Filistinlilere soykırım uygulayan İsrail’i korumakla görevli ABD’nin en büyük gemilerinden USS Wasp (LHD 1) gemisi tepkilere rağmen İzmir Limanı’na ulaştı. Ülkenin dört bir yanından siyasiler, STK’lar ve vatandaşlar duruma tepki gösterirken bir tepki de Van Filistin’e Destek Platformu’ndan geldi.

Filistinlilere soykırım uygulayan İsrail’i korumakla görevli ABD’nin en büyük gemilerinden USS Wasp (LHD 1) gemisi tepkilere rağmen İzmir Limanı’na ulaştı. ABD asker ve geminin ülkeyi biran önce terk etmesi gerektiğini belirten ve yetkililere acil çağrıda bulunan Van Filistin’e Destek Platformu yetkilileri duruma tepki gösterdi.

 

Van Filistin’e Destek Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Eli kanlı, darbeci, Müslüman düşmanı katil Sisi’yi ülkemizde istemiyoruz. 2012 yılında seçimle yönetime gelen Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanı Şehid Muhammed Mursi, ABD işbirlikçisi Mısır askerî cuntası başında bulunan General Abdülfettah es-Sisi tarafından 2013 yılında yapılan darbe ile görevden alınmış ve sadece ülke yönetimi değil, barışçıl gösteriler yapan binlerce insan da katledilmiştir. Darbenin ilk günlerinden itibaren Sisi, Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler üyelerini hedef almış, darbenin karşısında duran binlerce sivili sokaklarda öldürmüş, tutuklamış ve işkenceye maruz bırakmıştır. 14 Ağustos 2013’te yaşanan “Rabia Katliamı”, yakın dönemin en büyük katliamlarından biri olarak tarihe geçmiştir.

 

Mısır hapishanelerinde halen 60 binin üzerinde siyasi tutuklu bulunmaktadır. Bu kişiler, yargılama süreçlerinde birçok haktan mahrum bırakılmakta, askeri mahkemelerde yargılanmakta ve tedaviye ulaşmaları engellenmektedir. Şehid Muhammed Mursi, 2019 yılında tedavisinin engellenmesi sonucu mahkeme salonunda hayatını kaybetmiştir. Hapishanelerde dayak, elektro şok ve cinsel şiddet gibi işkencenin sistematik olarak uygulandığı bilinmektedir. Mısır İnsan Hakları Cephesi’ne (EFHR) göre, 2014-2023 yılları arasında 4.000’in üzerinde idam kararı alınmış ve bunlardan yaklaşık 500’ü infaz edilmiştir.

 

Sisi'nin 2013 yılında iktidara gelmesiyle Gazze’de büyük bir abluka yaşanmıştır. Sisi yönetimi, İsrail ile güvenlik ve istihbarat alanlarında işbirliğini genişletmiş ve Kahire ile Tel-Aviv arasındaki ilişkiler Gazze’yi açık hava hapishanesine dönüştürmüştür. Sisi, güvenlik gerekçesiyle Gazze sınırında bir tampon bölge oluşturarak Refah şehrini neredeyse tamamen boşaltmış ve yeraltı tünellerini sular altında bırakarak abluka şartlarını daha da sertleştirmiştir. Ayrıca, Mısır 2015 yılında Hamas’ı terör örgütü ilan etmiştir. Gazze’nin içindeki trajedinin önemli sorumlularından biri şüphesiz zalim Sisi yönetimidir.

 

Zalim Sisi'nin katlettiği binlerce insanın kanı ortada iken ve hakkında idam kararı verilen binlerce insan idam sırasını beklerken, Sisi’nin ülkemizde ağırlanması kabul edilemez. Zalimlerle el sıkışmak ve onların kanlı ellerini tutmak, ticari maslahatlar uğruna ilkelerden vazgeçmek kabul edilemez. Bu bağlamda şu soruları sormak gerekir:

Van’da Filistin İçin Destek Yürüyüşü Van’da Filistin İçin Destek Yürüyüşü

 

Nerede mazlum Gazze halkının maslahatı? Neden Gazze’nin kapıları özgürce açılmıyor, Gazze açlığa mahkum ediliyor? Mısır neden Gazze’nin çığlığını duymuyor? Direniş hareketi Hamas’a neden terörist muamelesi yapılıyor? İdam sırasına bekleyen İhvan-ı Müslim üyelerine ne olacak? 60 binin üzerindeki siyasi tutuklu Müslümanın âkibeti ne olacak? Sisi Orta Doğu’da Amerika’nın payandası olmaya ve İsrail’in çıkarlarına hizmet etmeye devam mı edecek?

İzmir Körfezi'ne demir atan Amerikan askeri gemilerini ülkemizde istemiyoruz! Katil İsrail’in işbirlikçisi olan Katil ABD’nin en büyük taarruz savaş gemilerinden USS Wasp’ın İzmir limanına demir atması ülkemiz açısından büyük bir ayıptır. USS Wasp, İsrail'e olası bir müdahaleye karşı Amerikan yönetiminin bölgeye gönderdiği iki Amerikan amfibik hücum gemisinden biridir. Filistin’de binlerce Müslümanı öldüren İsrail’i koruyan bu gemilerin ülkemizde kabul görmesi büyük bir kabahattir. Bu rezilliğe bir an evvel son verilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Muhabir: Kamuran Demir