Ulusal Vergi ve Muhasebe Araştırmaları Derneği’nin (UVEM-DER) Vanlı müşavirler arasında yaptığı vergi anketinde çıkan sonuca göre adil bir sistem yok.

Ulusal Vergi ve Muhasebe Araştırmaları Derneği’nin (UVEM-DER) 10 ilde yaptığı ankete katılan 300 mali müşavirden 265'i “Ülkemizde adil bir vergi düzeni olduğuna inanıyor musunuz” sorusuna “Hayır, adil bir vergi sistemi yok” yanıtını verdi.

Vanlılar Dikkat: Şemsiyesiz çıkmayın! Vanlılar Dikkat: Şemsiyesiz çıkmayın!

UVEM-DER, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Van, Samsun, Antalya, Muğla ve Malatya illerinden toplam 300 mali müşavirin katılımıyla anket düzenledi. Katılımcılara yöneltilen "Ülkemizde adil bir vergi düzeni olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna 265 mali müşavir "Hayır, adil bir vergi sistemi yok" yanıtını verdi. Diğer yanıtlar ise şu şekilde oldu: 15 mali müşavir "Evet, sistemin adil olduğuna inanıyorum," 8 mali müşavir "Net görüşüm yok," ve 12 mali müşavir "Hiçbir zaman adil olmadı" şeklinde görüş bildirdi.

UVEM-DER Genel Başkanı Faruk Güçlü, "Osmanlı'dan günümüze 600'ü aşan vergi türü uygulanmış ancak adil bir vergi düzeni kurulamadığı gibi pek çok iç isyana neden olan uygulamalar olmuştur. Cumhuriyet’in ilk yıllarında aşar vergisi çok tartışılmış ve kaldırılmıştır. Cumhuriyet döneminde en adil olmayan dönem, son beş yıllık uygulamalardır. Gelir İdaresi ile mükellef arasında köprü konumunda olan mali müşavirler, vergilerin adil olmadığını ifade etmiştir. Mükellefi boş beyanname vermeye zorlayıp ondan da damga vergisi almak, hukukun temel kurallarına ve vergi tekniğine aykırıdır” dedi.

Muhabir: Kamuran Demir