Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş’a yöneltilen soru önergesiyle duruma dikkat çeken Dindar, Türkiye'de engellilere yönelik yetersiz kamu hizmetlerinin varlığına vurgu yaptı.
Türkiye'de yaklaşık 10 milyon engelli ve ailelerine sunulan kamu hizmetlerinin yetersiz olduğu konusunda uyarılarda bulunan Mahmut Dindar, bu alanda ayrılan bütçenin yetersizliğine dikkat çekti. Engellilerin sosyal yaşama dahil olmalarını engelleyen ve günlük yaşantılarını zorlaştıran şarj makinesi eksikliğinin Van'da özellikle ortopedik engellileri olumsuz etkilediğini ifade etti.
Dindar, Van'da ortopedik engellilerin akülü araçlarıyla dışarı çıkarken karşılaştıkları kaldırım, yol, geçit ve toplu taşıma araçları gibi birçok alanda engellerle karşılaştığını ve erişilebilirlik yaklaşımının eksik olduğunu vurguladı. Van Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarının önemli bir bölümünde tekerlekli/akülü araç asansörlerinin ya da rampalarının olmadığını ve mevcut olanlarda şoförlerin engellilere yardımcı olmadığını dile getirdi. Akülü araç kullanan engellilerin şarj noktalarının uzak ve arızalı olduğu sorununun Van'a özgü olmadığını belirten Dindar, bu olumsuz durumların Van ve diğer bölgelerde önlenmesi için etkin politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
ENGELLER ENGELLİLERE ENGEL!
Van’da yaşayan engellilerin birçok engelle karşılaştığını belirten Milletvekili,
“Van’da ortopedik engellilerin çok önemli bir bölümünün kullandığı akülü araçların ve tekerlekli sandalyelerin kullanımını kısıtlayan birçok durum yaşanmaktadır. Yaşadıkları evlerden araçları ile dışarı çıkmaya çalışan birçok ortopedik engelli akülü araçları ile yolculuk yapmak istediğinde kaldırımlar, yollar, geçitler, toplu taşıma araçları ve kamusal görevi gereği ayrımcılık yapmaması gereken şoförler “engel olmaktadır.” Erişilebilirlik yaklaşımı ile inşa edilmeyen kentler, mekânlar ve yapılar engellilere kapalı hale gelmektedir. Kayyum gaspı altındaki Van Büyük Şehir belediyesine ait toplu taşıma araçlarının önemli bir bölümünün tekerlekli/akülü araç asansörünün/rampasının olmadığı, var olanların ise önemli bir bölümünde şoförlerin engellileri görünce durmadığı veya dursa bile yardımcı olunmadığı ifade edilmektedir. Akülü araç kullanan engellilerin önemli bir bölümü akü şarj yerlerinin çok uzakta olduğu, bazen uzun mesafe gidilmesine rağmen şarj cihazlarının arızalı olduğu yönünde değerlendirmeleri tarafımıza iletilmiştir. Van’a özgü olmayan bu olumsuz durumların Van’da ve her yerde önlenmesi amacıyla sağlamcı politikalara son verilmesi, engelliler için kamu hizmetlerine gerekli bütçe, kadro ve hak eğitiminin sağlanması amacıyla bir politika yürütülmelidir.” Dedi.
Milletvekili Dindar’ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş’a sorduğu sorular şöyle;
1)Türkiye’de erişilebilirlik mevzuatının uygulanması amacıyla yürütülen çalışmalar nelerdir?
2) Engellilerin kullandığı araç, teçhizat, tıbbi medikal araçların kur şoklarından etkilenmemesi amacıyla yürüttüğünüz bir çalışma mevcut mudur?
3) Türkiye’de akülü veya tekerlekli araç kullanan engelli sayısı kaçtır? Bu kişilerin illere ve cinsiyetlere göre dağılımı nedir?
4) Akülü araç kullanan engellilerin maruz kaldığı ayrımcılık, ötekileştirme ve sağlamcılığa dair bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur?
5) Yerel yönetimlerde çalışan personelin engellilere yönelik ayrımcılık söylemi ve pratiklerini azaltması amacıyla bir eğitim programı yapılmakta mıdır?
6) Son 5 yıl içerisinde engellilere yönelik ayrımcılık yaptığı gerekçesi ile adli, idari ve cezai soruşturma geçiren kamu personeli sayısı kaçtır?
7) Van’da akülü araç kullanan engelli kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet ve ilçe dağılımı nedir?
8) Van’da akülü araç şarj yeri sayısı nedir? Bu şarj yerlerinin tadilatı, bakımı ve etkili kullanımı için yapılan çalışmalar nelerdir?
Van haber - Yeni Doğu Gazetesi / Hikmet Pülat