Van’ın en önemli sorunlarının başında gelen trafik ve ulaşım sorunun içinde yer alan ulaşım zammı ve son zamanların trend olayı Martı TAG’i ele aldık. Geçtiğimiz günlerde yapılacak denilen ulaşım zammı bugün başlıyor, Martı TAG için ise yapılan yorum: Yasal değil!

Van’da geçtiğimiz günlerde UKOME kararıyla ulaşıma yapılan yüzde 25 zam oranı başladı. Şehir içi ulaşım ücreti 13 liradan 17 lira, öğrenci, 10 liradan 12 lira 50 kuruşa, kampüs bölgesine ise tam ücret 20 öğrenci 15 lira olarak güncellendi. Geçtiğimiz ay enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birçok kalemde ÖTV artışına gidilmişti. Bu kapsamda; alkol, sigara, akaryakıt ve daha birçok kaleme ÖTV zammı yapılırken bu zamların ardından birçok ilde ulaşıma zam yapıldı. Son yapılan Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan kararla, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve diğer maliyetlerin yükselmesi nedeniyle toplu taşıma ücretlerine ortalama yüzde 25 oranında zam yapıldı. Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, zam kararının bugünden itibaren yolculara yansıtacağını söyledi Tuğrul ayrıca yasal olmayan Martı Tag (Scooter) ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Gazetemize konuşan Tuğrul, Martı Tag’in “yasal” olmadığını söyledi.

Son Dakika! Çaldıran'da Öğrenci Servisi Şarampole Devrildi Son Dakika! Çaldıran'da Öğrenci Servisi Şarampole Devrildi

“MERKEZ 17, KAMPÜS 20 TL OLDU

Alınan zam kararı ile ilgili Yeni Doğu Gazetesi’ne konuşan Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, “UKOME kurulu tarafından alınan kararla, şehir içi ulaşım ücretlerine zam yapıldı. Bu süreç, evrak hazırlıkları ve imzaların tamamlanması gibi nedenlerle biraz zaman aldı. 25-26 kurumun imzasının tamamlanmasının ardından, zamlı tarife Pazartesi (bugün) öğleden sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu tarihten itibaren tam bilet ücreti 20 lira, kampüs biletleri 20 lira ve öğrenci biletleri 15 lira olacak. Minibüslerle yapılan yolculuklarda da yeni fiyatlar geçerli olacak.” Dedi.

ŞOFÖRLER ZAMMI YETERSİZ BULDU

Ulaşımı sağlayan araçların gelir ve giderlerini açıklayan Tuğrul alınan zam kararının giderleri karşılamadığını belirtti. Tuğrul şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde şoförlerle yapılan görüşmelerde, zam oranlarının onları tatmin etmediği belirtildi. Şoförler, akaryakıta ve diğer giderlere gelen zamların yaşamlarını zorlaştırdığını ifade etti. Yedek parça alımında yaşanan zorluklar ve araç bakımlarında meydana gelen gecikmeler, maliyetleri artırıyor ve araçların bakımını zorlaştırıyor. Bu nedenle, uygulanan zammın şoförler için yeterli olmadığını ve mali yükün arttığını belirttiler.”

BELEDİYE ARAÇLARINA ZAM YAPILMADI

Van Büyükşehir Belediyesine bağlı Mor yolcu otobüslerine hizmet amaçlı zam yapılmadığını aktaran Tuğrul, bir süreliğine otobüslerin zam uygulanmadan yolcu taşıyacağını söyledi. Tuğrul, “Mor otobüsler ve diğer belediye araçları, zammı kendilerine uygulamaktan kaçınacaklarını duyurdu. Belediyenin bu araçları, belirli bir süre zam yapmadan hizmet vermeye devam edecek. Bu durum, esnafı mağdur etmemek adına alınan bir önlem olarak değerlendiriliyor. Belediyenin araçlarına zam yapmadan devam edeceği süreç, esnaf ve halk arasında denge sağlamayı amaçlıyor.” İfadelerini kullandı.

Akaryakıt gibi kalemlere zam uygulanması halinde ulaşım ücretlerinde tekrar yeni düzenlemelerin yapılabileceğini ifade eden Tuğrul zam meselesiyle ilgili son olarak şunları söyledi: “UKOME tarafından yapılan düzenlemeyle, şehir içi ulaşım ücretlerine yüzde 25 oranında bir zam yapıldı. Belediyenin araçları, belirli bir süre zamsız hizmet verecek. Bu süre zarfında, zamların etkileri ve halkın tepkisi değerlendirilecek ve gerekirse ek düzenlemeler yapılabilecek.

TUĞRUL: YASAL DEĞİL

Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Van’da Martı TAG kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Yasal olmayan yollarla elde edilen gelirler ile gündem olurken Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem’in vergi paylaşımı tepkilere neden oldu. Martı TAG'ın paylaşımlı yolculukların vergilendirildiğini açıklamasının ardından, Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Martı TAG'ın hala yasal olmadığını belirtti.

Martı kurucusu Oğuz Alper Öktem, paylaşımlı yolculuğun önünün açıldığı iddiasıyla sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, “Mücadelemiz sonuç verdi. Maliye Bakanlığı’ndan müjdeli haber geldi. Paylaşımlı yolculuk resmi olarak vergilendirildi. Devletimiz 200 bin ocağı söndürmez demiştik. Önümüz açıldı. Hayırlı olsun” dedi. Paylaşım sonrası Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul da şöyle konuştu: “Sürekli kamuoyunu yanıltarak aynı algıyı yapmaya çalışıyorlar. Martı TAG hala yasal değil.” Emin Tuğrul, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın Martı TAG’a açtığı dava sonucunda platforma erişim engeli getirildiğini, ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) mahkemenin gerekçeli kararını beklediğini ifade etti. Tuğrul, “Paylaşımlı yolculuğun vergilendirilmesi, Martı TAG’ın yasal olduğunu göstermez. Vergi ödemek, yasal olmak anlamına gelmez.” Dedi.

GEREKÇELİ KARAR BEKLENİYOR

Adli tatil nedeniyle mahkemelerde işlem yapılamadığını belirten Tuğrul, önümüzdeki hafta mahkemeden gerekçeli kararın çıkmasını umduklarını söyledi. “Gerekçeli karar çıktığında Martı TAG’a erişim engeli getirilecektir” diyen Tuğrul, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu’nun konuyu takip ettiğini belirtti. Tuğrul son olarak şunları kaydetti: “Vergi ödemek, bir işin yasal olduğu anlamına gelmez. Bir vatandaş vergi dairesine giderek vergi ödeyebilir, ancak bu işin yasal olup olmadığını emniyet ve mahkemeler belirler. Adalete güvenimiz tam. Önceki kararlarda olduğu gibi bu sefer de haklılığımız mahkemede ispatlanacak.”

Muhabir: Güneş Karabulut