Van Haber

Van’da yaz Kur’an kursu kapanış programı yapıldı

Van İl Müftülüğü ve merkez ilçelerin katılımı ile geleneksel hale gelen "Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programı" gerçekleştirildi.

Van İl Müftülüğü ve merkez ilçelerin katılımı ile geleneksel hale gelen "Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programı" gerçekleştirildi. Van İl Müftülüğü ve merkez ilçe müftülükleri tarafından öğrencilere yönelik 2024 yılı Yaz Kur’an Kursu kapanış programı düzenlendi.

Van Merkez ilçelerdeki Yaz Kur’an Kurslarında eğitim gören öğrenciler ve öğreticileri Van Edremit Uygulamaya Otelinde düzenlenen Yaz kursları kapanış programında bir araya geldiler.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programa Van Valisi Ozan Balcı, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Vali Yardımcısı Murat Yayabaşı, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, İl Müftü Yardımcısı Melike Seyitoğlu Özkan, Merkez İlçe Müftüleri, kurum personeli, din görevlileri, öğrenciler ve veliler katıldı. Programda konuşan Van Valisi Balcı, “Kur’an kursu kapanışına ilişkin bu güzel törende beraber olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Başta il müftümüz olmak üzere ilçe müftülerimize, onların çok kıymetli ekip arkadaşları olan imamlarımıza, müezzinlerimize, vaizlerimize, velilerimize, Kur’an kursu hocalarına ve onlara destek veren idari ve teknik personele canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu kurslara katılan, başarılı olan bütün öğrencilerimizi, çocuklarımızı gözlerinden öpüyorum. Nice nice güzel başarılara imza atmalarını Allah’tan diliyorum” dedi.

VAN’DA GÜZEL İŞLER YAPILIYOR

Van’da yapılan çalışmalarla ilgili konuşan Balcı, “Camilerimize kütüphane kuruldu, ayrıca camilerimizdeki şadırvanlar ve abdesthaneler yapıldı, bayağı bir tamir edildi. Estağfurullah, sonuçta devletimizin milletimizin imkanlarıyla biz sadece işlere sebebiyet veren insanlarız. Yapıldı, yapılmaya devam ediyor; ama ben şunu gördüm ki, Diyanet teşkilatındaki arkadaşlarımız da canla başla çalışıyorlar. Onların hepsini yürekten, canı gönülden kutluyorum. Destekimiz her zaman onlarla birlikte olacak. Aslında bu yapılan iş, insana yapılan yatırımlardır. Çocuklara ilişkin Van’da birçok güzel iş yapılıyor. Bunu ifade edeyim: sadece 4 milyona yakın kitap okul kütüphanelerine alındı, 13 tane yüzme havuzu yapıldı, 26 tane spor salonu kuruldu ve 118 tane sadece anaokulu açıldı. Çocuklar için, mesela biri 4-6 yaş Kur’an anaokulu olarak güzel bir anaokulu oldu. Biz çocuklarımızı seviyoruz; onlara emek veren herkesten Allah razı olsun. Güzel işler yapılıyor ve yapımları devam etmekte. Teşkilatındaki arkadaşlarımızı yakından gördüğüm için, aşkla, şerefle gece gündüz demeden, yağmur çamur demeden canla başla memleketimizin imarına, eğitimine katkı sağlıyorlar. Halkımızın aydınlatılmasını, temel dini bilgilerin öğretilmesini sağlıyorlar. Hepsine müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum. Allah razı olsun, eksikliklerini vermesin Destek her zaman onlarla olacak. Onları da seviyorum. Tekrar bu yıl Kur’an kursuna katılan çocuklara kocaman bir alkış istirham ediyorum. Hepsini yürekten kutluyorum. Emeği geçen bütün din görevlileri arkadaşlarımıza, başta imamlarımız, müezzinlerimiz, vaizlerimiz, Kur’an kursu hocalarımız, destekleyen idari ve teknik personele ve onları destekleyen annelere, babalara, velilere de yürekten teşekkür ediyorum. Hep böyle güzel günlerde buluşmak dileğiyle hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

“SOKAKLARIMIZIN KUR’AN’IN AHLAKINA İHTİYACI VAR”

İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık ise, “Ailelerimizin Kur’an’ın anlayışına ve ahlakına ihtiyacı var. Çünkü Kur’an’a göre aile, merhamet, muhabbet ve sükunet üzerine inşa edilir. Sokaklarımızın Kur’an’ın ahlakına ihtiyacı var; eğer Kur’an hakim olursa bir topluma, bir anlayışa, o zaman edep ve haya sokakları dahi gezer ve toplum haya ile hayat bulur. Aynı şekilde, insanlık olarak Kur’an’ın adalet anlayışına ihtiyacımız var; çünkü Kur’an’ın adalet anlayışı mutlaktır, size göre bize göre olmaz, heva ve heveslere göre olmaz, menfaate göre olmaz. Kur’an’ın emri açıktır: “Aleyhinize bile olsa adaletten sapmayın” diye. Aynı şekilde, Kur’an’ın hakimiyet anlayışına ihtiyacımız var; Kur’an-ı Kerim’in hakim olması halinde merhamet olur, adalet olur, şefkat olur, sosyal mizan olur. Ama eğer tıpkı bugün olduğu gibi Kur’an’ın dışındaki anlayış hakim olursa dünyaya, o zaman fitne olur, fesat olur, zulüm olur, kaos olur, olur da olur… Savaş ahlakına dahi Kur’an-ı Kerim’in sözü vardır; savaşmayan unsurları öldüremezsiniz, kadınları, çocukları, savaşmayan alimleri, hocaları, din görevlilerini öldüremezsiniz. Medeniyetleri tahrip edemezsiniz. Kur’an bunu emretmektedir. Kur’an’ın çevreye bile sözü vardır; Kur’an ister ki bütün dünya mamur olsun, her taraf tertemiz olsun, pırıl pırıl olsun, insana yakışır olsun. Çünkü Allah insana değer vermiş, değer verilen insanı misafir olarak konakladığı dünyanın da ona göre tanzim edilmesini ister. Dolayısıyla, Kur’an-ı Kerim’in ahlakının ve anlayışının, özellikle ümmet üzerinden dünyaya yansıyacak olması, hakikaten asrısaadeti tekrar ihya etmemize vesile olabilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.