Van Haber

Van’da yıllar önce heyecan uyandıran proje hikaye mi oldu?

Edremit Belediyesi tarafından projesi açıklanan ve atıl durumda bulunan "Rafet Ünal" isimli feribotun "Yüzen Otel"e dönüştürülmesi için başlayan çalışmalar hikaye oldu. Yeni Doğu Gazetesi olarak projenin akıbetini araştırdık. İşte yüzen Otel’de son durum...

Edremit Belediyesi tarafından projesi açıklanan ve atıl durumda bulunan "Rafet Ünal" isimli feribotun "Yüzen Otel"e dönüştürülmesi için başlayan çalışmalar hikaye oldu. Yeni Doğu Gazetesi olarak projenin akıbetini araştırdık. İşte yüzen Otel’de son durum...

 

Van Gölü kıyısında bulunan Edremit ilçesinde, kente gelen turistlere farklı bir tatil deneyimi yaşatmak amacıyla belediye tarafından "Yüzen Otel"e dönüştürülmesi planlanan atıl durumdaki feribotun akıbetinin ne olduğu merak ediliyor. 2022 yılında çalışmalarına başlanan ve 2023 yılında ihaleye de çıkan Yüzen Otel Projesi bir türlü hayata geçmedi. Yeni Doğu Gazetesi olarak görüştüğümüz eski Belediye Başkanı İsmail Say, işin belediye de olduğunu ifade ederken, gazete olarak ulaştığımız bilgilere göre Say döneminde ihale ile bir şirkete Yap-İşlet-Devret Modeli’yle verilen projenin akıbeti henüz belli olmadı. Belediyenin projeyi hayata geçirip geçirmeyeceği merak konusu olurken olası bir iptal durumunda projenin ortağı olan DAKA’nın daha önce sağladığı kaynağı geri tahsil etme hakkı doğmuş olacak. Peki, neydi bu Yüzen Otel Projesi? Turistlerin konaklama sürelerini uzatmak ve farklı bir destinasyon oluşturmak amacıyla Edremit Belediyesi tarafından hazırlanan proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylanmıştı. DAKA’nın desteklediği proje kapsamında, kullanılmayan bin 680 ton ağırlığında, 82 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğindeki feribotun, 9'u suit 30 oda, balo ve toplantı salonu, restoran, kafeterya, mescit ve konferans salonu bulunan otele dönüştürülmesi planlanmıştı.

 

HEYECANLANDIRAN PROJE: YÜZEN OTEL

 

Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden bir tanesi olan ve bin yılarca önce Urartu gibi büyük bir medeniyete başkentlik yapan Van şehri; yılda 600 bini İranlı olmak üzere yaklaşık 1 milyon turisti ağırlıyor. İç turizmde de önemli bir destinasyon olan Van; denizi, kaleleri, adaları, şelaleleri, tarihi ve turistik birçok alanıyla çekim merkezi. Turizm altyapısıyla istenilen seviyede olan şehir ortalama 15 bin konaklama yatak sayısı oldukça düşük. Tam da bu noktada Edremit Belediyesi tarafından 2021 yılında bir otel projesi hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandı. Ancak bu otel diğerlerinden çok daha farklı olacaktı. Bu otel Türkiye’nin en büyük gölü olan ve kapalı havza denizi unvanı olan Van Gölü’nde “Yüzen Otel” olacaktı. Çalışmalar başlanan hatta otel olacak olan feribotta da çalışmaların yarısı tamamlanmasına rağmen otel projesi 3 yılın ardından rafa kalktı.

 

RAFET ÜNAL FERİBOTU KULLANILDI

 

Edremit Belediyesi, yıllarca Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapan ancak yeni feribotların devreye alınmasıyla atıl durumda kalan "Rafet Ünal" isimli feribotun "yüzen otel"e dönüştürülmesi için 2021 yılında proje hazırladı. 2021’de başlayan çalışmaların yüzde 50'si 2022 yılında tamamlayan belediye, "yüzen otel" için Edremit kıyı kesiminde de iskele inşa etmek üzere hazırlıklar yaptı. Van’da son zamanlarda binlerce İranlının yanı sıra birçok ülkeden turistin ilgi gösterdiği Van'da, "yüzen otel" projesiyle misafirlere eşsiz manzarada tatil yapma imkanı sunularak turizmdeki canlılığın artırılması hedefleniyordu.

 

HEDEF YIL SONUNDA BİTİRMEKTİ

 

Dönemin Edremit Belediye Başkanı İsmail Say proje ile ilgili yaptığı açıklamalarda projeyle kentin turizm potansiyeline dikkati çekmek istediklerini söylemişti. Projenin kentin turizmine ivme kazandıracağını anlatan Say şu ifadeleri kullanmıştı: “Çok büyük bir yapı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteklediği en iyi projelerden biri oldu. Projeyi DAKA ile beraber yürütüyoruz. Çalışmalarda artık tefrişat kısmına geldik. Geminin çekileceği liman için de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı üzerinden girişimde bulunduk. Ciddi desteklerle bu kısım da yatırım programına alındı. Yakın süreçte yanaşma iskelesi için çalışma yürütülecek."

 

5 BİN METREKARE KAPALI ALAN

 

Projenin detayları hakkında da o dönem konuşan Say, “Feribot 4 katlı ve 82 metre uzunluğunda yaklaşık 15 metre genişliğinde. Güvertesi ve bodrum katları var. Onlarca ayrıntısı olan bir yapı. Kapalı alanı 5 bin metrekareyi aşıyor. Feribotu eski yapısından tamamen ayrıştırdık. Kaba inşaatı bitti. İşin teknik kısmı, döşenmesi, odalarının dizayn edilmesi gibi ayrıntılar kaldı. Bu işlere ihale yönetimiyle önümüzdeki günlerde başlıyoruz. Yani projenin yüzde 50'si bitti. Hedefimiz sene sonuna kadar tamamen bitirmek. Proje kente yeni bir soluk getirecek. Bu heyecanla yaptık ve faaliyete geçtikten sonra önemli bir destinasyon noktası haline gelecek. Van'a gelen tüm turistlerin uğrak noktası olacak. Van Gölü turizmine ivme kazandıracak.” Demişti.

 

ÇEVRE DOSTU YÜZEN OTEL

 

Projenin orta kurumu olan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da proje ile yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulan turizm alternatiflerinin artırılacağını, Van Gölü havzasının cazibe merkezi haline getirileceğini söylemişti. Güray o döne şunları ifade etmişti:

 

“Kentte yeterli istihdam alanı oluşmadığı için turizm eğitimi alan gençler, göç etmek zorunda kalıyor. Nitelikli çalışan göçünü önleyebilmek, mezunların istihdamına katkı sunmak ve eğitimi devam eden öğrenciler için uygulama ve pratik alanları oluşturarak gelir elde etmelerine olanak tanımak, projemizin sunacağı diğer katkılar arasında yer alıyor. Proje ile sürdürülebilir turizmi destekleyen, çevre dostu bir uygulama oteli oluşturuluyor. Proje kentin ülke genelinde ve uluslararası platformlarda tanıtımına vesile olacak. Limanda demirleyecek gemi çevreye hiçbir atık bırakmayacak. Sıvı atıklar sızdırmaz depoya alınacak vidanjör ile toplanacak. Sıfır atık sistemi kurulacak otelde atıklar ayrıştırılacak. Ambalaj atıkları geri dönüşüme, organik atıklar kompost makinesine gönderilecek.”

 

“ÇEVRECİ” BULUNMADIĞI İÇİN İPTAL EDİLDİ

 

Yeni Doğu Gazetesi olarak çalışmalarının üzerinden 3 yıl geçen Yüzen Otel Projesi’nin akıbetini sizler için araştırdık. Gazete olarak eski Başkan İsmail Say’a oteli sorduk. Konuyla ilgili görüştüğümüz eski Belediye Başkanı İsmail Say, işin mevcut belediyede olduğunu söyleyerek topu, mevcut belediyeye attı. Yaptığımı görüşmeler ve ulaştığımız bilgilere göre; DAKA tarafından SOGEP Projesi kapsamında daha önce belediyeye kaynak aktarıldı. Daha sonra dönemin belediyesi tarafından ihaleye çıkılan proje bir şirkete Yap-İşlet Devret Modeli ile devredildi. 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte göreve gelen DEM Parti Belediyesi ile proje süreci devam ediyor. Belediyenin projeyi hayata geçirip geçirmeyeceği merak konusu olurken olası bir iptal durumunda DAKA’nın daha önce sağladığı kaynağı geri tahsil etme hakkı doğmuş olacak.

 

YAPILAN İHALENİN DETAYLARI

 

Belediye tarafından 22 Haziran 2023 tarihinde proje için yapılan İhalenin detayları ve açıklaması; “Refet Ünal Yüzen Otel Projesi’nin Yapım, Onarım ve Tefrişat Karşılığı Uzun Süreli Kiralama İşi’ olup; işin yapım süresi 450 gün, 25 yıl (300 ay) süre ile kiralama işinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 35/a Maddesi Kapsamında Kapalı Teklif Usulü ile ihale edilmesi işi. Toplam 4 bin 500 metrekareden az olmamak üzere; en az 80 adet otel odası, en az 800 metrekare restoran ve kafe, en az 140 metrekare hamam ve havuz, lobi karşılama alanları, ortak kullanım alanları, insan ve yük asansörleri, mutfak, çamaşırhane, elektrik ve mekanik odalar, personel yatakhanesi, müdüriyet ve yönetim odalarından oluşacak olup iç mekan ve planlamalar lüks otel statüsünde veya 5 yıldızlı otel muadilinde olacaktır. İhalenin bedeli 30 milyon TL+ KDV’dir. İstekliler, muhammen bedelin %3’ü olan 900 bin TL geçici teminatı, Türkiye Halk Bankası belediyemiz hesabına veya belediyemiz veznesine nakden yatırabileceği gibi limit dahili Banka teminat mektubu olarak da Destek Hizmetleri Müdürlüğüne verebilir. İhale, 04.07.2023 Salı günü saat.15:00’te Edremit Belediyesi Meclis Salonunda yapılacaktır. İhale şartnamesi, Destek Hizmetleri Müdürlüğünde mesai saatleri içerisinde ücretsiz olarak görülebilir ve 10 bin TL karşılığında aynı adresten temin edilebilir.”