Van Haber

Van'daki öğretmen açığı Vizontele Film repliğini aratmıyor, Yatırım çok öğretmen yok

Van’da öğretmen eksiği 2000 yılında vizyona giren Vizontele film repliği aratmıyor. Van Valiliği koordinesinde eğitime sürekli yeni yatırımlar yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan atama kararı yapılan yatırımları da sekteye uğratıyor, sürekli kitap, okul, kütüphane gibi yatırımların konuşulduğu projeler bir de öğretmen olsa dedirtiyor.

Van’da öğretmen eksiği 2000 yılında vizyona giren Vizontele film repliği aratmıyor. Van Valiliği koordinesinde eğitime sürekli yeni yatırımlar yapılırken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan atama kararı yapılan yatırımları da sekteye uğratıyor, sürekli kitap, okul, kütüphane gibi yatırımların konuşulduğu projeler bir de öğretmen olsa dedirtiyor.


Van’a atandığı günden bu yana eğitime büyük ölçüde önem veren Van Valisi Ozan Balcı koordinesinde kaynak kitaplardan, eğitici romanlara kadar birçok anlamda ücretsiz kitap dağıtımı gerçekleştiriliyor. Lise, ortaokul ve ana okul projeleriyle eğitim alanlarının arttığı Van’da yılda 4 bin öğretmen ayrılırken yerine minimum bin 500 öğretmen ataması yapılıyor. Eğitime yapılan yatırımlar taktir toplarken, eksik atamaların yapıldığı Van’da eğitim camiası durumun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Konuyla ilgili Yeni Doğu Gazetesine konuşan Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, Van’da ciddi anlamda öğretmen açığının yaşanacağını söyledi.


“ÖĞRETMEN AÇIĞI BÜYÜYOR”


Van’da her yıl kademeli olarak öğretmen açığının arttığını söyleyen Mehmet Ali Uca, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 20 bin öğretmen ataması yapılacak. Bu atamaların kaç gün içerisinde gerçekleşeceği henüz belirlenmiş değil. Ancak, her yıl Haziran, Temmuz ve ağustos aylarında Van ilinden en az bin öğretmenin ayrıldığı ve yerine gelen öğretmenlerin sayısının bu açığı karşılamadığı görülüyor. Gelecek öğretmen sayısı yüzde 10'u bile bulmuyor ve bu durum her yıl öğretmen açığının artmasına sebep oluyor. Ağustos ayında gidecek öğretmenlerle birlikte Van'daki öğretmen açığı 4.000 civarında olacak. Yeni atanacak 1.500 öğretmen bu açığı kapatmaya yetmeyecek ve belki 2.000 civarında yeni öğretmen atanması gerekecek. Ancak bu da mevcut açığı kapatmak için yeterli olmayacak ve 2.000-2.500 hatta belki 3.000 öğretmen açığı oluşacak” dedi.


“TEDBİR ŞART”


Yaşanan sorunla ilgili biran önce tedbir alınması gerektiğini belirten Uca, “Bu durum, Van'daki eğitim seviyesi, eğitim imkanları açısından olumsuz bir durum yaratıyor. Eğitim ortamları ve süreçleri, öğretmenler ve eğitimcilerle yürüyen bir süreçtir. Bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Sözleşmeli öğretmenlerin üç yıl süreyle burada tutulması yeterli değil. Kalkınmada öncelikli yerlerde çalışan öğretmenlere ek teşvik getirilmesi, ek teşvik ödenmesi gerekiyor ki öğretmenleri burada daha uzun süre tutabilelim. Süresi dolan öğretmenler, ailelerinin ve akrabalarının yanına, kendi memleketlerine gitmek istiyorlar. Bu da en doğal haklarıdır. Ancak, kalkınmada öncelikli bölgeler için ek bir tedbir alınmazsa, ek teşvik ve ödeme hakkı getirilmezse bu öğretmen açığı devam edecek ve büyüyecektir” diye konuştu.


“TEŞVİK HAKKI VERİLMELİ”


Dezavantajlı bölgelerde öğretmenlere teşvik hakkı verilmesi gerektiğinin altını çizen Uca, “Kalkınmada öncelikli görevler sadece Doğu ve Güneydoğu’daki iller için değil, Karadeniz Bölgesi’nde de dezavantajlı bölgelerde çalışan öğretmenler için de geçerlidir. Ankara ilinde bile zor şartlarda çalışan öğretmenler var. Dezavantajlı bölgelerde çalışan öğretmenlere teşvik hakkı verilmelidir. 1980'li yıllarda böyle bir yasa vardı ve öğretmen arkadaşlarımız burada 7-15 yıl arasında görev yapıyorlardı. Demek ki isteyince olabiliyor. Zorla bu işi yaptıramayız, tamamen gönüllülük esasıyla olmalı” ifadelerine yer verdi.


“ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SORUNU ÇÖZMÜYOR”


Ücretli öğretmenlik sisteminin eğitim açığını çözmediğini anımsatan Uca, “Ücretli öğretmenlik de bu sorunu çözmüyor. Çocuklar her yıl farklı bir öğretmenle eğitim almak zorunda kalıyorlar ve bu da eğitim kalitesini düşürüyor. İzmir'in herhangi bir ilçesindeki çocuk, aynı öğretmenle başlayıp aynı öğretmenle bitiriyorsa, Van'daki çocuğun da bu hakkı olmalı. Millî Eğitim Bakanlığının bu konulara ciddi bir şekilde el atması gerekiyor. Sağlıkta elde edilen başarılar kadar eğitimde de ilerleme kaydedilmeli. Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili taleplerimiz var ve bu kanunun öğretmenlerin faydasına olacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Öğretmen arkadaşlarımızın faydasına olacak maddelerin eklenmesi gerektiğini defalarca kez ifade ettik” ifadelerini kullandı.


“UZMAN ÖĞRETMENLİK VE BAŞÖĞRETMENLİK HAKKI VERİLMELİ”


Uca, “Şu an çalışmalar devam ediyor ve öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadele ediyoruz. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik hakkı verilmesi için de mücadele ediyoruz. Uzman öğretmenlik süresinin 5 yıla indirilmesi ve başvurularla ilgili taleplerimiz var. Eğitim camiasını güçlü kılmak için yeni getirilecek akademi sistemiyle ilgili de ciddi soru işaretleri var. Bu sistemin adil bir şekilde işlemesi için objektif ve nesnel değerlendirmeler yapılması gerekiyor. Adil bir akademi sistemi, eğitim sistemimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.