Van’da geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında yol ücretlerine getirilen zam kararı kısa mesafeyi etkilemedi. Kent merkezinde 17 TL olan ulaşım ücreti Kampüs güzergahı için 20 TL olarak güncellendi. Zam kararı sonrası duruma tepki gösteren vatandaşlar kısa mesafe uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Van’da Şehir içi ulaşım ücreti 13 liradan 17 lira, öğrenci 10 liradan 12 lira 50 kuruşa, kampüs bölgesine ise tam ücret 20, öğrenci ulaşım ücreti ise 15 lira olarak güncellendi. Geçtiğimiz ay enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birçok kalemde ÖTV artışına gidilmişti. Bu kapsamda; alkol, sigara, akaryakıt ve daha birçok kaleme ÖTV zammı yapılırken bu zamların ardından birçok ilde ulaşıma zam yapıldı. Son yapılan Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan kararla, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve diğer maliyetlerin yükselmesi nedeniyle toplu taşıma ücretlerine ortalama yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bir aydır uygulanan zam kararı sonrası vatandaşlar kısa mesafe uygulaması getirilmesini talep etti. Şehir için ve Kampüs gibi alanlarda kısa mesafe uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar kısa mesafe için 17 lira alınmasının doğru bir uygulama olmadığını söyledi.

“KISA MESAFE ŞART”

Konuyla ilgili şikayetini dile getiren Ali Arslan isimli bir vatandaş, Geçtiğimiz aylarda alınan UKOME kararıyla yüzde 25 oranında bir zam uygulandı. Şehir içi 17 TL, Kampüs 20 TL oldu. Kültürden İpekyolu Belediyesine kadar araçla gitmek istersen yine 17 TL ödüyorsun, bu yanlış bir uygulama Büyükşehirlerde böyle bir şey yok, kısa mesafe uygulaması hayata geçirilmesi gerekiyor. Yetkililere buradan çağrıda bulunuyoruz, zam iyi yapılması gerekiyor amenna ama kısa mesafe uygulamasının da hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

ZAM’A VAR, UYGULAMAYA YOK!

Zam kararı sonrası kısa mesafe uygulamasının da bir an önce uygulanması gerektiğini söyleyen Nazlı Taş isimli vatandaş, “Yol ücretlerine yapılan zammı çok buluyorum, şehir içi 17 lira olması yanlış ki duyduğum kadarıyla zam teklifi yüzde 45’miş, yüzde 25 uygulanmış, son zamanlarda haberlerden de takip ediyoruz, akaryakıta öyle bir zam gelmemiş, araç kullanıcıları sanayi ücretinin binde binini de yolculardan mı çıkaracak. Gelin görün ki tamam zam uygulandı, Van bir büyük şehir, farklı illerde de yaşadık, ulaşımda kısa mesafe uygulaması dedikleri bir uygulama var yani maraştan cumhuriyet caddesine çıkmak 17 TL olmamalı, o mesafede aynı ücreti neden ödeyelim, bu bir akıl tutulması, bu soruna bir an önce müdahale edilmemeli ve bu uygulama Van’da hayata geçirilmeli” diye konuştu.

Listede Van’da var, Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak" iddiası Listede Van’da var, Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak" iddiası

DENETİMDE ŞART, UYGULAMA’DA

Şükran Özarvas, “İş yerim çok uzak değil evime kısa mesafede ama ben bazen çok yorgun yâda geç kaldığım zamanlarda toplu taşıma araçlarını tercih ediyorum. Araca bindiğimde ücretin yarısı alınması gerekirken aksine tam ücret alınıyor. Söylediğimizde ses çıkarmıyorlar. Bu çok kötü bir durum böyle olmaması gerekiyor. Bazen araçlar dolu oluyor. Ayakta kalmak zorunda kalıyoruz. Hiçbir kurala uyulmuyor maalesef. Ayakta gitmenin haricinde minibüsler hınca hınç dolduruyor. Resmen sanki insanları istifliyorlar. Yaşlılar yâda hamile kadınlar bazen ayakta yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar. Kesinlikle denetim şart. Sırf klimalar açılmasın diye kapıları açık bırakıyorlar. Yazık günahtır. Buradan belediye yetkililerine seslenmek istiyorum. Lütfen bu konuda daha dikkatli olsunlar” şeklinde konuştu.

Muhabir: Yeşim Aşan