiklet kullanımının artmasıyla birlikte sağlıklı ve çevre dostu bir ulaşım anlayışının yaygınlaştığı gözlemleniyor. Bisiklet sürmenin fiziksel ve zihinsel sağlığa olan olumlu etkileri, vatandaşları bu tercihe yönlendiriyor. Bisiklete binmek, hem vücut sağlığını hem de zihinsel dengenin korunmasına yardımcı oluyor. Ekonomik ve sosyal yararlarının yanı sıra bisikletin çevre dostu olması da doğaya olan katkısını ortaya koyuyor. Sağlık açısından da birçok avantajı olan bisiklet sürmek, kişileri felç, kalp krizi, kanser, diyabet, obezite gibi ciddi hastalıklardan korumaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda stres ve kaygı seviyelerini azaltarak, kişilerin daha mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlıyor. Bisiklet sürmek, vücutta mutluluk hissini sağlayacak sıvıların salınımını tetikleyerek depresyon riskini azaltıyor ve bireyin hayatını düzene sokmasına yardımcı oluyor.
“HEM CEBE YARAR HEM SAĞLIĞA”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Sanat Bisiklet İşletme Sahibi Ezdin Kaplan, bisiklet kullanımının hem ekonomik anlamda hemde sağlık açısından faydalarının olduğunu söyledi. Kaplan, “Öncelikle bisiklet seçerken hafiflik konusunu ön planda tutmamız gerekiyor. Hafif bisikletler, sürüş konforunu artırır ve daha uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Özellikle çocuklar için çok dişli lastikler yerine, daha az dişli ve bacak kaslarını fazla yormayacak lastiklerin tercih edilmesi, daha rahat bir sürüş sağlar. Bisiklet klasmanları; Dağ Bisikleti, Şehir Bisikleti, Hibrit Bisiklet, Trek Bisikleti ve Süspansiyonlu Bisikletler gibi çeşitlere ayrılıyor. Şehirde bisiklet kullananlara, T modeli trekking ve hibrit tarzı bisikletleri öneriyoruz. Eğer genellikle patika yollar veya doğada kullanılacaksa, ön süspansiyonlu ve ‘mountain bike’ dediğimiz dağ bisikletlerinin tercih edilmesini öneriyoruz. Yol yarış bisikletleri ise daha hafif, narin ve estetik olarak farklılık katıyor. Bu bisikletler hız odaklıdır, sürtünme oranı daha az olduğu için kullanıcıya yüksek hız imkânı sağlar. Ayrıca fosil yakıt kullanmadığı ve çevreci bir araç olduğu için bisiklet hem ulaşım, hem hobi hem de spor aktivitesi olarak kullanılabilen bir araçtır. Şehir içi kullanımı yaygınlaştırmak adına altyapının oluşturulması ve çevre dostu olmak, her bireyin görevidir. Bütün bisikletçi dostlarımıza da selam ve saygılarımı iletiyorum” dedi.
“BİSİKLETE RAĞBET VAR”
Bisiklet Tamir Ustası Şahap Kaplan ise “Kış sezonuna girdiğimiz için bisikletler rafa kaldırıldı, yani eve hapsoldular ya da bodrum gibi nemli ortamlarda bulundular. Bu yüzden bisikletler için gerçekten bakım şart. Bakım ünitelerimiz var. Rutin bakımlarda fren testlerimiz mevcut. Bunun yanı sıra iç halatlar sökülüp oksitlenme kontrol edilerek yağlanıyor. Periyodik bakımlar kapsamında bisiklet temizleniyor, orta göbek bakımı yapılıyor. Full bakımda ise daha kapsamlı işlemler uygulanıyor. Arka ve ön bilyeler değişiyor çünkü bisiklet, bu bilyeler üzerinde hareket ettiği için maalesef çok çabuk oksitlenebiliyor. Dolayısıyla yılda bir kez bu parçaların değişmesi gerekiyor. Bisiklet kullanıcılarına şöyle bir öneride bulunabilirim: Trafik içinde sağ şeridi kullanmaları büyük bir avantaj sağlar. Kaldırım ile kendi aralarında yaklaşık bir buçuk adım mesafe bırakmaları gerekir. Neden mi? Çünkü temizlik çalışmaları, yol çalışmaları gibi nedenlerle çöp ve kirli alanlar genellikle kaldırım kenarlarında bulunuyor. Bu da bisiklet için tehlike yaratabilir; tekerin patlaması ya da zedelenmesi gibi durumlar söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.