Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, MEGDER (Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Destekleme Derneği) ve VANSIAD (Van Sanayici İş Adamları Derneği) ortaklığı ile yürütülen ve Van İŞGEM de yürütülen "Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor" projesi kapanış programı düzenlendi.
Van'da geçtiğimiz yıl başlatılan 'Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor Projesi' ile üniversite ve meslek lisesi mezunu 50 öğrenciye temel bilgisayar yönetimi, robotik kodlama ve yapay zekâ eğitimleri verildi. Proje kapsamında ayrıca Muş, Bitlis ve Hakkari'deki meslek liselerindeki öğretmenlere de verilen eğitim başarılı bir şekilde tamamlandı.
Van’da geçtiğimiz yıl Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Destekleme Derneği (MEGDER) ile Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD) tarafından hazırlanan "Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor Projesi"nin kapanış toplantısı düzenlendi. Gelecek adına başlatılan anlamlı proje ile 26 Kadın, 26 erkek olmak üzere 52 öğrenci robotik kodlama ile geleceğe hazır hale getirilirken, bu kapsamda TRB2 Bölgesinde öğretmenlere de kodlama eğitimi verilerek proje başarılı bir şekilde tamamlandı.
Van İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) düzenlenen tanıtım programında konuşan MEGDER Üyesi Mehtap Tanrıverdi, proje kapsamında 52 öğrenciye bilgisayar, yapay zeka ve robotik kodlama eğitimlerinin verildiğini söyleyerek bir yıl içinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirme yaptı.
Proje kapanış programında konuşan AK Parti Van Milletvekili Kayahan Türkmenoğlu, Van’ın geleceği adına yapılan projenin gelecek için önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkmenoğlu, “Sayın İl Müdürlerim, Değerli Konuklar, Bugün burada çok güzel bir çalışmanın ürününü, proje lansmanını birlikte gerçekleştirmek için bir aradayız. İnşallah şimdi anlatacak arkadaşları dinleyeceğiz. Bizim en çok hayal ettiğimiz ve arzu ettiğimiz, her şehirde olması gereken iki önemli unsur var: müteşebbis ve girişimci. Bu ikisi bizim için çok önemli bir kaynaktır. Eğer bir şehirde sürekli gelişim ruhunu ayakta tutabiliyorsanız, çok güzel ürünler ortaya çıkabilir. Her başarılı çalışmanın arkasında bir ruh, bir heyecan, bir amaç vardır” dedi.
“PLANINIZ 100 YIL İÇİNSE İNSAN YETİŞTİRİN”
Van’ın genç nüfusuna dikkat çeken Türkmenoğlu, “Van, hakikaten yoğun bir genç nüfusa sahip bir şehirdir. TÜİK’ten alınan verilere göre, Van’da her 100 kişiden 52’si 30 yaş altındadır. Sadece 14-24 yaş aralığında 280 bin gencimiz var. 65 yaş üstü nüfusumuz ise yüzde 4. Türkiye ortalamasına göre genç nüfusta ikinci sıradayız. Bu şehrin gençlerini birilerinin düşünmesi, bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Bu noktada en stratejik kurumlar, yerel dinamikler, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıdır. Van’daki bu kesimlerin gençlerimize önem vermesi, onlar için fikir üretmesi gerekiyor. Çoğu yerde dile getirdiğim, burada da tekrar etmek istediğim bir Çin atasözü var: “Eğer bir bölgenin bir yıllık planlamasını yapıyorsanız, pirinç ekin; çünkü bir yıl sonra pirinci alacak, katma değere dönüştüreceksiniz. Eğer planınız 10 yıl içinse ağaç dikin; o ağaç 10 yıl sonra büyür ve fayda sağlar. Ama planınız 100 yıl içinse insan yetiştirin.” İşte insan yetiştirmenin ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu burada bir kez daha görüyoruz. Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Mali İşbirliği Programı’nın yanı sıra yereldeki İş Geliştirme Merkezi ve diğer kuruluşlar bir araya gelerek bu sektöre katkı sağlıyorlar” diye konuştu.
“ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA”
Çalışmaların Van için çok büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Türkmenoğlu, “Burada, 26 kadın ve 26 erkek olmak üzere toplam 52 genç kardeşimizin geleceğin sektörlerine hazırlık aşamasında bir eğitim seferberliği başlatılmış. Bu çok önemli bir çalışma. Geçmişte istihdam kaynağımız ağırlıklı olarak tarım iken, belli bir dönemde sanayiye geçiş yaptık. Son 20 yılda ise teknoloji, bilişim ve yapay zeka gibi alanlarda önemli adımlar attık. Bugün Van’da hizmet sektöründe istihdam oranı yüzde 60’a ulaşmış durumda. Bu, dünyadaki sektörel değişimi ve istihdam kaynaklarında nasıl bir yol haritası izlememiz gerektiğini bize gösteriyor. Van’da sermaye gücü de önemli bir noktada. Bankalardaki mevduat tutarlarına bakıldığında, 81 il arasında beşinci ya da altıncı sıradayız. Ancak bu sermayeyi yatırıma, özel sektöre ve istihdama dönüştürecek projelere ihtiyaç var. Bunun için birçok bakanlık tarafından sağlanan hibe ve destek programları var. Bu destekleri bulup, doğru şekilde topluma sunmak girişimci ruhunun eseridir. İşte burada, İş Geliştirme Merkezi’nin rolü çok büyük. Kaynağı alıp, doğru şekilde topluma kazandırmak ayrı bir yetenek ve bilgelik gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
“VAN’DA İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI ÜRETEN GENÇLERİMİZ VAR
Son yıllarda teknoloji girişimleri doğrultusunda başarılı çalışmalara imza atıldığını anımsatan Türkmenoğlu, “Bugün bu projede emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Özellikle gençlerimizin ve girişimcilerimizin gelecekte önemli başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum. Van’da insansız hava araçları üreten gençlerimiz var. Onları bulup, motive etmeli, desteklemeli ve heyecanlarına ortak olmalıyız. Yine Van’da sirke üretip internet üzerinden satış yapan bir hanım kardeşimizden bahsedildi. Bu örnekler, şehrimizdeki girişimcilik ruhunun güzel göstergeleridir. İşte bu tür girişimlerin desteklenmesi, gelişen iş alanlarına katkı sağlanması çok önemli. Van tüketen değil, üreten ve yöneten bir toplum olmalıdır. Katma değer oluşturan projeler, şehrimizin kalkınmasında büyük rol oynayacaktır. Bu vesileyle, emeği geçen İş Geliştirme Merkezi yönetimine, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, İŞKUR’a, Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne ve tüm katkı sağlayan kurumlara teşekkür ediyorum. Gençlerimizle, girişimcilerimizle ve şehrimizin dinamikleriyle birlikte Van’ı hak ettiği noktaya taşıyacağımıza inanıyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, başarılarınızın devamını diliyorum. Rabbim yüzünüzü güldürsün, yolunuzu açık etsin. Çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
“VAN ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR”
Proje kapsamında Van’a geldiğini söyleyen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Melahat Güray, “İl Müdürlerim, Milletvekilim, değerli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, İşgem Yönetim Kurulu Başkanı, çok değerli konuklar, ben de hepinizi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına saygıyla selamlıyorum. Bu önemli projenin kapanış toplantısında burada olmaktan dolayı oldukça mutluyum. Bu benim Van’a ilk gelişim. Gerçekten büyülendim. İlk başta bir tereddüt etmiştim; “Karda, soğukta Van’da ne işim var?” diye düşündüm. Ancak karların altındaki Van Gölü’nü görünce gerçekten çok etkilendim. Çok güzel bir şehir. Çok fazla gezme fırsatım olmadı ama umuyorum, sonraki gelişlerimde böyle bir fırsatım olur. Biz bu önemli projeyi Türkiye-Avrupa Birliği mali işbirliği kapsamında destekledik. Biliyorsunuz, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki finansal işbirliği çok uzun yıllara dayanıyor. Burada desteklediğimiz önemli sektörlerden biri de istihdam, eğitim ve sosyal kalkınma. Aslında Van bu konuda oldukça deneyimli. Mahmut Bey de açılış konuşmasında bahsetti; gerçekten çok fazla Avrupa Birliği projesi yapan illerden biri. Bu anlamda, bu önemli deneyimi hâlâ bizim projemiz sayesinde devam ettiriyor olması oldukça memnun edici” dedi.
“VAN İLİNDE YAPTIĞIMIZ VE DESTEKLEDİĞİMİZ ÇOK SAYIDA PROJE VAR”
Van’da desteklenen yüzlerce proje olduğunu ve destekleme projelerinin devam edeceğini ifade eden Güray, “Bu proje, Avrupa Birliği açısından da oldukça önemli çünkü Avrupa Birliği gündeminde de biliyorsunuz, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, genç istihdamı gibi konular var. Biraz sonra Mehtap Hanım sanırım projenin çıktıları hakkında daha detaylı bilgi verecek. Onlara girmek istemiyorum. Ama özellikle eğitim konuları, yapay zeka alanında verilen eğitimler, eğitimden sonra öğrencilerin ve kursiyerlerin işverenlerle bir araya gelme fırsatını buldukları çeşitli aktiviteler ve bunların da yine Mantık Başkanımızın konuşmasında bahsettiği gibi devamına yönelik atılmış olan birtakım adımlar oldukça önemli. Van ilinde yaptığımız ve desteklediğimiz çok sayıda proje var. Hâlihazırda, mesela Büyükşehir Belediyesi ile dijital gençlik merkezlerinin açılmasına yönelik Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile bir projemiz devam ediyor. Yine özellikle sanayi alanında yeşil dönüşümle ilgili Van’daki başka aktörlerle yaptığımız çok sayıda çalışma ve proje var” diye konuştu.
“BİR İŞBİRLİĞİ ORTAMI VAN’DA VAR”
Sürdürülebilir projeler için çalışmalara aralıksız devam edeceklerini kaydeden Güray, “Bizim için önemli olan, bu projeler arasında bir işbirliğinin ve eşgüdümün sağlanması. Bu oldukça önemli. İkincisi de aslında sürdürülebilirliğin sağlanması. Çünkü bu projede elde ettiğimiz önemli çıktıları sürdürülebilir kılacak bir ekip ve bir işbirliği ortamı Van’da var. Bunu ben dünden beri yapmış olduğum ziyaretlerde de gözlemleme fırsatını buldum. Çok değerli il müdürlerimiz, kalkınma ajansımız, bölgenin önemli bir aktörü olan sivil toplum kuruluşları zaten bu projenin başvuru sürecinde de aktiflerdi. Dolayısıyla bu aktörler arasındaki etkileşimi ve işbirliğini devam ettirip, projenin çıktısını sürdürülebilir kılmak ve devamını sağlamak oldukça önemli. Son olarak, teşekkür ederek bitirmek istiyorum. Çünkü bu tür projelerin uygulanması gerçekten emek istiyor. Hazırlanması ayrı bir emek, uygulanması ayrı bir emek istiyor. Tüm proje ekibine, projeyi sahiplenen ilimizdeki bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektör temsilcilerine, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine ve özellikle Esra Hanım’a -dün tanışma fırsatı buldum- teşekkür etmek istiyorum. Tabii ki projeye katılan, eğitim faaliyetlerine veya diğer faaliyetlere katılan tüm katılımcılara da teşekkür ederim. Çünkü bu katılım olmasaydı, projeye her ne kadar kaynak aktarmış olsak da ve proje ekibi her ne kadar özverili çalışıyor olsa da sizin katılımınız olmadan bu proje mümkün olamazdı. Hepinize katkılarınız ve bu güzel organizasyon için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR GİRİŞİMDİR”
Kapanış programında bir konuşma yapan Van İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Aras “Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor” projesi, bizim için çok değerli bir girişimdir. Projenin ilk aşamasında Vansiyat Başkanımız Mahmut Bey, Adnan Bey ve Mehtap Hanım ile bir araya gelerek bu güzel çalışmanın temellerini attık. O gün ifade ettiğimiz gibi, memleketimizin çocuklarına ve gençlerine fayda sağlayacak her projenin arkasında duracağımızı ve her türlü desteği vereceğimizi söyledik. Bugün burada görmekteyiz ki, bu sözlerimizi layıkıyla yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimize dokunan, onları geleceğe hazırlayan bu tür projelere İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak her zaman tüm imkanlarımızla destek vermeye devam edeceğiz. Bu projede de tüm insan kaynağımızı ve kaynaklarımızı adeta seferber ettik. İyi ki de yapmışız, çünkü bu çalışmanın memleketimiz için hayırlı ve faydalı olduğuna inanıyoruz” dedi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NOKTASINDA BİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ”
Ortak bir çalışma ile Van’da benzer projelere destek vermeye devam edeceklerini belirten Aras, “Mahmut Bey ve Adnan Bey’in her zaman memleket için hizmet ürettiklerini yakından biliyoruz. Bu proje de onların bugüne kadar yaptıkları önemli çalışmaların bir örneğidir ve bundan sonra da bu tür projeleri sürdüreceklerine inanıyorum. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, bu projede olduğu gibi, gelecekte de her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ve üzerimize düşen her görevi yerine getireceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Projenin çıktılarının hayırlara vesile olmasını diliyor, sürdürülebilirlik noktasında bize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu yineliyorum. Bu vesileyle, emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyor, sizleri tekrar saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun” diye konuştu.
“BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR”
İŞGEM Müdürü Mahmut Gedik ise, Değerli Misafirler, Kıymetli Proje Ortakları ve Sevgili Gençler, Hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bugün çok güzel bir projenin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Allah’a şükürler olsun, bu gurur verici bir süreci başarıyla tamamladık. İŞGEM olarak, 22. projemizi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projede, paydaş olarak yer almak ve böylesine anlamlı bir çalışmayı yürütmek bizim için büyük bir onurdu. Projeyi gerçekleştirirken öncelik verdiğimiz iki temel husus vardı: birincisi, kurumlar ve kuruluşlar arasında iş birliği sağlamak; ikincisi ise projelerin sürdürülebilirliğini temin etmekti. Şükürler olsun ki bu projede her iki amacımıza da fazlasıyla ulaştık. Bu noktada, özellikle İl Milli Eğitim Müdürümüze, İŞKUR Müdürümüze ve Gençlik Spor İl Müdürümüze içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Projenin ilk aşamasında kendilerini ziyaret ettiğimizde bize inandılar, güvendiler ve her türlü desteği verdiler. Bu güven ve destek, projenin başarıya ulaşmasında kilit bir rol oynadı. Maalesef ilimizde hem kurumlar arasında hem de bireyler arasında ortak çalışma kültürü zayıf durumda. Ancak, STK’lar ve resmi kurumlar birlikte hareket ettiğinde, farklı imkanlar ve yetkinlikler aynı hedef doğrultusunda bir araya getirildiğinde çok güzel sonuçlar alındığını tecrübelerimizle gördük. Bu proje de bunun bir göstergesi oldu” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM DEĞİL AYNI ZAMANDA VİZYON KAZANDIRMAK OLDU”
Proje kapsamında Van’da istenilen hedefe ulaşıldığını belirten Gedik, “Bu projede beni en çok etkileyen şeylerden biri, eğitimlerin sonunda gerçekleştirdiğimiz sergiydi. Sergide, eğitimlere katılan 52 öğrencimizin geliştirdiği projeler ve robotlar yer aldı. Çocukların gözlerindeki heyecanı ve ışıltıyı görmek beni çok mutlu etti. Bu sergideki çalışmaları, ürettikleri fikirleri ve projeleri görmek, geleceğimiz adına büyük umut verdi. Ayrıca, öğrencilerimize teknik parkurda bir etkinlik düzenledik. Burada, gerçek ticari hayatta karşılaşabilecekleri durumlar ve devletimizin sunduğu imkanlar hakkında bilgi verdik. Bu etkinliğin onların ufkunu genişlettiğine inanıyorum. Nitekim, üç öğrencimiz daha sonra iş fikirleriyle tekrar bize başvurdu. Projenin en önemli çıktılarından biri, gençlere yalnızca eğitim değil aynı zamanda vizyon kazandırmak oldu” ifadelerine yer verdi.
“İŞGEM OLARAK YENİ PROJELERİMİZLE YİNE KARŞINIZDA OLACAĞIZ”
Van İş Geliştirme Merkezi olarak yeni projelerle Van’da çalışmalara aralıksız devam edeceklerini söyleyen Gedik, “Bu proje kapsamında iki önemli çıktıya daha imza attık: İşverenlerle iş arayanları buluşturan bir platform oluşturduk. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle “Mezunum Nerede?” benzeri bir eğitim platformu geliştirdik. Bu platform sayesinde sürekli olarak robotik kodlama ve yapay zekâ konularında eğitimler verilebilecek. Bugün bu güzel çalışmayı tamamlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Yakında İŞGEM olarak yeni projelerimizle yine karşınızda olacağız. Bu tür çalışmalarla hem ilimizin hem de ülkemizin kalkınmasına katkı sunmaya devam edeceğiz. Son olarak, bu projede emeği geçen tüm kurumlara ve bireylere yürekten teşekkür ediyorum. Bir Vanlı olarak, hepinize şükranlarımı sunuyor, hoşça kalın diyorum. Sağ olun, var olun” şeklinde konuştu.
Ak Parti Van Millet Vekili Kayahan Türkmenoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Program Yöneticisi Melahat Güray, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras, İŞKUR Müdürü Selma Biçek, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Gençlik ve Spor il Müdürü Yalçın Özdemir, Kamu Kurum ve Kuruluş Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ile projeden eğitim almayı hak kazanan öğrenciler katıldı.
EĞİTİM KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Van İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) düzenlenen tanıtım programında konuşan MEGDER Üyesi Mehtap Tanrıverdi, kapanış programında bir yıllık çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda şu ifadeler yer aldı:
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği çerçevesinde geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession) kapsamında, “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında uygulanan Cinsiyet Eşitliği Odaklı Çalışmaların Desteklenmesi Hibe Programı başarıyla tamamlanmıştır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen bu program, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmüş ve izlenmiştir. Programın Operasyon Faydalanıcısı, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’dür.
‘Van Geleceğin Mesleklerini Kodluyor’ Projesi, bu program kapsamında, koordinatör kuruluş Mesleki Eğitim ve Girişimcilik Destekleme Derneği (MEGDER) ve proje ortağı Van Sanayici ve İş İnsanları Derneği (VANSİAD) iş birliğiyle 01 Ekim 2023 – 30 Kasım 2024 tarihleri arasında başarıyla uygulanmıştır.
PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER:
EĞİTİM PROGRAMLARI:
Van’da ikamet eden 17-39 yaş arası 26 kadın ve 26 erkek olmak üzere toplam 52 genç katılımcıya;
163 saat Temel Bilgisayar Yönetimi,
102 saat Robotik Kodlama ve Yapay Zeka,
48 saat İş Hayatında Etik Kurallar ve Uyum Eğitimi olmak üzere toplam 641 saatlik eğitim verilmiştir.
ÇALIŞTAYLAR:
TRB2 Bölgesi’nde (Van, Muş, Bitlis ve Hakkari) geleceğin mesleklerini belirlemek ve bu alanlarda gençleri bilgilendirmek amacıyla, çeşitli paydaşların katılımıyla 3 önemli çalıştay düzenlenmiştir.
SEMİNERLER:
Türkiye ve dünyada bilgisayar sektörünün gelişimi ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerine toplamda 306 kişinin katılım sağladığı 3 seminer gerçekleştirilmiştir.
E-ÖĞRENME MODÜLLERİ:
Yapay Zeka, Robotik Kodlama, Temel Bilgisayar Yönetimi, İş Hayatında Etik Kurallar ve Uyum Eğitimi konularında 4 adet e-modül hazırlanarak çevrimiçi kullanıma açılmıştır.
EĞİTİCİ EĞİTİMLERİ:
E-modüller kapsamında Van’dan 67, Bitlis’ten 28, Muş’tan 33 ve Hakkari’den 30 olmak üzere toplam 158 akademisyen ve öğretmene 45 saatlik eğitici eğitimleri verilmiştir.
MEZUN BİLGİ SİSTEMİ:
Üniversite mezunları ile meslek lisesi öğrencilerinin kayıt olabileceği Mezun Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem, mezun ve öğrencilerin firmalarla iletişim kurmasını, CV oluşturmasını ve iş ilanlarına ulaşmasını sağlayarak kariyer fırsatlarına erişimlerini kolaylaştırmıştır.
TANITIM VE FARKINDALIK ÇALIŞMALARI:
“Mezunum Nerede” takip programı kapsamında, öğrencilere, öğretmenlere ve kurum yetkililerine yönelik toplamda 615 kişinin katılımıyla 5 seminer düzenlenmiştir.
KAPANIŞ TOPLANTISI
Projenin sonuçlarını ve elde edilen çıktıları paylaşmak amacıyla 29 Kasım 2024 tarihinde Van’da bir otelde Kapanış Toplantısı gerçekleştirilmiş. Toplantıda proje süresince yapılan çalışmalar, elde edilen veriler ve geliştirilen platformlar hakkında bilgilendirme yapılmış, katılımcıların görüş ve önerileri alınmıştır. Bu proje kapsamında, geleceğin mesleklerine yönelik yapılan eğitimler ve oluşturulan platformlar ile gençlerimizin kariyer hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlanmış, Proje çıktılarının sürdürülebilir bir şekilde uygulanmaya devam etmesi amaçlanmaktadır.