Van Haber

Van’da ulaşım çilesi: şoförden yolculara hakaret 

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden yolcular gidişte ve dönüşte ulaşım sorununa takılıyor, randevu nedeniyle hastaneye yetişmek isteyen yolcular araçları kullanmak zorunda kalırken araç şoförlerinden de Belvan kart kullandıkları için hakarete maruz kalıyorlar.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden yolcular gidişte ve dönüşte ulaşım sorununa takılıyor, randevu nedeniyle hastaneye yetişmek isteyen yolcular araçları kullanmak zorunda kalırken araç şoförlerinden de Belvan kart kullandıkları için hakarete maruz kalıyorlar.

Van’da ulaşım çilesi artmaya devam ediyor, geçtiğimiz günlerde uygulanan zam kararı araç sahiplerini memnun etmezken aynı zamanda engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlara tanınan ücretsiz ulaşım hakkı da gasp ediliyor, ek araç çıkarılmayan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Van YYÜ güzergahında vatandaşlar mecbur ulaşım araçlarını kullanmak zorunda kalırken zaman zaman ise şoförlerin hakaretlerine maruz kalıyor.

ŞÖFOR: ALLAH SİZİN GİBİ YOLCUNUN BELASINI VERSİN

Belvan kart kullanan vatandaşların ulaşım ücretlerini Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı her ay ödemesini gerçekleştirirken araç sahipleri ücret almadıklarını ve ücretsiz bir şekilde yolcuları taşıdıklarını iddia etti. Dün sabah Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinden şehir merkezine yolcu taşıyan mavi Halk Otobüsü hattı, yolculara hakaret ederek rencide etmeye kalkıştı. İki nisan caddesi güzergahını kullanan Halk Otobüsü yolculara İkinisan caddesine de yolcularına da lanet olsun, aracımda 20 ücretsiz yolcu var, Allah belasını versin gibi ağır ifadeler kullandı.

ŞOFÖRÜN KAZA BAHANELİ İHLALİ! YOLCULARI YÜRÜMEYE ZORLADI

İkinisan Caddesi'nden Cumhuriyet Caddesi'ne, oradan da Beşyol Meydanı'na geçmesi gereken yolcu otobüsü, "kaza" bahanesi uydurarak güzergahını değiştirdi. Şoför, yolculardan Egemenlik Caddesi mevkiinden geçeceğini söyleyip, Beşyol’a gitmek yerine yolcuları İkizler Kavşağı'nda indirdi. "Beşyol buradan yürüyerek gidin" diyerek yoluna devam etti. Kaza bilgisi sonrası Beşyol mevkiine giden Yeni Doğu Gazetesi muhabiri, kazanın aslında hiç olmadığını, bilginin yalan yere söylendiğini ve yolcuların yürütmek için İkizler Kavşağı'nda bırakıldığını tespit etti.

“AYNI MEVKİİ AYNI OLAY

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden çıkan hasta yolcular, gecenin geç saatlerinde otostop çekerek ulaşımlarını sağlamaya çalışırken bir servis minibüs şoförünün tartışması sonucu yolda bırakıldı. Edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde gece saat 11.40 civarında hastalar evlerine gitmek için servis bekledi. Ancak uzun süre servis gelmemesi üzerine hasta yolcular, yoldan geçen araçlara otostop çekmeye başladı.

Otostop sonucu duran bir araca binen yolcuların önü, 65 M 0146 plakalı hat minibüsü tarafından kesildi. Servis aracının şoförü, hasta yolcuları aracından indirmek istedi. Yoldan geçen aracın sürücüsü, yağışlı havada ve gecenin geç saati olması nedeniyle hastaları aldığını belirtse de minibüs şoförü tartışmayı uzatarak meseleyi kavga noktasına taşıdı. Yaşanan tartışmanın ardından hasta kadın ve çocukların da bulunduğu yolcular, minibüse bindi. Ancak servis aracına binen yolcular, diğer aracın uzaklaşmasının ardından şoförün “Ben sizi götürmeyeceğim. Sadece o araç sahibine had bildirmek için bunu yaptım. Benim mesaim bitti” demesiyle yolda bırakıldı. Yolcular, polisi aramalarına rağmen ekipler olay yerine gelmedi. Servis şoförü, yağmur altında kalan yolcuları terk ederek oradan uzaklaştı.

“DÜZENLEME DE ŞART CAYDIRICI CEZALARDA”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan yolcular halk otobüsleri ile yaşadıkları sorunlarla ilgili şikayetlerini dile getirdi. Özellikle 65 yaş üstü ve engelli bireylere karşı sert davranıldığını söyleyen yolcular yetkililerden caydırıcı cezaların hayata geçirilmesini istedi. Ömer Talaş isimli bir vatandaş, “Bölge hastanesinden merkeze gitmek için araca bindim, araç zaten duraktan dolmadan çıkmıyor bu nedenle yolda ki yolcularda zorluk yaşıyor, mecbur bir yerlere yetişmek için araç bekleyen insanlar oluyor, tıka basa dolsa da araçlar mecbur kullanıyor. Bu durumu hadi bir tarafa bırakalım yıllardır böyle bu durum, değişmez ama bunun yanında kart kullanan insanlara direk olarak bir hakaret var. Şoför bugün yolculara lanet gelsin diyor, ben paramı vermişim o bu hizmeti yapıyor parasını alıyor, yapmayacaksa bırakacak, gelip yolcuya lanet okumayacak, bu tamamen ahmaklık, bu tür şoförlere gereken yaptırımlar yapılmalı, özellikle bu tür araçlara kamera ile birlikte bir de ses kayıt cihazı bırakılacak. Hakaret esnasında gerekli cezalar yazılacak. Bu mesleği yapmak istemiyorsan veya zarar ediyorsan bırakırsın kimse zarar edeceği bir mesleği devam ettirmez. Demek ki bu işte kazanıyorlar ki devam ediyorlar, ben bir işi zararına yaparsam bırakırım, bunlarda burada ekmek kazanıyor, kar ediyor ki yapıyor. Günde 20 veya 40 yaşlıyı aracına alıyor ama koyun gibi milleti araca istifleyerek parsını alınca bir şey demiyorlar. Ama onların suçu yok Van’ın sahibi yok, Van’da bu sorunu çözebilecek dinamiğe sahip yetkili yok, bugün yolcuya lanet ediliyor ama aslında bu lanet onlara ve ses çıkarmayan kurum ve kuruluşlara edilmeli” dedi.

Gazetemiz tarafından Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ile yapılan görüşmede ücretsiz kartlar için her ay ödeme yapıldığı belirtilirken hiçbir araç kullanıcısının mağdur edilmedi belirtildi.